Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magi pisze:poza tym w sklepach są kaktusowe zające na Wielkanoc, albo kaktusy przebrane za mikołaje :roll: , normalnie barbarzyństwo :roll:
I w kapeluszach i z oczkami - ............. brrrrrrrrrr
Ktoś kiedyś tu na forum podał link do filmu, gdzie się taśmowo takie barbarzyństwa uprawia. :(
Dla odreagowania po takiej traumie lepiej popatrzeć na prawdziwe kwiaty :lol:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mania pisze:Wiem, wiem, chodziło mi o tę opuncję rosnącą przy skrajnym prawym brzegu, wyższą (subiektywnie - o tą, która ma jedne z najbardziej uciążliwych gochigiełek).
:lol: Śliczne maluchy .
O tak, na mojej nowe już trochę podrosły:
Obrazek
A w reklamie kobita wyrzuca kaktusa do kosza, bo bez super reklamowanego środka czuła się jakby kłuły ją kaktusy :cry: - mnie ukłuła w samo serducho wrzucając kaktusa do kosza.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

o to chyba mamy tego samego potwora :)
Reklamy nadal nie kojarzę, ale niezbyt często oglądam tv - przy czym nie jest to chyba duża strata. Było już osadzenie matki-Polki w zabrudzonych plamach a`la nic ich nie dopierze to i na kaki w końcu padło - a te Bogu ducha winne nie kojarzą się z mięciutkim jak kaczuszka ręczniczkiem i do reklam pospolitych nie bardzo się nadają.
Chociaż !!! powracając do opuncji - można by ją podłączyć pod reklamę środka na alergię, podrażnienie, pieczenie i ciała obce ;)
M.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mania pisze:...... powracając do opuncji - można by ją podłączyć pod reklamę środka na alergię, podrażnienie, pieczenie i ciała obce ;)M.
Tych obcych ciał mam dziś na palcach chyba setki, po dzisiejszym przesadzaniu, bo nic nie umiem robić w rękawiczkach. :D
Ale nic to, tak lubię te płastugi - opuncje, że zniosę wszystko. :lol:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

DAK pisze:O tak, na mojej nowe już trochę podrosły:
Obrazek
Ten górny młody człon wygląda na grzebieniasty. Jeśli mam rację to bardzo ciekawa anomalia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Tomku cos w tym musi być, bo wygląda inaczej niż podstawa :)
DAK piękne gymnolki Ci kwitły jeśli dobrze widziałam, szkoda że nie masz fotek bardziej z bliska takie sliczne kolorki :shock:
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:
DAK pisze:O tak, na mojej nowe już trochę podrosły:
Obrazek
Ten górny młody człon wygląda na grzebieniasty. Jeśli mam rację to bardzo ciekawa anomalia.
Mnie się zdawało, że on cały był trochę grzebieniasty (jak go nabyłam), ale coś mi się wydaje, że gdy u mnie rósł to się prostował i nie jest już tak pofałdowany jak był młodszy.
I już nie wiem co jest anomalią, czy nowe przyrosty bez objawów grzebienia, czy ten jakby grzebieniasty.
Obrazek
Odnoszę wrażenie, że gdzieś w genach ma zapamiętane jakieś grzebienie :wink:
Szczególnie na tym zdjęciu na dole widać różnicę nowych przyrostów - prawy zwykły, a lewy ma coś grzebieniastego
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Tak, cała roślina jest lekko monstrualna. Nie tylko pojedynczy człon.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nahm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam taką samą opuncje też dostaje takie nietypowe człony. Opuncja zmarniała przez zime ostał się tylko jeden człon reszta zamarzła i uschła.
Zato w tym roku jeden z nowych członów jest inny niż pozostałe.

Obrazek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że u ciebie też "grzebień" jest na czubku, a nawet bardziej pofałdowany, a boczny człon klasyczny - tak jak u mnie.
Moja grzebieniasta po zimie straciła tylko ledwo zawiązany w zeszłym roku mały przyrost, ale po zimie długo stała w miejscu dochodząc do siebie. Teraz od 3 tygodni buja z nowymi licznymi przyrostami, szczególnie gdy usunęłam z sąsiedztwa zagłuszające ją ogromniaste Vulgaris ;) dostają więcej słońca i przestrzeni życiowej.
Dziś widać, że grzebyk na czubku w miarę wzrostu robi się coraz bardziej pofałdowany.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Oooooooo, cudowne opuncyjne korytko, i jakie zadbane! Aż mnie w oczy zakłuło ;:138
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: Dziękuję Maniu, to miłe, szczególnie od takiej miłośniczki opuncji jak ty, a do tego tak pięknie potrafiącej eksponować swoje kłujaki.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Dziękuje,
wiesz, u mnie sympatia opuncyjna zaczęła się od pobytu u znajomych. Mają oni duży dom i ogród zimowy - a w nim właśnie wielgachną o.microdasys z czerwonymi glochidami, coś a`la to:
Obrazek
z tym, ze miała kilkadziesiąt członów, wyższa ode mnie i wypuszczała akurat nowe. Niestety - nie udało mi się zrobić wówczas zdjęcia - ale widok pozostał w pamięci. I teraz też tak mam - no ... rzecz jasna poza ogrodem zimowym - ale balkon w blokowisku w centrum miasta tez daje radę :lol:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też uwielbiam opuncje za ich cudowne kształty i różnorodność. W tym opuncjowym korycie mam 10 różnych opuncji i widzę, że już ciasno, a jeszcze miesiąc temu były tam tak szybko rosnące i zajmujące teraz inną dużą donicę:
Obrazek - to zdjęcie z momentu zaraz po przesadzeniu, ale teraz na każdym członie wypuściły kilka nowych. Oj przydałby się ogród zimowy, bo rosną w niesamowitym tempie.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Piękna jest! Że też moja nie rośnie tak ładnie w górę i gęsto tylko rozchodzi się po bokach...Masz na to jakiś sposób, czy ten typ tak ma?

A na tę donice z opuncjami napatrzeć się nie mogę...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”