MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

Pod Warszawą jest plaga szerszeni, z roku na rok jest ich coraz więcej. Przypadkowe użądlenia są bolesne i nie takie rzadkie. Dwa lata temu dostałem dwa strzały (w rękę i skroń). Przy dużych szkodach wywołanych przez osy i szerszenie zaleca się wyłapywanie ich matek wczesną wiosną.
Pułapki są selektywne nigdy nie widziałem w nich trzmieli ani pszczół miodnych. Latem najczęściej wchodziły czarne muchy (średnio 50% objętości).
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przecież piszesz że wpadają motyle i ćmy. Czy to znaczy że jeśli jest nadmiar czegoś to należy zabijać, jak na razie to ludzi nikt nie zabija.Taka to jest mentalność ludzka nadmiar zniszczyć.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie stawiam żadnych pułapek niech się wszystko toczy swoim rytmem , przy łupaniu tylko robię selekcję ;:304
Pozdrawiam zagiel
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie uprawiacie winorośli ?
Na winnicach pułapki są powszechnie stosowane do odłowu muszek suzuki i nadmiaru szerszeni i os. Szerszenie i osy dziurawiąc jagody ściągają masę much i pojedyncze ćmy będące szkodnikami krzewów jagodowych. Po takim nalocie napoczęte jagody szybko gniją.
kenaj5389
200p
200p

Post »

Każde stworzenie ma do wykonania jakieś zadanie na tym świecie a ty to uniemożliwiasz, populacja owadów spada drastycznie nie tylko zapylających.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Producentów bym się nie czepiał - raczej nie uwierzę, że ktoś kupi świadomie uszkodzone owoce w sklepie. A jeśli jest zagrożenie to normalne, że trzeba zwalczać. Wiadomo, że są też ludzie bardziej wrażliwi i bojący się, ale na to tylko pomoże uświadamianie. Mnie przeszkadza dopiero jak mnie osa ukłuje, a są tacy co już uciekają jak w pobliżu lata.

Nie przesadzajmy tak z tą ochroną motylków, itp. Chodząc po trawie, więcej zadepczemy stworzeń, niż w tej butelce było. Komara nie zabijemy? A przecież to też pożyteczne stworzenie. A ile podczas jednej kąpieli stworzeń ginie? ;:oj
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ciekawi mnie czy kolega kenaj nie zwalcza np. mszycy, czy innych robaczków wpi........ków?
Co do szerszeni to widziałem nie raz jak polują na pszczoły miodne.
Chwytają, obcinają odnóża i głowę i zabierają odwłok do gniazda. ;:222
Pozdrawiam, Jacek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

kenaj5389 pisze: 12 gru 2023, o 06:55 Każde stworzenie ma do wykonania jakieś zadanie na tym świecie a ty to uniemożliwiasz, populacja owadów spada drastycznie nie tylko zapylających.
Te stworzenia też miały do wykonania jakieś zadania, nie przeszkodzilam i dwie młodziutkie czeresienki w następnym sezonie uschły. To fotka poglądowa, nie jest to moja czeresienka, tylko znajomych.
Obrazek
Obrazek
Też miał jakieś zadanie do wykonania, tym razem nie udało się.
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kenaj5389
200p
200p

Post »

Zaproś do ogrodu zamorki,biedronki i inne grzebaczowate. Są naturalne środki odstraszające ja z tym nie mam problemu a nasz ogród nazywa się ,,Ekologiczny".
kenaj5389
200p
200p

Post »

Z jednej strony hodujesz murarki a z drugiej traktujesz je chemią gdzie tu sens.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

To nie murarki traktuję chemią, inny czas, inna faza rozwoju . A sens ; jeśli nie zniszczę szkodników to murarki ( i nie tylko, miodne i inne) nie będą mieć co zapylać i rozmnażać się a ja nie będę miała co zjeść.
Pozdrawiam! Gienia.
kenaj5389
200p
200p

Post »

Twój problem twoja chemia. Na tym kończę dyskusję. Pozdrawiam.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

kenaj5389 ja też staram się stworzyć ogród ekologiczny. Wystarczy mi tych kilka owoców z krzaczka czy drzewka. Ale rozumiem gdy ktoś inny chce mieć większe zbiory i wspomaga się chemią, byle tylko nie opryskał przy okazji z wiatrem moich roślin. Zresztą i tak pewnie to się wydarzy a ja nie będę o tym wiedzieć.

Wiem, że każdy metr kwadratowy się liczy i że te opryski pewnie w jakiś sposób zatrują środowisko i murarki się zatrują w jakiś sposób. Ale nasze małe ogródki eko nic nie zmienią. To jest taka nasza mała osobista fanaberia, nieistotna w skali planety.
Ekologia to moim zdaniem jedna wielka ściema, żeby odwrócić uwagę od istotnych spraw.

P.S.
Ja hoduję wszystko w ogrodzie - nie ma czegoś takiego jak szkodniki czy chwasty - to wymysł ludzi, którzy nie mają pojęcia o wzajemnych zależnościach w świecie przyrody. Ale przecież szczurów nie dokarmiam a większość roślin wyrywam, bo są pewne granice i to ja je ustalam. Każdy ma swoje - ty na pewno też.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Popieram, ja mam murarki dla przyjemności świata nie uratuje za mała skala. ;:304
Pozdrawiam zagiel
kenaj5389
200p
200p

Post »

Jest taki piękny cytat-Całego świata nie zmienisz jednak zawsze masz wpływ na to, jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”