Pozdrawiam cieplutko :P
Moje cudeńka - miaaa
-
volumineux
- 500p

- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie jestem przekonany co do podlewania w upalne dni, zwłaszcza niektórych echinopsów. Sporo z nich to rośliny górskie. W naturze kaktusy pobierają wodę, podobnie jak i nasze rośliny, podczas padających deszczów. Gdy na pustyni jest gorąco i pali słońce podłoże jest zupełnie suche i rośliny przestają pobierać wilgoć z podłoża, bo jej tam zwyczajnie nie ma.
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej kaktusy podlać w ciepłe, ale pochmurne dni, gdy np. latem pada deszcz. Po kilku dniach roślinki napiją się wody i później mogą stać jakiś czas bez wody.
Natomiast górali nie można podlewać w czasie upałów, bo wtedy przechodzą one okres letniego spoczynku. Najwięcej rebucji ginie właśnie latem a nie zimą, gdy w czasie upałów dostaną wody. A w tym okresie zamiast ją pobierać z podłoża natychmiast gniją.
Inna sytuacja jest z kaktusami z Meksyku. One wolą temperatury o ok. 10*C wyższe i dobrze znoszą upały rzędu 25-35*C i wtedy można je podlewać. W takich warunkach rosną bez problemów.
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej kaktusy podlać w ciepłe, ale pochmurne dni, gdy np. latem pada deszcz. Po kilku dniach roślinki napiją się wody i później mogą stać jakiś czas bez wody.
Natomiast górali nie można podlewać w czasie upałów, bo wtedy przechodzą one okres letniego spoczynku. Najwięcej rebucji ginie właśnie latem a nie zimą, gdy w czasie upałów dostaną wody. A w tym okresie zamiast ją pobierać z podłoża natychmiast gniją.
Inna sytuacja jest z kaktusami z Meksyku. One wolą temperatury o ok. 10*C wyższe i dobrze znoszą upały rzędu 25-35*C i wtedy można je podlewać. W takich warunkach rosną bez problemów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomek znasz Zebrzycę z www.kaktusy.bydgoszcz.pl ten kwiatek na forach to Jej dzieło. tak mi kazała podlewac i widac rezultaty... Nie mieszaj ludziom w głowie.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy