Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018

Post »

Potwierdzam, chyba wszyscy na forum uwielbiają wiosnę ;:108
Szkoda migdałka, ale jeżeli jest tak źle to raczej warto zainwestować w jakąś inną roślinę ;:185
Śliczna magnolia :D a nowe zakupy niech ładnie rosną ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jutro pewnie się nie ruszę, ale mogę się pochwalić - uporałam się z przycinaniem róż ( i wycinaniem). Ogólnie nie jest źle, bo bywało już gorzej. Moja Flammentanz jednak odbiła na kilku gałęziach, więc zostaje. Niestety połowę pędów musiałam wyciąć i to piłą. Były tak grube, że żaden sekator nie dał im rady. Róża wielka, gruba - umęczyłam się jak diabli. Na anglika też wzięłam piłę ;:224 Z przykrością stwierdziłam inwazję mszycy na wielu różach. O mrówkach nawet nie wspominam, bo są wszędzie. W donicach pozakładały mrowiska. Nie wiem jak się ich pozbyć. Wykończyły mi te różyczki miniaturowe :evil:
Odkryłam pierwsze pąki różane :tan To Aicha kupiona w zeszłym roku zakwitnie jako pierwsza. Czekam z niecierpliwością na jej kwiaty. Są cudowne i bardzo fotogeniczne.
Pierwsze koszenie trawy już zaliczone. Powojniki mają pąki. Wciąż kwitną tulipany ( teraz już te późniejsze ) i zrobiło się znienacka zielono. Co tu dużo gadać - jest cudnie!

Izo piwniczka to za dużo powiedziane. Raczej mały schron nazywany przez nas bunkrem :;230 Służy jako schowek na "przydasie" chociaż kiedyś przechowywałam tam jabłka aż do Wielkanocy. Też mi się taki stół roboczy kiedyś marzył... Lilak posadzę chyba przy altance. On z tych mocno pachnących i niewielkich rozmiarowo.

Natalio dziękuję. Już postanowione - migdałek do wycięcia. Myślę tylko czy nie zostawić pieńka. Jest całkiem gruby, może się przydać. Wykopanie korzeni jest raczej niemożliwe, bo mnóstwo roślin jest w pobliżu :roll: W okolicy posadzę guzikowca, który już 2 sezony czeka na docelowe miejsce. Powinno być OK.

Obrazek

Obrazek - "Aicha"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Izo :wit

Dobrze, że wpadłam do Ciebie. Kusiły mnie migdałki jak szłam do ogrodniczego. One maja takie słodkie kwiatuszki, miniaturki różyczek. W głowie zawsze miałam to, że są chorowite. Myślę, że wizyta u Ciebie to potwierdziła, lepiej podziwiać je u innych. Masz piękne tulipany. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Izo, zaglądam po dłuższej przerwie, a tu takie cudności u Ciebie! Wiosna pełną parą, same piękne roślinki.

Przykro z powodu strat - jednak nie ma roku, aby coś nie wypadło, prawda? :(

Ilość kwiatów na Twojej działce jest imponująca mimo to. Zachwycam się. Białe serduszko wpadło mi w oko. :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Izo pięknie u Ciebie, tulipany bardzo ładne, gratuluję pierwszego różanego pąka, natomiast współczuję z powodu strat.

Biała serduszka przepiękna, sama muszę sobie w końcu taką kupić, bo chodzi za mną to chciejstwo już drugi rok :lol:

Moje dwie jabłonie też pięknie kwitły, ale kilka dni temu, chyba po zimnej nocy i wtedy dość mocno wiało, zbrązowiały im pąki kwiatowe.
Bzu na swojej działce nie mam, ale zaraz za siatką ma sąsiad, więc trochę jak pasożyt korzystam z uroku wizualno-zapachowego, a dbać nie muszę, bo nie moje :lol:

Życzę udanego tygodnia majowego ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jak jest z pigwowcem ? Chodzi jak chce czy ma jakieś ograniczenie ? Kupiłem o białych kwiatach ale nie chcę żeby zajął mi kawał pola.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

No to w takim razie fajny bunkier macie :lol:

Działeczka coraz ładniejsza. Masz rację - jest cudnie ;:167 Bardzo ładne są te tulipany z wygiętymi na zewnątrz płatkami. Takie wdzięczne są. Z tą różą to chyba wiem o co chodzi bo mam dwie stare róże i one właśnie maja takie grube, potężne pniaki. Kiedyś chciałam je wykopać, ale bałam się tej roboty a potem jeszcze zrobiło mi się ich żal no i zostały. Ostatnio stwierdziłam, że te pniaki dodają im jakiegoś uroku :lol:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To gratuluję pierwszych pąków różanych ;:63 a co jest na ostatnim zdjęciu?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich majowo!

Obrazek - tulipany odm. Happy Generation

Witaj Ewo! Niestety migdałki nie tylko podatne na choroby, ale i raczej krótkowieczne. Aż szkoda, bo to piękna roślina i wiosną robi nieziemskie wrażenie gdy jest obsypana kwiatami. Na szczęście jest całe mnóstwo mniej wymagających krzewów kwitnących wiosną lub wczesnym latem. Jest w czym wybierać. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej.

Joasiu do strat trzeba się przyzwyczaić. Taki już los ogrodnika. Mam wrażenie, że kiedyś tzn. na początku mojej przygody z działką miałam znacznie więcej strat rocznie niż teraz. Piszę o rocznych stratach, bo nie tylko zimą "wypadają" rośliny. Czasem suche i upalne lato też generuje straty. Serduszki są cudne. Mam jeszcze dwie inne, ale coś słabo rosną ;:24

Beatko u Ciebie wiosna ciut bardziej zaawansowana niż u mnie. Serduszkę polecam. To bardzo efektowna roślina. Wiosną robi za gwiazdę, a latem znika robiąc miejsce innym. Natomiast bez choć ładny i do tego pachnący bywa ekspansywny. Nie wiem czy drugi raz bym go posadziła u siebie...Chyba lepiej podziwiać u sąsiada ;:224

Janku z pigwowcami bywa różnie, bo i pigwowców jest sporo różnych. Najbardziej "łazi" chyba ten japoński o koralowych kwiatach. Odmiany i pośredni raczej rzadko dają odrosty. Jak kupiłeś o białych kwiatach to chyba nie musisz się martwić. Ja mam dwa różne. Jeden się rozrasta na boki, a drugi nie. Żadnych zapór nie stosuję. Niestety moja fortegilla nie żyje i poszła dziś na kompost. Moja wina, bo całkiem zapomniałam że to roślina kwaśnolubna :cry:

Izo dzięki! Bunkier był zmorą, a stał się atrakcją. Wymagało to czasu i pracy, ale warto było. Te tulipany to Doll's Minuet. Robiłam kilka podejść do tej odmiany i w końcu się udało. Lepiej żebyś nie musiała wykopywać tych swoich starych róż. Aż strach pomyśleć jakie mają korzenie.

Natalio na ostatnim zdjęciu jest zawilec gajowy "Vestal". Zawilce bardzo lubię, więc kilka różnych gatunków i odmian nazbierałam. Dzisiaj po raz kolejny robiłam oprysk na mszyce i znalazłam na kilku innych różach małe pączusie. Jak nie będzie inwazji różanych szkodników to wkrótce będzie można oglądać kwiaty.

Ostatniego kwietnia była burza. Na szczęście jedyne straty to dwa złamane tulipany :tan Teraz wszystko wystrzeliło, a najbardziej podagrycznik :evil: Nigdy z nim się nie uporam...Jak wyczyszczę jedną rabatę to on okupuje następną i następną, a po roku, dwóch wraca do tej pierwszej. Syzyfowa praca. Podagrycznik i gwiazdnica robią u mnie za rośliny okrywowe ;:223

Obrazek

Obrazek - pierwszy kwitnący powojnik atragene "Frances Rivis"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek - odm. "Artist"

Obrazek - odm. "Fabio"

I na koniec moje cukiereczki - irysy pumila/SDB
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

O już kwitną irysy ;:oj ja na moje jeszcze czekam. Fajne zakupy, prymule na czasie :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Współczuję walki z podagrycznikiem - ja mam perz, to takie samo ch****o :evil: Nie da się dziada pozbyć całkowicie, zawsze wraca ;:185
Podobno gwiazdnica lubi dobrą ziemię, więc jej obecność w ogrodzie powinna cieszyć - ale walka z nią już niekoniecznie ;:224 :;230
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Zmierzyłem pH tam gdzie fotergilla u mnie rośnie.Jest 5.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Iza, masz bardzo ładne odmiany tulipanów :D Na szczęście będę podziwiać u Ciebie i nie będę musiała sadzic jesienią cebul bo podjęłam decyzję, że mam już tyle tulipanów to ( choć całkiem zwykłe ) chwilowo mi ich wystarczy na działce. No i mniej roboty będzie :lol: Z bzem się zgadzam. Jest piękny, ale odrosty trzeba ciągle usuwać. Tego podagrycznika i gwiazdnicy współczuję. Jedno i drugie mam u siebie. Wolę wyrywać gwiazdnicę bo dość łatwa do usunięcia jest w przeciwieństwie do podagrycznika.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Kwiatowy zawrót głowy. :)

Przepiękne rośliny pokazujesz. Powojnik wpadł mi w oko. :wink:
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Izo, ślicznie u Ciebie. Z migdałkiem to ja już się pożegnałam kilka lat temu, bo ciągle chorował. Chyba tylko pierwszy i drugi sezon wyglądał dobrze. Za to wiosenne kwiaty przecudne i tworzą niepowtarzalny klimat . Magnolia szybko rośnie i tych początkowo kilka patyczków potrafi szybko przemienić się we wspaniałe kuliste drzewo. ;:215 .
Podagrycznik najlepiej zwalczać wiosną, gdy ziemia jest wilgotna. Ja z moim też się męczę, choć mam go zdecydowanie mniej niż kiedyś
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”