Pozdrawiam Ogród - hal1959 /r.2008/
-
ROCHCIO
- 50p

- Od: 1 lis 2007, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinka napisała;
.Opowiem swoją przygodę z moim śliwkowym migdałkiem (nazwa chyba trafna jak się za chwile przekonacie)..........
Witaj Halinko.
Twoja historia z migdałkiem - tak jakby przeniesiona z mojego ogrodu.
Migdałka mam już kilkanaście lat- (szczepiony na pniu). Piękne miał zawsze kwiaty, ale z każdym rokiem coraz mniej, uznałam, że to dlatego, że go rzadko przycinam, więc przycięłam , wypuścił więcej gałązek. W ubiegłym roku tez zauważyłam na wiosnę gałązkę(nawet dość grubą) kwitnącą na biało. Zostawiłam to też z czystej ciekawości i na jesień miałam kilka dużych, bardzo smacznych śliwek, też podobnych do renklod. Były tak pyszne, że zdecydowałam, że jak tak dalej pójdzie to będą śliwki, a migdałka kupię. W tym jednak roku na skutek jakiejś choroby pęd ten był marny i nie wydał owoców.Jesienią zdecydowanie go usunęłam na rzecz migdałka. Zobaczymy co będzie dalej wiosną....
.Opowiem swoją przygodę z moim śliwkowym migdałkiem (nazwa chyba trafna jak się za chwile przekonacie)..........
Witaj Halinko.
Twoja historia z migdałkiem - tak jakby przeniesiona z mojego ogrodu.
Migdałka mam już kilkanaście lat- (szczepiony na pniu). Piękne miał zawsze kwiaty, ale z każdym rokiem coraz mniej, uznałam, że to dlatego, że go rzadko przycinam, więc przycięłam , wypuścił więcej gałązek. W ubiegłym roku tez zauważyłam na wiosnę gałązkę(nawet dość grubą) kwitnącą na biało. Zostawiłam to też z czystej ciekawości i na jesień miałam kilka dużych, bardzo smacznych śliwek, też podobnych do renklod. Były tak pyszne, że zdecydowałam, że jak tak dalej pójdzie to będą śliwki, a migdałka kupię. W tym jednak roku na skutek jakiejś choroby pęd ten był marny i nie wydał owoców.Jesienią zdecydowanie go usunęłam na rzecz migdałka. Zobaczymy co będzie dalej wiosną....
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miło mi Ciebie Elu gościć u siebie
.Faktycznie podobne historie z migdałkiem,mój 2 razy już owocował,a mam go 3 rok,też nie bardzo wiem czy ściąć tę gałązkę śliwkową,bo te migdałkowe takie mizeroty i nie wiem czy by się zagęściły.Poczekam i zobaczę co będzie dalej ze śliwkami,a smaczne były rzeczywiście i co roku ich więcej
.jak coś będzie nie tak to wtedy może zetnę tę śliwkową gałązkę.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam kiedy będziesz miała ochotę
.Czy masz swój wątek z ogródkiem
,chętnie bym zajrzała co u Ciebie 
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haniu z juką eksperymentuję,ale słyszałam ,że nie powinna zalegać w rozecie woda,wiec podwiązałam,będę miała ją pod kontrolą
.Tak postępuje się z trytomą,żeby nie zalegała woda czy śnieg i z trawą pampasową,ja się uczę,na drugi rok to będę mądrzejsza jak przeżyją roślinki zimę

Gosiu właśnie lecę do Hani

Gosiu właśnie lecę do Hani
Halinko jedną trzecia obejrzałam, ujrzałam mnóstwo róż u Ciebie
, a ponadto trójsklepka, gazanie i stokrotki mnie oczarowały, ich nie mam na mojej działeczce, to trzeba sobie sprawić bo rewelacyjnie się prezentują. A i jeszcze jedzonko wygląda przepysznie.
Dobranoc, czas do łóżka bo rano pobutka.
Dobranoc, czas do łóżka bo rano pobutka.
pozdrawiam Lila