Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

Aniu pewnie, że pożyczę eMa, jeno niech mi jeszcze pospawa nadkole w aucie ;:306 :;230

Przeczytałam uważnie to co napisałaś o powojnikach i muszę zakodować: włoskie, włoskie, włoskie... i bylinowe.
Póki co te co mam kupione w tym roku (oczywiście wielkokwiatowe, ale to dlatego, że dopiero teraz wiem, że włoskie, włoskie, włoskie... i bylinowe), nie popisały się specjalnie wielkością rozrostu, ale jakieś tak kwiaty miały, pojedyncze ale były.
I całkiem apetyczne mają kwiaty (z tegorocznych mam Dzieci Warszawy, Daniel Deronda, Multi Blue, Beskidzki Anioł - tak BESKIDZKI i chyba Proteus), ale te stare Jan Paweł II (raz widziałam kwiatka) i jeszcze dwa jakieś ciemno różowe nostop padają -albo uwiąd, albo pleśń, albo obeschną im liście i straszą mnie. ;:224
Na wiosnę wywalę te stare, bo już mam dosyć i chyba w ich miejsce posadzę właśnie jakiegoś włoskiego! ;:209
Tylko jakiego? :oops: (przy pergoli, rosną tam już róże Eden Rose i Mme Isaac Pereire)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja dopiero co o różach zaczęłam się dokształcać i parę nazw już poznałam i ogólne warunki uprawy, no
ale o powojnikach to jestem całkowicie jeszcze zielona jak wasabi. ;:306
To dlatego u mnie powojniki nie rosną, nie tylko na tej działce, ale i poprzedniej?
No po posadzeniu to puszczają dwa-trzy pędy na 1,5 metra i usychają i tak co roku. ;:145
Teraz wiem tylko jedno: włoskie, włoskie, włoskie i bylinowe...ale to już coś. ;:333
Dzięki dziewczyny, czytam Was coraz uważniej. ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu wiesz, że ja jestem lakoniczna, ;:173 ale wystarczą trzy słowa, wspaniale pokazujesz ogród. ;:138 ;:180 Książę Karol z różycą śliczny. U mnie zero kwiatów na powojnikach. ;:174 Nasi M żyją ciągle w błogim przeświadczeniu, że znudzi nam się kupowanie i przesadzanie. ;:306 Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Za oknem pięknie świeci słońce. Aż chce się jechać na działeczkę. Dziś jednak nie dam rady. Mam małą imprezkę urodzinową mojego Synka. A punktem głównym będzie bezglutenowy torcik marchewkowo-orzechowy z bitą śmietanką kokosową. ;:131 Hmmm... Każdy element jest pyszny. Mam nadzieję, że razem ze sobą też będą smakować wyśmienicie. To mój pierwszy tort bezglutenowy. ;:224 Ba! To mój pierwszy samodzielnie upieczony tort! Ależ mam tremę. Szkoda, że nie mam zdolności naszej Sabinki -nifredil, wtedy tremy by nie było. ;:131 Trzymajcie kciuki. ;:215

Tak poza tym to muszę Wam powiedzieć, ze oszalałam. Poszłam wczoraj do Lidla i wróciłam z kolejnymi paczkami cebul. ;:oj NO ale jak nie brać, jak była przecena 50% ? No jak? Umiecie się powstrzymać?! No ja niestety nie umiem. :oops:
I tak oto przytachałam wczoraj:

Obrazek

Obrazek

A mam już:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też jeszcze 4 czosnki Gladiator
20 cebulek śnieżników
20 cebulek szachownic
20 białych tulipanów kupowanych na sztuki.

A obiecałam sobie dwa lata temu... i rok temu też... że już nie kupuję cebulek. ;:223 No ale skoro powstały nowe rabaty na których nie ma tych pięknych, wiosennych kwiatów... to chyba jestem usprawiedliwiona, nie? ;:183

Soniu dziękuję za dobre słowo. ;:168 Niech nasi Emowie dalej tak myślą, że w końcu nam się znudzi to sadzenie i przesadzanie. Oni zdrowsi i my też. :lol:

Obrazek

Elu każdy z nas był zielony. Nawet się nie obejrzysz a będziesz wiedziała wiele o niejednej roślinie. O powojnikach na początek pamiętaj jedno: włoskie i bylinowe. Potem dobry dół na dobry start to ponad połowa sukcesu! :wink:

Obrazek

Basiu co tam nadkole! Dawaj mi go tu! :lol:
Co do łączenia róż z powojnikami, to to mój najukochańszy duet ogrodowy. Musisz sama zadecydować jakie zestawienie kolorystyczne najbardziej Ci pasuje. Każdy ma swój gust i to jest piękne! Ja do Mme Isaac Pereire widziałabym ciemny fiolet typu Etoile Violette a może coś jaśniejszego jak Venosa Violacea albo błękintego Prince Charlesa? Solinę?
Eden mam połączoną z Betty Corning. Drugą z Pink Fantasy. A trzecią z Błękitnym Aniołem. Nie mniej to tobie musi podobać się dane zestawienie. ;:168

Obrazek

Aniu Twoja nowa różana rabatka na pewno będzie prezentować się fantastycznie. Już nam udowodniłaś pokazując swoje zdjęcia, ze potrafisz cudownie aranżować róże. ;:168 Z niecierpliwością będę czekać na Twój czerwiec. ;:65

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej niedzieli Wszystkim. :wit
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Aneczko.. bojaj się Boga... tyle cebul... ;:oj
Ale masz rację... wiosną będzie pięknie i nie może zabraknąć tulipanów i innych...
U mnie nie było czosnków "gigantów"... szkoda, bo chciałam je kupić... kupiłam tylko Globemaster, choć mam sporo ale NN... nie znam nazw i być może te też już mam... ;:306
Do posadzenia mam dużo cebul, i się zastanawiam kiedy to zrobię... ;:224
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, Twoje rady są bezcenne! Ja sobie to wszystko zakodowałam. Dziękuję ;:196
Dokupię sobie na wiosnę clemki, włoskie oczywiście.

Ale masz tych cebul ;:oj u mnie w lidlu były już tylko czosnki, ale nie przecenione... wzięłam, bo żal mi było, takie samotne leżały. ;:306 Teraz tylko to posadzić wszystko ;:224

First Lady... ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ty chyba o szóstej jedziesz do sklepów, :wink: tyle cebul nakupiłaś. Ja koło dziewiątej, to rzadko coś upoluję. ;:224 Jubilee cudna. ;:oj Rozchodniki tak ładnie się wybarwiły. ;:215 Moje tej odmiany jakieś marne w tym roku. ;:174
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Co za ilości ;:oj wykopujesz Aniu cebule na lato czy zostawiasz w ziemi? Bo nie wiem jak wsadzić tryliony cebul, bierzesz tydzień wolnego? :lol:

Ja powiem szczerze, że idąc za radą teściowej (początkowo nieco nieufnie :wink: ), nie wykopałam dwa lata temu żadnych cebul, pomyślałam, że jak się zmarnują, to trudno, będzie powód żeby kupić nowe :wink: Ale nie! Zakwitły równie pięknie jak rok wcześniej. Postanowiłam, że tak będę robić. A jeżeli rzeczywiście cebule osłabną po paru sezonach, to je po prostu wymienię, nie mam ich aż tylu, bo miejsca brak. Jednak w tym roku nie sprawdzę jak się miewają drugi sezon bez wykopywania, bo postanowiłam je poprzesadzać i pozamieniać, więc nie spędziły lata w ziemi...

Ale jeżeli Ty swoje wszystkie wykopujesz, to jestem pod mega wrażeniem ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu. No tak jak za pół ceny to jesteś rozgrzeszona ;:306 . W sumie to ciekawa jestem czy u mnie już coś przecenili ;:224. Sporo tego kupiłaś i na pewno będzie pięknie kolorowo. Tort na pewno smaczny i rodzina będzie zadowolona . Udanej imprezy rodzinnej życzę :wit.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

OMG ale cebul :shock:
Pamiętam ilości kwiatów cebulowych jakie kwitły u Ciebie wiosną. Cóż to się będzie działo kolejnej ;:138
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

ewelkacha88 pisze:Witaj Aniu. No tak jak za pół ceny to jesteś rozgrzeszona ;:306 .

A wręcz karygodnym byłoby nie wziąć :;230
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ło matko pędzę do Lidla... ;:306
Aniu, ale zostawiłaś coś tam na półkach, czy ogołociłaś do zera? :;230
Jak dziecko w sklepie z zabawkami no...tylko o tyle lepsza sytuacja, że nie trzeba płakać żeby mama kupiła. :D
Ja też poszalałam i poszłam w te linki, co mi je Aniu wysłałaś i co?
Nakupiłam róż ile wlezie. :tan :heja ;:138
Dziękuję za wskazanie odpowiednich adresów...i zarażenie różyczką też-świetna choroba...normalnie papa mi się śmieje
do tych kwiatów jak do worka złota. ;:136

No, a kwiatuszki masz jeszcze śliczne, aż paszcza boli od trzymania jej ciągle w pozycji otwartej.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

No to dałaś czadu! Ja polecę do Lidla jutro, u mnie na pewno coś jeszcze będzie, ludziska w mieście mało ogródkowe. Z moich zakupów różanych nici, zamówiłam na forum Eden Rose, bo wyczytałam, że po prostu musi być w różanych ogrodzie, no i dostałam w gratisie Aphrodite i Augustę Luise, na Pashminę i pastelle miesta niet. Chyba, że dadzą radę w skrzyniach drewnianych, a takowe robi mój małż. Ale to najwyżej na wiosnę. Torcik na bank pychota, uściski dla synka.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Noooo, Aniu, będzie co podziwiać wiosną :D ;:215 Ale poszalałaś ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

O Anka :uszy Szykuje się niezły pokaz. Ja chyba wiosną zamiast do Keukenhof, do Ciebie zajadę. ;:138
Brawo za wytrwałość w zakupach. Ja w swoim L nie widziałam przecen, tylko jakieś mega torby z większą niż zwykle ilością cebul, ale mnie nie chachnęły. Zostanę przy tym, co mam i co tam skromnie dokupiłam na nowe rabatki. W tym sezonie skupiłam się na szafirkach, bo je bardzo lubię a jakoś tak mi mało ich u mnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”