Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, dużo zmian u Ciebie, pracowita kobitka jesteś. Wykopywanie, przesadzanie, sadzenie hortensji... ;:63
Ja ostatnio taki "obibok" - popodlewam, pościnam przekwitłe kwiatostany i tyle ;:131
Kupiłam za to kilka cebulek czosnków i tulipanów to może coś ruszę jak już się chłodniej zrobi.
Piękne masz te hortensje, moje coś marne, zastanawiam się czy już je korzenie tujowe nie załatwiają ;:124
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu już przetestowałam większość sposobów na nornice, bez efektu. Chwilę jakby odpuściły, a potem znowu rabaty zryte wzdłuż i wszerz. :evil:

Wandziu dziękuję. ;:196 Hortensje wielkie, ale ogród jeszcze nie ma klimatu. Mam nadzieję, że za dwa trzy lata, jak drzewa trochę podrosną będzie dojrzalszy. Jak mam napęd do pracy, to pół ogródka bym poprzesadzała. ;:306 Szczególnie, jak pojawi się mężczyzna chętny do ciężkich prac. ;:108 Tym razem syna skusiłam pierogami. :) Przesadzone hortensje osłoniłam od słońca, bo u nas upały po 30 stopni.

Zuza miło cie witać po wakacjach. ;:196 Pracuję w ogrodzie, jak mam wenę. :wink: W czwartek już realizowałam wymyślony w weekend plan. Syn kopał, ja sadziłam. Też obleciałam B za czosnkami, ale już wykupione. Muszę zajrzeć do mojego zaprzyjaźnionego ogrodniczego, tam od września zaczynają handlować cebulowymi. Moje hortensje posadzone metr od żywotników, teraz już na pewno korzenie splątane. Tuje jednak mają korzenie płycej, a hortensje raczej w głąb, to już w późniejszym czasie sobie radzą.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:wit

Też mam problem z nornicami, nawet świece dymne niezbyt pomogły więc niestety cebulowe sadzę do donic, bo w gruncie do wiosny zostały by pożate. Nie miałam porównania przy kwitnieniu tulipanów w gruncie, a w donicy więc nie wiedziałam że w donicach są marniejsze ;:131 no nic ja nie mam wyjścia, ale z 40 koszyków muszę przygotować...
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam doskonały nastrój, bo kocham ciepło, a u nas ponad 30 stopni. :tan Trochę mniej cieszą się moje rośliny, ale pamiętam o nich, podlewam codziennie. ;:108 Trzy dni bawiłam się z Karolem, więc nic w ogrodzie, poza oglądaniem motyli i zerwaniem paru kwiatów, nie robiłam. :)

Basiu ja mam porównanie, bo na początku sadziłam tulipany w gruncie, dużo lepiej kwitły i miały dorodniejsze kwiaty. W donicach chyba szybko wyczerpują się składniki pokarmowe. ;:218 Już z nornicami nie walczę. Biegam tylko po ogrodzie ugniatając korytarze. Najbardziej mnie denerwuje, że już zasypałam przewody do nawadniania na niektórych rabatach korą. A teraz jak ugniatam korytarze, to znowu wysuwają się na wierzch. ;:223

Parę kolorów zostawię na dobranoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Soniu, a co to za cudna piórkówka?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś to z własnych nasion. Rosną duże, ale doskonale się sprawdzają, lepiej niż dwie odmianowe, które dostałam od przyjaciółki. Kupiła je w renomowanej szkółce, ale takiego obfitego kwitnienia, jak moje, nigdy nie pokazały.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzisiaj nadal upalnie :roll: ... ja podlewam tylko to co pilne, rośliny dopiero pod wieczór ożywiają się w ciągu dnia jakieś takie "ugotowane" i smętne... Widzę , że lubisz słoneczne fotki :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja jakoś nie lubię az takich upałów
Wolę takie 26 stopni, przynajmniej można normalnie się poruszać
Za to wieczory były cudowne
Mówisz, że kwasoluby nie lubią nawożenia?
Ja im daję tylko 2 dawki nawozu tak jak jest napisane na opakowaniu.
Myslę, że u mnie jest za sucho
U mnie największą plaga są mrówki
Niszczą mi sporo roślin, zakładając pod nimi gniazda
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu masz rozchodnika star dust? Też lubię oglądać motyle :D i po tym katem również sadzę roślinki żeby motyli było jak najwięcej :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196

Obejrzałam Twoje wspaniałe hortensje i doznałam olśnienia.
Już kupiłam kilka sztuk i posadziłam a teraz kombinuję , gdzie by jeszcze. :;230
Nawet nie wiesz, jak trudno w takim już zarośniętym ogrodzie o wprowadzanie nowości.
Fajnie, że Twój syn daje się skusić pierogami.
Moja rodzinka uważa, że już mam tyle roślin, że więcej nie trzeba.
Co zrobić, nie czują, że skończony ogród nie istnieje.
I tak sadzę i przesadzam na ogół sama. I jak nie widzą. :;230
Jak na tak młody ogród masz już całkiem spory busz. ;:oj
Jednak te hortensjowe szpalery zachwyciły mnie najbardziej.
Wrócę jeszcze do poprzednich Twoich wątków, zobaczę jakie były początki Twojego ogrodu.
Miłego dnia :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo kolorowo w Twoim ogrodzie, Soniu! ;:63 ;:63

Czy próbowałaś pogonić nornice za pomocą pieprzu?
Ode mnie wszystkie uciekły. Sypałam pieprz we wszystkie korytarze i wypatrzone norki.
Sąsiadki się teraz zastanawiają, skąd taki wysyp nornic u nich. ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno dotarłam do domu. Jakie już chłodne wieczory i szaro przed dwudziestą. ;:174 Jutro mam w planach pozaglądać w różne zakątki i pomyśleć o zmianach. ;:306 Wczoraj w nocy nareszcie popadało. Przynajmniej górna warstwa gleby mokra.

Maryniu trochę deszczu u mnie spadło, ale u znajomej od południowej strony miasta niewiele. Mam nadzieję, że twoja działka też podlana. Zdjęcia często wieczorem, bo czasem późno wracam. :) Podglądam też twoje i próbuję lepiej pokazać swój ogród.

Obrazek

Obrazek

Gosiu masz rację, że 25-26 stopni to optymalna temperatura. ;:108 Gdybym jednak miała wybierać między 20 a 30, wolę trzydzieści. ;:173 Chyba większość kwaśnolubnych lubi jednak wilgoć. Ja swoje rododendrony, azalię i hortensje podlewam dodatkowo, oprócz kropelkowego nawadniania. Mrówki niestety tępię nieekologicznie, już kilka roślin mi zniszczyły.

Obrazek

Obrazek

Anitko nie mam Star Dust, ale Frosty Morn, nie jest tak idealnie biały, ma lekko różową poświatę. Motyle fascynują Karola, to razem je podziwiamy. :) Jeżówki i rozchodniki to u mnie najlepsze wabiki motyli.

Obrazek

Obrazek

Krysiu miło powitać taką doświadczoną ogrodniczkę. ;:180 Dzięki za dobre słowo. ;:196 Początki były straszne, tym bardziej cieszę się, że tyle dzięki forumkom się nauczyłam i zrobiłam. Nawet jak musisz martwić się gdzie posadzić kolejne rośliny, to klimat ogrodu wynagradza te niedogodności. :) Też sadzę kolejny szpaler hortensji, ale już z Bobo, która ma zdecydowanie małe rozmiary. Mój M tylko pyta czasem czy dołków nie trzeba kopać i czy już trawnik kosić. ;:306 Innych wtrącających się w ogrodowe sprawy nie ma, więc rządzę sama. ;:173 Moim dzieciom zawsze mało jest pierogów, stale dużo pracowałam, więc nie miałam czasu lepić. Teraz mam znajomą, która przychodzi co dwa miesiące do pomocy i kleimy 400 pierogów. Dzieci dostają większość i na jakiś czas mają dość.

Obrazek

Obrazek

Lucynko wysypałam kilka dużych opakowań pieprzu. :roll: Te potwory robiły wyjście z tunelu w innym miejscu itd. Do tej pory, jak się zdenerwuję sypię w każdą napotkany otwór. Niestety nie chcą się wynieść i ryją nieustannie. U mnie najwięcej koloru z cynii, kwitną niezawodnie. Na pewno w przyszłym roku wysieję też sporo. Dostałam dziwaczka od przyjaciółki, ale mnie rozczarował, kiedy zaglądam, to tylko pojedyncze kwiaty otwarte. ;:222 Na szczęście róże ładnie rozwijają pąki, więc cieszą kolorem.

Obrazek

Obrazek

Hibiskus bylinowy zadziwia żywotnością. Wyrasta z korzeni żywotnika, wyciąga się do światła, a mimo to ma sześć pędów i zaczyna kwitnienie.

Obrazek

Zakwitła pierwsza kokorycz od Ali Biedronki.

Obrazek

Tegoroczna siewka perowskii też pokaże niedługo kolor.

Obrazek

Dwie Limki jeszcze lubię, ale Vanilka już mniej mi się podoba.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Fajnie , że trochę podlalo Ci ogród a u mnie minimalnie. Chwilke padało ostatnio w nocy i niestety słabo. Czekam na mokrą ziemię bo chcę kilka zmian wprowadzić ;:306. Temperatury wieczorem i w nocy sam już niskie i można odczuć jesień. Zapowiadają jeszcze ładną pogodę więc będzie ciepło. Masz ładne trawy no i sporo róż Ci kwitnie ;:108. Kępy różowych jeżówek podbijają mije serce i czekam aż moje zaczną być w końcu kępa ;:224. Nornic nie zazdroszczę a o pieprzu nigdy nie wiedziałam . Może i ja spróbuję i pójdą gdzieś dalej ? Nie robią u mnie na razie wielkich zniszczeń bo są z jednej strony działki ale może warto spróbować i się wyniosą. Najwidoczniej Twoje to jakieś uparte skoro nic nie działa na dłużej . Szkoda. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Ja również pierwszy raz słysze o pieprzu na nornice? Muszę spróbować bo mam pełno dziur i podniesionych korytarzy na rabatach.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Hortensje cuudne.
Moje deko słońce podpala :roll: Ale nie mam innego miejsca dla nich .
Ale duzo masz tej werbeny..Ja mam kilka ale mam.Wyrosły z nasion.I to cieszy,że się udało.
A potem trzeba znowu wysiewać , czy się samam wysieje???
Róze, budleje ,,piękne :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”