Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

A u mnie wystają patyczki bambusowe. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie nic nie wystaje ... Pewnie dlatego ciągle do czegoś dokopuję się przez 'przypadek' ...
No nieprawda. Tej jesieni powtykałam patyczki, chociaż też nie wszędzie, a tylko przy nowych nasadzeniach.

:wit Heloł, Zuzia!
U mnie też wiatr chce głowę urwać, do tego deszcz i mokro na ulicach, ale mnie to nie przeszkadza, bo nosa za drzwi mieszkania dzisiaj nie wychyliłam. :;230
Najgorsze jest to, że wiatr wszystkie liście z drzew pozrzucał i nie jest już kolorowo za oknami. ;:174
W domu ciągle remont. ;:223 Jakoś tak się to wszystko ślimaczy, ale co tam, byle do wiosny! :tan
Radosnego świętowania dla Ciebie i bliskich. ;:97 ;:97
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Moniko, dziś 11 listopad, a na dworze u mnie 15,5 stopnia :shock: Wieje nadal i pada, ale to akurat dobrze że przed zimą rośliny porządnie się napiją ;:108 Jak tak dalej będzie to nasze tulipany zaczną z ziemi na jesień zamiast na wiosnę wyłazić :;230
Olka, spacery całkiem jeszcze przyjemne, jak tak ciepło to nawet deszcz nie przeszkadza, parasol, kalosze i wio Obrazek
Wandziu, u mnie też przy mocnych wichurach zdarzają się przerwy w dostawie prądu. Dopiero wtedy widać, jak już jesteśmy od niego uzależnieni. Światło, telewizja, internet, lodówka a nawet pralka czy zmywarka - jak prądu zabraknie to zaczyna się kłopot, nie mówiąc że trzeba się nauczyć robienia najprostszych rzeczy bez użycia mechanicznych sprzętów. Dobrze że to tak rzadko się zdarza ;:108
Soniu, u mnie na szczęście nornice pokazują się bardzo rzadko, a odkąd przyplątał się nasz czarny sierściuch to jakoś wcale ich nie widuję. Oby tak zostało, bo słyszę że walka z nimi to jak z wiatrakami... ;:222
Kasia, u mnie ten wiatr już czwarty dzień. Dobrze że choć deszcz przywiało ;:333
Agniesz-ka, u mnie z jednej strony domu posprzątał wiatr liście tak jak u Ciebie, a po drugiej porozrzucał po całym trawniku. Chyba żebym nie miała za dobrze :twisted:
Beata, wiatr wieje u mnie już czwarty dzień, na szczęście szkód nie robi, roślin nie łamie. Mgieł już nie widzę, zbyt wietrznie na mgły. za to ciepełko przyjemne się utrzymuje cały czas :tan
Aneczka, oznaka to że czas najwyższy zakończyć sadzenie cebul ;:183
Agnieszka - AguJa, ja też teraz wykorzystuje sposób ze znacznikami. Z tym, że żeby były mniej widoczne używam opisanych nożyków plastikowych, przezroczystych. Widać je akurat tak, żebym wiedziała że tam coś jest i co to jest, a nie rzucają się tak w oczy jak białe ;:oj Niestety w zeszłym roku nie wpadłam na taki pomysł i niektóre cebule siedzą sobie w ziemi cichaczem, żeby wyskoczyć na mnie w momencie sadzenia w tym miejscu ich cebulowych następców ;:306
Sabinka, Olka, Aneczka, taj jak pisałam już do AguJi - żeby zapobiec nasadzaniu jednych cebul na drugie teraz też używam już znaczników. Moja ziemia wygląda powoli jak jeżozwierz z plastikowych nożyków ;:oj
Lucynko, aż szkoda że wiatr pozrywał u Ciebie te piękne kolorowe liście które pokazywałaś u siebie. Piękny to był widok ;:108 Remontu nie zazdroszczę z powodu wiecznego bałaganu, ale za to jak potem będzie piknie ;:215 To tak jak z remontami drogowymi - najpierw się narzeka na utrudnienia i korki, za to potem się śmiga po równiutkich drogach aż miło ;:108 Jak to mówią, zawsze musi byc ciut gorzej, żeby potem mogło być lepiej ;:333 Radosnego świętowania :tan
--------------------
Cieplutko na dworze aż miło. Szkoda że ten wczesno-październikowy mróz poniszczył większość roślin, bo przy tej pogodzie mogłyby jeszcze długo i pięknie rosnąć. Niektóre, te które były na tarasie lub ganku pod dachem oparły się mrozikowi i cały czas rosną sobie w najlepsze.

Obrazek Obrazek

Przez to ciepełko i niektóre różyczki znów się zbierają na kwiaty ;:202

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Magnolia zawiązała takie cóś, ciekawe czy będzie z tego w przyszłym roku kwiat Obrazek Z pączków rodków na pewno będą kwiaty :heja

Obrazek Obrazek

Deszczyk sobie pada i podlewa wszelką zieleninkę :tan

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Miłego dzionka Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Zuziu masz rację ,gdyby nie te przymrozki to do dziś było by jeszcze pięknie,kolorowo i kwitnąco a tak to już nieliczne kwitną.Tobie się udało,że uchowały ci się jeszcze takie co kwitną i cieszą oczy.Faktem jest ,że u mnie też niektóre róże jeszcze będą może kwitły,chyba ,że znów jakiś przymrozek je załatwi.Ja czekałam na deszcz i cieszę się,że pada bo podlewa a sucho jest jak ciort.Piękne zdjęcia :)Miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ano szkoda,ze przymrozki tyle nam zmarnowały. Ale u Ciebie cos tam jeszcze się ostało ;:306
Magnolia ma pąk kwiatowy. Róze też jeszcze w pąkach. ja też mam róże w małych pa kach, ciekawe czy zdążą zakwitnąć, ale pewnienie bo pąki malitkie. Podobn8ie chryzantemy, mam jedną całą w małych pąkach a u innych obcięłam przekwitłe kwiatki i też od spodu rosną pąki--ale czy zdązą :?: wątpię , zwłaszcza,że od łykendu zimniej :? No ale cudów nie wymagajmy w listopadzie :lol: chociaż czemu nie ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Pogoda dała nam w sierpniu popalić , to teraz nas rozpieszcza na całego.
Takie plusowe temperatury w tym czasie.... ;:224
...a my byśmy tak chciały do końca roku a potem od nowa. :;230
I końca nie ma z tym grzebaniem w ogrodzie...Innymi latami bym już zapadła w sen ogrodowy a tymczasem tylko się myśli co tu jeszcze wsadzić... ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuziu rzeczywiście ciepło na dworze,u mnie szaro dziś,ale popaduje,a roślinki się cieszą.
Twoja magnolia ma pąk kwiatowy,to jej pierwszy? Mam jedną magnolię,która też ma tylko jeden pąk,jeszcze nigdy nie kwitła i już się cieszę na kwiat ;:108
U mnie też kilka róż ma jeszcze grube pąki,może uda się im rozkwitnąć?
Ostatnio przesadzałam Rhapsody w inne miejsce i przez przypadek wykopałam cebulkę tulipana już z kiełkiem,aż strach się bać ;:oj
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, nie masz się co martwić wyrastającymi tulipanami. O ile dobrze pamiętam to jakieś dwa lata temu tulipany zaczęły wychodzić na przełomie grudnie i stycznia - takie było ciepło, a później przyszedł ostry mróz. Nic im jednak nie było i ładnie kwitły ;:108
A co się tyczy wsadzania cebulowych i oznaczania miejsca.. Niestety u mnie to nie przejdzie. Próbowałam wsadzać plastikowe rureczki (takie jak do napojów), ale mam upierdliwe sroki, które wszystko wydzierają z ziemi :evil: Później zbieram te rureczki po całym ogrodzie. Pozostaje mi albo zapamiętać co i gdzie, albo sadzić jedno na drugim :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza jak miło zajrzeć do ciebie. ;:196 Tyle kolorów się uchowało, a petunia i hortensja to już cud. ;:oj Ciepło dziś wyjątkowo, u nas 16 stopni, przycinałam klony.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Zuziu, miło popatrzeć o tej porze roku jeszcze na kwitnące roślinki w dodatku letnie :)
U mnie tylko wrzosy jeszcze ładnie kwitną i cieszą oko..no i trawa zielona domaga się ostatniego koszenia przed zimą... ale poczekam na ;:3 dzień.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety też nie mam patentu na oznaczanie cebulowych i dlatego czasem zdarza mi się, że kopnę łopatą i przecinam jakąś ukrytą w ziemi cebulę na pół. Boli tak samo jakbym sama siebie skaleczyła :shock:

Niech deszczyk nam pada, bo na zimę roślinki potrzebują nawilgocenia.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuza ale żeś się potargała. :;230
Kochana jak tam smakowały rogale Marcińskie? Wysłałaś mi jednego? :lol:
Hortensja pięknie się bieli. Śliczne ząbkowane płatki.
Ciekawa jestem Czy Twoje różane pączki rozkwitną? Mam pąki na Swany i tkwią tak już od dwóch tygodni i nic. Tak samo z Pomponellą. Nie powiem mogły by się rozwinąć, prawda? ;:215
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witaj Zuza - obawiam się że na zakwitniecie róż już za późno - dzionek za krótki ;:145 . Nie umiem rozpoznać czy to pąk liściowy czy kwiatowy na magnolii , bo niestety potrafią spłatać figla i to co miało być kwiatkem ;:223 . Ale nic to byle do wiosny przekonamy się Hortensja przepiękna , a na zewnątrz dalej cieplutko - dobrze bo ja mam jeszcze moc prac ogrodniczych zaplanowanych na jutro ;:304
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To te petunie jeszcze kwitną? Też ładne, bardzo nawet. One z tych drobniejszych?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, zazdroszczę Ci tego, że możesz jeszcze obserwować swoje roślinki. ;:108
Ja niestety na razie jestem wyłączona z tej przyjemności, ale w poniedziałek na pewno nie odmówię sobie wyprawy na działkę. Podejrzewam, że moje różyczki też jeszcze pokazują swoje kwiatki. W ubiegłym roku jeszcze w grudniu kwitły.
Drzewa w mieście już ogołocone z liści. Jedynie wierzba płacząca jeszcze się nie dała.
Dobrej nocki i duża ;:79
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”