Identyfikacja róż - część 4
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja róż - część 4
Dzięki Ewo. Trudno mi się zorientować, jakie kwiaty ma Herkules, bo bardzo się różnią zależnie od strony internetowej. Czy masz u siebie tą różę?
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- ASK_anulla
Tak mi się wydawało, że Herkules ma nietypowy odcień. Aniu, Twoja Gartentraume z drugiego zdjęcia jest trochę podobna, tyle, że moja ma wyraźnie ciemniejszy środek, a jaśniejsze płatki na zewnątrz zanim kwiat się w pełni rozwinie. Może tylko na zdjęciu nie jestem w stanie się tego dopatrzeć. Pachnie cudnie i mocno.
Pozdrawiam, Anna.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Aniu mam inne fotki ale to nie jest Herkules, skoro tak pachnie. Moze masz Ty inne fotki daj porównamy a jeszcze jedno dajesz za duży format fotek czy korzystasz z fotosika, to daj na 500.
To nie jest jednak chyba Gartentraume a może to Heritage ale tej nie mam.
To nie jest jednak chyba Gartentraume a może to Heritage ale tej nie mam.
- ASK_anulla
Aniu, zwróciłam uwagę na Heritage na kilku zdjęciach wygląda podobnie. Jeszcze nie porównywałam opisu - nadrobię.
Muszę się zagłębić w obróbkę zdjęć, bo dodaję z automatu z konta Google i różne mi wychodzą.
...............................
Na liście do porównania mam też Elegantyne. Ktoś się wypowie?
Muszę się zagłębić w obróbkę zdjęć, bo dodaję z automatu z konta Google i różne mi wychodzą.
...............................
Na liście do porównania mam też Elegantyne. Ktoś się wypowie?
Pozdrawiam, Anna.
- tara
- ASK_anulla
Eden Rose akurat mam i to z pewnością nie ona. Przez chwilę podejrzewałam, że nabyłam drugiego Abrahama, ale konfrontacja w terenie przekreśliła ten trop. Poczekam, może ktoś mnie oświeci. Dziękuję za pomoc
.

Pozdrawiam, Anna.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
To dopiero numer! Pan Bogdan 21 wykorzystał moje zdjęcie Mini Eden Rose, które w ubiegłym roku czy też dwa lata temu zamieściłam w necie. Dlatego rozpoznałam Raj jako moją różyczkę. Zdjęcie na a.... jest tylko troszkę przycięte. Szkoda, że nie zapytał o zgodę, tak po ludzku, z grzeczności.
- tara
paryska a może to Róża Hansestadt Rostock?
Hansestadt Rostock, to rabatówka, 60-80 cm, moja doszła do 160 cm, więc to nie ta róża.
Ewciu! Muszę się pochwalić bystrością, bo przeglądając zdjęcia Mini Edena (zdiagnozowanej tu na forum róży Raj) od razu poznałam, że to Twoje zdjęcie. Chciałam nawet do Ciebie napisać, ale ostatecznie zrezygnowałam. No cóż, za zgodą czy bez, to ja chyba byłabym bardzo dumna, że zdjęcie mojej róży wykorzystano jako wizytówkę odmiany. Tak czy siak - mnie ona przeszła koło nosa! Zbyt długo zwlekałam z zamówieniem, bo stale coś zmieniałam w mojej liście, i jednego dnia było jeszcze dostępnych 12 sztuk, a nazajutrz już róży "Raj" nie było w ofercie. Twoje przepiękne zdjęcie doskonale spełniło swoją rolę - róża Raj rozeszła się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki!!
Zapomniałabym jeszcze o jednym. Prosiłam między innymi o rozpoznanie róży od p. Bogdana, opisaną jako "Fioletowa, Pachnąca". To nie Ascot ani Big Purple tylko Fisherman's Friend. Rozpoznałam ją również dzięki "pożyczonemu" (tym razem z pewnej szkółki) zdjęciu ...
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Florestio - dobrze, że rozpoznałaś tę fioletową, bo ja myślałam, że to Ascot i chciałam ją wziąć.Jeśli to Fisherman's - to ona w moim ogrodzie się już ma swoje miejsce. Jest najbardziej kolczastą ze wszystkich róż jakie mam. Silna i zdrowa, a do tego bardzo ładna.
Róża "raj" na pewno wróci i będzie sprzedawana, ale pewnie z innym zdjęciem. Pan sprzedawca wycofał ofertę zaraz po tym, jak zwróciłam mu uwagę, że wykorzystał moje zdjęcia. I mimo iż napisałam, że w sumie, to zrobiło mi się miło, i nie mam nic przeciwko, oprócz tego że oczekuję iż miłośnicy róż będą darzyć się wzajemnym szacunkiem - pan nie raczył mi odpowiedzieć.
Róża "raj" na pewno wróci i będzie sprzedawana, ale pewnie z innym zdjęciem. Pan sprzedawca wycofał ofertę zaraz po tym, jak zwróciłam mu uwagę, że wykorzystał moje zdjęcia. I mimo iż napisałam, że w sumie, to zrobiło mi się miło, i nie mam nic przeciwko, oprócz tego że oczekuję iż miłośnicy róż będą darzyć się wzajemnym szacunkiem - pan nie raczył mi odpowiedzieć.