Na końcu wydmy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na końcu wydmy cz.2

Post »

Oj widać , że deszczyk był potrzebny, rośliny zrobiły się bujne i piękne. Śliczne rabatki. :wit ;:3
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Wiele, wiele lat mój ogród tworzyły iglaki i rododendrony. Azalie japońskie jakoś wymarzały, co nie znaczy, że ich nie było ;:7 . Nie było czasu na nic innego; teraz odbijam to sobie z nawiązką :tan .
Piękne masz krzewy i widzę 'swoją' rudą' żurawkę - siedzi, jak kura na grzędzie ;:173 . U mnie też wiedzie prym ;:306 .
Co to za krzew z żółtymi kwiatkami - jest taki 'lekki', a kwiatki jak motyle ;:63 .
Cudnie ;:oj .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko, mam powojnik wielkokwiatowy Sunset, który rośnie u mnie od początku czyli piąty rok i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, no może wolałabym aby rósł w górę, a nie w szerz.
Dlatego bardzo mnie zezłościło, że Omoshiro złapał to świństwo w trzecim roku.
Taki Multi Blue pochorował się na starcie, ale podobno on tak ma. W ubiegłym roku miał jeden rachityczny pęd, a w tym już dwa równie rachityczne, ale idą do góry. Może jakiś kwiatek zobaczę. ;:224

Jurku :wit
Mrs.Nancy Dippel jest naprawdę piękna, obawiam się jednak o jej zimowanie. Właśnie zakwitła po czterech latach azalia Elise Lee, która zmarzła sławetnej zimy 2011/2012. Jest bardzo podobna do Nancy. To jedna z moich pierwszych azalii, więc mogła być kiepsko posadzona, podłoże nieodpowiednio przygotowane. Chyba powinnam ją przesadzić, tylko zastanawiam się nad najlepszym terminem te operacji. Czy masz jakieś doświadczenie w przesadzaniu azalii :?:

c.d.n.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Oj, to jak mówicie, że powojniki łapią uwiąd to lecę do apteki po nadmanganian, bo mam 3 maluchy tegoroczne ;:218 i szkoda by było.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

nena08 pisze: Czy masz jakieś doświadczenie w przesadzaniu azalii :?:
W ubiegłym roku postanowiłem odsunąć 4 azalie od rozrastającej się magnolii, zrobiłem to po kwitnieniu, jakoś w czerwcu chyba.
Przyjęły się na nowym stanowisku bez problemu (a dwie z nich miały około 1 metr wysokości), w tym roku mi zakwitły. One nie mają zbyt dużego systemu korzeniowego, można je bez obawy przesadzać.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, czasami trzeba mieć silną wolę. Na razie zajęłam się ratowaniem Omoshiro. Wycięłam dwa pędy, a reszta kwitnie.
Jak nie kochać takich piękności.

Obrazek

Sabinko, będziemy trzymać kciuki za Twój Bałtyk, a jak zakwitnie rozbijemy sobie obóz w Twoim ogrodzie.

To co nie zostało porażone.

Obrazek

Jacku, miło mi, że wpadłeś z rewizytą.
Ograniczyłam w tym roku ilość cann na rzecz dalii.
Nie tylko różami się zajmuję. Znajdziesz u mnie trochę szafirków, cyklamenów, host i żurawek. Liliowce też się znajdą :;230

Obrazek

Gosiu, rabata pod tarasem to chyba jedyna prawie ukończona. Już niewiele roślin tam się zmieści.
Jak zobaczyłam Nancy u ogrodnika wiedziałam że muszę ją mieć .

Obrazek

Kasiu, nawet nie wiesz jak był potrzebny na moich piaskach. Co prawda wolę jak pada przez cały dzień równo, ale i z burzy byłam tym razem zadowolona.

Obrazek

Aniu Pulpa, azalie japońskie są trochę wymagające i potrzebują okrycia na zimę. Nie dotyczy to wszystkich odmian, zdarzają się terminatorki. :D
Ruda o której wspominasz to Southern Comfort, jedna z większych.
Dziś miałam dostawę żurawek. Przyjechało kilka z serii malarzy :heja

Azalia japońska Elsie Lee, zmarzła sławetnej zimy. Zakwitła po czterech latach :tan

Obrazek

jolifleur, wszystkim powojnikom dawałam nadmanganian, a paskudztwo i tak szaleje. :(

Obrazek

Jurku, tak myślała, że najlepiej przesadzać po kwitnieniu.

Obrazek

Obrazek

Otrzymałam dziś przesyłką ze Szczytnicy.
Rośliny jak zawsze perfekcyjnie zapakowane i duże.
Przed całkowitą ciemnością zdążyłam posadzić żurawki. Na jutro zostały jeżówki :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

U mnie wczoraj padł calusieńki młodziak Light Blue. ;:145 Jestem pogrążona w głębokim smutku. Tak mi się odwdzięczają za mą miłość bezgraniczną. No! Babole jedne! ;:145
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne rabatki :D
A ta kompozycja z tulipanów... bomba ;:180
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dziś posypałam nadmanganianem. Może i nie pomoże ale chociaż sumienie czyste będę miała, że próbowałam zarazie zapobiec ;)

Fajne różowe niezapominajki :)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, tak to jest z miłością, najczęściej jest nieodwzajemniona.
Widziałam dziś w jednej firmie piękny powojnik, posadzony przy ścianie, porażający ogromnymi białymi kwiatami. Nie sądzę, żeby mu ktoś przygotowywał stanowisko, nawoził, osłaniał nóżki...

Aga ;:196
Tulipanowe założenie było inne, ale wyszło jak wyszło.

jolifleur, używałam nadmanganianu potasu wiosną. Każdy powojnik dostał dwie pokruszone tabletki.

Dziś dalszy ciąg chorób ogrodowych. Odkryłam u kolejnej hosty HVH. Zachorowała moja największa hosta Sun and Substance.
Mam dwa egzemplarze, a objawy zauważyłam u jednej.
Tę hostę mam od mojej mamy i zastanawiam się, czy nie wziąć jej jeszcze raz. Obawiam się , że większość host mogłam pozarażać, gdyż dezynfekcja samym denaturatem nie wystarcza. Do ubiegłego roku nie miałam pojęcia o tej chorobie. ;:223
Pada, więc prace ogrodowe stoją w miejscu. Jak zwykle jestem straszliwie opóźniona z jednorocznymi, pewnie będą kwitły we wrześniu :;230
Zdjęcia z niedzieli.

Elegant Lady, nic sobie nie robi z deszczu i kwitnie na całego.

Obrazek

Pierwsze orliki. Chyba przesadziłam z tym cieniem dla nich. ;:306

Obrazek

Czosnek próbuje się przebić przez LO.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bodziszki. Tego coś podgryzło, ale kwitnie pierwszy raz i już mi się podoba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne cyklameny do kolekcji. ;:167

Obrazek

Obrazek

Trawnik po sobotnim strzyżeniu. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pączusie pokazują kolorki.

Obrazek

Obrazek

Na razie się trzyma.
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka :wit
Push-a masz ślicznego, uwielbiam te różowe przyrosty. Muszę znaleźć dla niego miejsce u siebie. Myślałam najpierw że to Acrocona.
Aniu, azalia Mrs. Nancy Dippel - bajeczna. Mam tylko jedną azalię japońską i to mizerną. Inne wymarzły. Ale jak gdzieś zobaczę Nancy to zaryzykuję bo warto.
Rabatka przy tarasie jest super ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Trawnik "po sobotnim strzyżeniu" idelany ;:333
Moje pacioreczniki sukcesywnie wypadają i bez żalu też je wymieniam na dalie ;:136
Widzę, że porcelanka już kwitnie? Dostałem akurat siewki i cieszę się, że do mnie wróciła :tan
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne widoki :)
Elegant lady mam pierwszy rok i jestem z nich bardzo zadowolona. Nazwa super trafiona, kwitną długo, pogoda ich nie wzrusza i wyglądają jak lady :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Fakt, trawnik pięknie wygląda ;:63 . Śliczne są Twoje azalie, ale myślę, że teren też im pasuje ;:108 .
Ja chce dokupić 2-3 szt. ,ale te 'zwykłe', żeby ich już nie okrywać - nie mam siły i cierpliwości na bieganie jesienią po ogrodzie i zastanawianie się, co zmarznie, a co nie ;:185 . Lepiej przetrzymały np. żurawki nieokryte, jak te pod gałązkami świerka. Wiadomo, zimy bywają różne ;:131 .
Powojnik wielkokwiatowy, mam 'aż' jeden i musi sobie radzić. Inne skarlały, więc posadziłam je w jedno miejsce i dałam świeżej ziemi - zobaczymy, jak 'zaskoczą' :D . Kiedyś miałam ich ponad 30 szt., ale mnie 'zmęczyły', właśnie takimi problemami, jak opisujecie. Zostawiłam sobie botaniczne i niech się 'bujają' ;:306 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trawnik jak pas startowy :D
Lady faktycznie piękna, różaneczniki w pełni kwitnienia, mój już po. Trochę dlatego że zakwitł równo z tulipanami a po trosze z powodu deszczu.
Róże u Ciebie już tuż tuż... ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”