Ogródek Robaczka cz. 11
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz. 11
Nowe tulipany
tylko powiedz mi jak je posadzisz??W donicach? czy może u ciebie inne temp.? U nas na południowym zadupiu od tygodnia ziemia zmarznięta i jedynie dzisiaj łaskawie było 3 na plusie..tak teraz doczytałam, że czekasz aż ci zbiednieją wierzby przy bramce, uwierz wiele im nie trzeba, wystarczy solidna plaga mszyc i zastój w oprysku 
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie!
Wybaczcie gospodyni zaniedbanie wątku, ale ostatnio ganiam wokół własnego ogona i na wszystko brakuje czasu
Staram się zagląda do Was systematycznie, ale z tym też mam problem. Jakoś krótsza doba daje mi się we znaki...
Bardzo się jednak cieszę z Waszych odwiedzin i dziękuję serdecznie za wszystkie wpisy, dają mi wiele radości każdego dnia
Basiu, dziękuję! Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić te lampiony, pasują mi stylem do wystroju domu, a latem zagoszczą na tarasie
Ewa, zima nie zapowiada się srogo, więc może się okazać, że i kopce nie będą niezbędne...ale na pewno dasz radę obsypać jeszcze róże. U nas na plusie ma być aż do Świąt, co mnie bardzo cieszy
Agnieszko, bardzo dziękuję, jesteś kochana
Kamienne ptaszki osiadły na ławeczce na stałe, od 2 lat i chyba tam zostaną aż się rozsypią
Gosiu, ja mam nadzieję, że zima będzie łagodna tak, jak zapowiadają. Gdyby miało przymrozić mocniej warto obsypać cebulowe korą. Ja tak będę zabezpieczać gdyby była potrzeba.
Nifredil, witaj! Cieszę się, że spacery po ogrodach zaczęłaś od mojego, bardzo mi miło! Tulipanów będzie pewnie ponad 1000 już w ogrodzie, bo co roku dosadzam kolejne, więc mam nadzieję, że wiosną będzie co podziwiać
Pozdrawiam serdecznie!
Julietto droga, ja też sadziłam we wrześniu i październiku cebule po 5-10 szt z odmiany, potem dosadzałam itd. Ceny są zupełnie inne w szczycie sezonu na sadzenie i nie warto wyrzucać kasy na hurtowe ilości. Teraz można kupić odmianowe tulipany po 20-30 zł za 50 szt, podczas gdy te same tulipany kosztują w sezonie nawet 5 zł za sztukę!Dlatego korzystam z okazji ile się da, bo pogoda sprzyja
Pod koniec maja kwitła kanadyjka - William Baffin

Róże stulistne zaczynają..tutaj Centifolia Cristata czyli 'napoleonka':

Kwitła także Heidi Klum:

History

...i Charles Austin

Zaczynała też Reine de Violettes, świeżynka

cdn. ;-))
Wybaczcie gospodyni zaniedbanie wątku, ale ostatnio ganiam wokół własnego ogona i na wszystko brakuje czasu
Staram się zagląda do Was systematycznie, ale z tym też mam problem. Jakoś krótsza doba daje mi się we znaki...
Bardzo się jednak cieszę z Waszych odwiedzin i dziękuję serdecznie za wszystkie wpisy, dają mi wiele radości każdego dnia
Basiu, dziękuję! Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić te lampiony, pasują mi stylem do wystroju domu, a latem zagoszczą na tarasie
Ewa, zima nie zapowiada się srogo, więc może się okazać, że i kopce nie będą niezbędne...ale na pewno dasz radę obsypać jeszcze róże. U nas na plusie ma być aż do Świąt, co mnie bardzo cieszy
Agnieszko, bardzo dziękuję, jesteś kochana
Gosiu, ja mam nadzieję, że zima będzie łagodna tak, jak zapowiadają. Gdyby miało przymrozić mocniej warto obsypać cebulowe korą. Ja tak będę zabezpieczać gdyby była potrzeba.
Nifredil, witaj! Cieszę się, że spacery po ogrodach zaczęłaś od mojego, bardzo mi miło! Tulipanów będzie pewnie ponad 1000 już w ogrodzie, bo co roku dosadzam kolejne, więc mam nadzieję, że wiosną będzie co podziwiać
Julietto droga, ja też sadziłam we wrześniu i październiku cebule po 5-10 szt z odmiany, potem dosadzałam itd. Ceny są zupełnie inne w szczycie sezonu na sadzenie i nie warto wyrzucać kasy na hurtowe ilości. Teraz można kupić odmianowe tulipany po 20-30 zł za 50 szt, podczas gdy te same tulipany kosztują w sezonie nawet 5 zł za sztukę!Dlatego korzystam z okazji ile się da, bo pogoda sprzyja
Pod koniec maja kwitła kanadyjka - William Baffin

Róże stulistne zaczynają..tutaj Centifolia Cristata czyli 'napoleonka':

Kwitła także Heidi Klum:

History

...i Charles Austin

Zaczynała też Reine de Violettes, świeżynka

cdn. ;-))
- robaczek_Poznan

Monia, sama się dziwię, że je wypatrzyłam, bo tłum się rzucił na tanie doniczki, a ja tłoku nie lubię, więc wpadłam i wypadłam. I na wypadzie dopatrzyłam się tych cudeniek. Jak dowiedziałam się ceny, to zarezerwowałam i pobiegłam do ściany po kasę (bankomatu) ;-)) Trochę zmokłam przy sadzeniu, ale rozgrzewająca herbatka, kominek i kocyk pomogły
Lulka, cieszę się, że Ci się podobają! Sama przyznałaś, że cena korzystna
Majeczko, sadzę tulipany w grupach na istniejących rabatach. Nie potrzeba na to dużo miejsca wbrew pozorom. Może się okazać, że liście tulipanów potem będą mi wadzić, ale pomartwię się w czerwcu ;-) Liczę jednak, że róże skutecznie zamaskują te miejsca. Starałam się nie sadzić zbyt blisko krzewów różanych, bo wiem, że jest problem przy kopcowaniu gdy wokół pełno tulipanów, ale małe kopce już są, więc wg nich szacowałam odległości.
Elu, dziękuję! Latarenki są naprawdę urocze
Grażynko, nigdy wcześniej nie widziałam tego modelu. Dodam tylko, że mniejsze latarnie i bardziej 'oklepane' w wyglądzie są na giełdzie powyżej 300 zł (a to i tak ceny niższe niż w sklepach!), a te kosztowały niewiele ponad połowę tej kwoty...
Sweety, widziałam, jest bardzo ładna! cieszę się, że mój spontaniczny zakup Cię zainspirował! Takich gadżetów nigdy za wiele
Aniu, to faktycznie problem. Ja też przy przesadzaniu wielokrotnie nadziewam się na cebule
Ale to ryzyko wkalkulowane
I tak sadzę je namiętnie każdej jesieni bez opamiętania
Ewa, mam na sumieniu Twoje zakupy
Ale za to jake ładne odmiany!
Nie ma co sobie żałować drobnych przyjemności...
Aguś, dzięki! Bardzo się cieszę, że tak się wkomponowały we wnętrza, a latem będą zdobić taras. Co do pogody, ja jestem bardzo zadowolona i również liczę, że zimy nie będzie
Pewnie jeszcze nie raz na zaskoczy, ale może choć raz pozytywnie? Oby
Asiu, ja na giełdę skoczę chyba jutro przed pracą, bo w sobotę mam ambitny plan się wyspać
M obiecał mnie zawieść jutro jeśli w sobotę nie będę go zrywać bladym świtem...chyba skorzystam ;-)) Napisałam dziewczynom o sobocie, zobaczymy kto się zjawi, ale oczywiście zaproszeni są wszyscy chętni
cdn. ;-))
Lulka, cieszę się, że Ci się podobają! Sama przyznałaś, że cena korzystna
Majeczko, sadzę tulipany w grupach na istniejących rabatach. Nie potrzeba na to dużo miejsca wbrew pozorom. Może się okazać, że liście tulipanów potem będą mi wadzić, ale pomartwię się w czerwcu ;-) Liczę jednak, że róże skutecznie zamaskują te miejsca. Starałam się nie sadzić zbyt blisko krzewów różanych, bo wiem, że jest problem przy kopcowaniu gdy wokół pełno tulipanów, ale małe kopce już są, więc wg nich szacowałam odległości.
Elu, dziękuję! Latarenki są naprawdę urocze
Grażynko, nigdy wcześniej nie widziałam tego modelu. Dodam tylko, że mniejsze latarnie i bardziej 'oklepane' w wyglądzie są na giełdzie powyżej 300 zł (a to i tak ceny niższe niż w sklepach!), a te kosztowały niewiele ponad połowę tej kwoty...
Sweety, widziałam, jest bardzo ładna! cieszę się, że mój spontaniczny zakup Cię zainspirował! Takich gadżetów nigdy za wiele
Aniu, to faktycznie problem. Ja też przy przesadzaniu wielokrotnie nadziewam się na cebule
Ewa, mam na sumieniu Twoje zakupy
Aguś, dzięki! Bardzo się cieszę, że tak się wkomponowały we wnętrza, a latem będą zdobić taras. Co do pogody, ja jestem bardzo zadowolona i również liczę, że zimy nie będzie
Asiu, ja na giełdę skoczę chyba jutro przed pracą, bo w sobotę mam ambitny plan się wyspać
cdn. ;-))
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
jak wygląda ta róża z kosmatymi pączkami po rozkwitnięciu?? (3 zdj)
- robaczek_Poznan

Madziula, jak chcesz to podam Ci namiar na sprzedawcę w necie. Wciąż trwają aukcje tulipanów, a póki nie zmroziło można sadzić
Ozdabianie domu i lampki na zewnątrz planuję w weekend, obiecuję foty
April, dzięki! fajnie, że jesteś, tęskniłam
Dzięki za odwiedziny, zwolnij trochę kochana
Martuś, do zobaczenia!
Pasieka, witaj! Cieszę się, że Ci się podobają!
Reniu, dzięki! Najładniejsze są te drewniane zdobienia
Wiosna należy bezapelacyjnie do cebulowych, więc liczę na pokaz kwiecia i kolorów!Dziękuję za serdeczne słowa i odwiedziny, pozdrawiam!
Julietto, Ty palisz?? Ja tylko e-dymkuje..
Dokupilam jeszcze dzisiaj 'parę' sztuk...
Jak przyjdą jutro to w weekend posadzę
Marzenko, była okazja, to korzystam bo mam słabość do cebulowych
Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie ok ze zdrowiem? Dawno nie zaglądałam, zaraz to naprawię
Wando, uwielbiam stokrotki! Przesadziłam je potem do gruntu, ciekawe czy przeżyją...pozdrawiam!
Nifredil, u nas cały czas na plusie i to dużo. Dzisiaj było 6 stopni, więc ziemia miękka, nawet nocami nie ma mrozu. Można więc sadzić swobodnie. Do donic też trochę powsadzałam, to mój debiut. Na razie donice stoją na zewnątrz, gdyby były duże mrozy, to wstawię do garażu. Ale na razie nawet psianka jaśminowa w donicach wciąż kwitnie, a zimy nie widać
Ta róża to Centifolia Cristata , inaczej zwana Chapeau de Napoléon. Zdjęcia w pełni rozkwitu zaraz zładuję, yahoo się zbuntowało
ooo już działa

April, dzięki! fajnie, że jesteś, tęskniłam
Martuś, do zobaczenia!
Pasieka, witaj! Cieszę się, że Ci się podobają!
Reniu, dzięki! Najładniejsze są te drewniane zdobienia
Julietto, Ty palisz?? Ja tylko e-dymkuje..
Marzenko, była okazja, to korzystam bo mam słabość do cebulowych
Wando, uwielbiam stokrotki! Przesadziłam je potem do gruntu, ciekawe czy przeżyją...pozdrawiam!
Nifredil, u nas cały czas na plusie i to dużo. Dzisiaj było 6 stopni, więc ziemia miękka, nawet nocami nie ma mrozu. Można więc sadzić swobodnie. Do donic też trochę powsadzałam, to mój debiut. Na razie donice stoją na zewnątrz, gdyby były duże mrozy, to wstawię do garażu. Ale na razie nawet psianka jaśminowa w donicach wciąż kwitnie, a zimy nie widać
Ta róża to Centifolia Cristata , inaczej zwana Chapeau de Napoléon. Zdjęcia w pełni rozkwitu zaraz zładuję, yahoo się zbuntowało
ooo już działa

- robaczek_Poznan

-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Uwielbiam czerwiec a w Twoim ogrodzie jest magiczny
Latarenki świetne ...muszę się rozejrzeć za czymś do domku .W domu masz anielsko
Buziaki!
Latarenki świetne ...muszę się rozejrzeć za czymś do domku .W domu masz anielsko
Buziaki!
marzenia się spełniają! Dana
Kasiu, bajeczne widoki! Aż trudno uwierzyć, że może być tak pięknie, a jednak! Byleby do nowego roku... potem będzie już z górki ;-)
Udanego spotkania w sobotę i miłego całego weekendu!
Udanego spotkania w sobotę i miłego całego weekendu!
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
William Baffin i Reine des Violettes posadziłam tej jesieni
Chapeau de Napoleon na razie oglądam, ale od jakiegoś czasu myślę, żeby ją posadzić.
Widoki z ogrodu zachwycające
Widoki z ogrodu zachwycające
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Williama Buffina jeszcze nie mam ale to tylko kwestia czasu bo jest na liście
Końcówka maja i czerwiec to chyba najpiękniejsze tygodnie w ogrodzie
na pewno w Twoim 
Końcówka maja i czerwiec to chyba najpiękniejsze tygodnie w ogrodzie
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, piękne widoki
Wszystko takie zadbane i wypielęgnowane, uwielbiam Twój ogród.
Poproszę namiary na żródło cebul
Poproszę namiary na żródło cebul
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Kasiu znalazłam ciekawe latarenki tu - http://www.dekoracjeozdoby.e-trade24.pl ... -2_33.html
No i ceny też do przyjęcia, chociaż .........może to wzory oklepane.
No i ceny też do przyjęcia, chociaż .........może to wzory oklepane.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- julieta
- 100p

- Od: 28 paź 2010, o 00:03
Śliczne te majowe róże, Kasiu
A w ogóle, to nie będę już pytań zadawać tylko fotki oglądać. O !
Nie, nie palę, to taki żarcik był
Buziaki
A w ogóle, to nie będę już pytań zadawać tylko fotki oglądać. O !
Nie, nie palę, to taki żarcik był
Buziaki
- robaczek_Poznan

Julieto, pytaj i pisz, zawsze będzie mi miło
Grażynko, fajny jest ten model, wygląda bardzo naturalnie. Cena niezła, choć lampion jest dosyć mały. Z wysyłką będzie kosztował ok. 75 zł, a ma jedynie 33 cm wysokości. Kurczak, to mi uświadamia jaki zrobiłam interes
Mój większy ma 85 cm, niższy 70 cm i za komplet obu zapłaciłam 170...
Madziula, wysłałam
Dzięki za przemiłe słowa
Majka, róża kwiatem może nie zachwyca, ale wigorem owszem
W ciągu roku zrobiło się z niej potężne krzaczysko, w dodatku nie marznie i bezobsługowe
Ewa, bardzo spodobała mi się Reine de Violettes i ciekawa jestem jaki kolor będzie miała w tym roku! chciałabym żeby była fioletowa, bo ma obok Blue Magenta i liczę, że się zgrają
Aguś, dzięki
Wzajemnie, udanego weekendu!
Danuś, to tak jak w Twoim ogrodzie
U Ciebie jednak cały rok jest fantastycznie i to jest prawdziwy sukces
Wnętrza Twojego domku też mi się bardzo podobają, mega przytulnie i z duszą
Buziaki!
Grażynko, fajny jest ten model, wygląda bardzo naturalnie. Cena niezła, choć lampion jest dosyć mały. Z wysyłką będzie kosztował ok. 75 zł, a ma jedynie 33 cm wysokości. Kurczak, to mi uświadamia jaki zrobiłam interes
Madziula, wysłałam
Majka, róża kwiatem może nie zachwyca, ale wigorem owszem
Ewa, bardzo spodobała mi się Reine de Violettes i ciekawa jestem jaki kolor będzie miała w tym roku! chciałabym żeby była fioletowa, bo ma obok Blue Magenta i liczę, że się zgrają
Aguś, dzięki
Danuś, to tak jak w Twoim ogrodzie
Buziaki!
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Faktycznie zrobiłaś świetny interes
Mój ponad 50cm kosztował nieco powyżej 90zł. Ale i tak jestem zadowolona. Stoi w ganku, ze świecą na energię solarną w środku. Dodatkowo dziś dostał do środka kwiaty poinsecji i czerwone owocki-tytulem świątecznej ozdoby. A czy już wiesz Kasiu, gdzie będą Twoje stały?