Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Nowe tulipany ;:oj tylko powiedz mi jak je posadzisz??W donicach? czy może u ciebie inne temp.? U nas na południowym zadupiu od tygodnia ziemia zmarznięta i jedynie dzisiaj łaskawie było 3 na plusie..tak teraz doczytałam, że czekasz aż ci zbiednieją wierzby przy bramce, uwierz wiele im nie trzeba, wystarczy solidna plaga mszyc i zastój w oprysku :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!
Wybaczcie gospodyni zaniedbanie wątku, ale ostatnio ganiam wokół własnego ogona i na wszystko brakuje czasu ;:182
Staram się zagląda do Was systematycznie, ale z tym też mam problem. Jakoś krótsza doba daje mi się we znaki... ;:219
Bardzo się jednak cieszę z Waszych odwiedzin i dziękuję serdecznie za wszystkie wpisy, dają mi wiele radości każdego dnia ;:138

Basiu, dziękuję! Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić te lampiony, pasują mi stylem do wystroju domu, a latem zagoszczą na tarasie :D
Ewa, zima nie zapowiada się srogo, więc może się okazać, że i kopce nie będą niezbędne...ale na pewno dasz radę obsypać jeszcze róże. U nas na plusie ma być aż do Świąt, co mnie bardzo cieszy :D
Agnieszko, bardzo dziękuję, jesteś kochana ;:196 Kamienne ptaszki osiadły na ławeczce na stałe, od 2 lat i chyba tam zostaną aż się rozsypią ;:306
Gosiu, ja mam nadzieję, że zima będzie łagodna tak, jak zapowiadają. Gdyby miało przymrozić mocniej warto obsypać cebulowe korą. Ja tak będę zabezpieczać gdyby była potrzeba.
Nifredil, witaj! Cieszę się, że spacery po ogrodach zaczęłaś od mojego, bardzo mi miło! Tulipanów będzie pewnie ponad 1000 już w ogrodzie, bo co roku dosadzam kolejne, więc mam nadzieję, że wiosną będzie co podziwiać :uszy Pozdrawiam serdecznie!
Julietto droga, ja też sadziłam we wrześniu i październiku cebule po 5-10 szt z odmiany, potem dosadzałam itd. Ceny są zupełnie inne w szczycie sezonu na sadzenie i nie warto wyrzucać kasy na hurtowe ilości. Teraz można kupić odmianowe tulipany po 20-30 zł za 50 szt, podczas gdy te same tulipany kosztują w sezonie nawet 5 zł za sztukę!Dlatego korzystam z okazji ile się da, bo pogoda sprzyja ;:333

Pod koniec maja kwitła kanadyjka - William Baffin

Obrazek

Obrazek

Róże stulistne zaczynają..tutaj Centifolia Cristata czyli 'napoleonka':

Obrazek

Kwitła także Heidi Klum:

Obrazek

Obrazek

History

Obrazek

Obrazek

...i Charles Austin

Obrazek

Zaczynała też Reine de Violettes, świeżynka

Obrazek

cdn. ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, sama się dziwię, że je wypatrzyłam, bo tłum się rzucił na tanie doniczki, a ja tłoku nie lubię, więc wpadłam i wypadłam. I na wypadzie dopatrzyłam się tych cudeniek. Jak dowiedziałam się ceny, to zarezerwowałam i pobiegłam do ściany po kasę (bankomatu) ;-)) Trochę zmokłam przy sadzeniu, ale rozgrzewająca herbatka, kominek i kocyk pomogły ;:215
Lulka, cieszę się, że Ci się podobają! Sama przyznałaś, że cena korzystna :uszy
Majeczko, sadzę tulipany w grupach na istniejących rabatach. Nie potrzeba na to dużo miejsca wbrew pozorom. Może się okazać, że liście tulipanów potem będą mi wadzić, ale pomartwię się w czerwcu ;-) Liczę jednak, że róże skutecznie zamaskują te miejsca. Starałam się nie sadzić zbyt blisko krzewów różanych, bo wiem, że jest problem przy kopcowaniu gdy wokół pełno tulipanów, ale małe kopce już są, więc wg nich szacowałam odległości.
Elu, dziękuję! Latarenki są naprawdę urocze ;:173
Grażynko, nigdy wcześniej nie widziałam tego modelu. Dodam tylko, że mniejsze latarnie i bardziej 'oklepane' w wyglądzie są na giełdzie powyżej 300 zł (a to i tak ceny niższe niż w sklepach!), a te kosztowały niewiele ponad połowę tej kwoty... ;:131
Sweety, widziałam, jest bardzo ładna! cieszę się, że mój spontaniczny zakup Cię zainspirował! Takich gadżetów nigdy za wiele ;:333
Aniu, to faktycznie problem. Ja też przy przesadzaniu wielokrotnie nadziewam się na cebule :? Ale to ryzyko wkalkulowane ;:209 I tak sadzę je namiętnie każdej jesieni bez opamiętania :lol:
Ewa, mam na sumieniu Twoje zakupy ;:131 Ale za to jake ładne odmiany! ;:oj Nie ma co sobie żałować drobnych przyjemności... ;:224
Aguś, dzięki! Bardzo się cieszę, że tak się wkomponowały we wnętrza, a latem będą zdobić taras. Co do pogody, ja jestem bardzo zadowolona i również liczę, że zimy nie będzie ;:306 Pewnie jeszcze nie raz na zaskoczy, ale może choć raz pozytywnie? Oby ;:196
Asiu, ja na giełdę skoczę chyba jutro przed pracą, bo w sobotę mam ambitny plan się wyspać ;:19 M obiecał mnie zawieść jutro jeśli w sobotę nie będę go zrywać bladym świtem...chyba skorzystam ;-)) Napisałam dziewczynom o sobocie, zobaczymy kto się zjawi, ale oczywiście zaproszeni są wszyscy chętni ;:4

cdn. ;-))
*moje wątki*
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

jak wygląda ta róża z kosmatymi pączkami po rozkwitnięciu?? (3 zdj)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziula, jak chcesz to podam Ci namiar na sprzedawcę w necie. Wciąż trwają aukcje tulipanów, a póki nie zmroziło można sadzić :uszy Ozdabianie domu i lampki na zewnątrz planuję w weekend, obiecuję foty ;:196
April, dzięki! fajnie, że jesteś, tęskniłam ;:168 Dzięki za odwiedziny, zwolnij trochę kochana :uszy
Martuś, do zobaczenia!
Pasieka, witaj! Cieszę się, że Ci się podobają!
Reniu, dzięki! Najładniejsze są te drewniane zdobienia ;:170 Wiosna należy bezapelacyjnie do cebulowych, więc liczę na pokaz kwiecia i kolorów!Dziękuję za serdeczne słowa i odwiedziny, pozdrawiam!
Julietto, Ty palisz?? Ja tylko e-dymkuje.. ;:209 Dokupilam jeszcze dzisiaj 'parę' sztuk... ;:224 Jak przyjdą jutro to w weekend posadzę :D
Marzenko, była okazja, to korzystam bo mam słabość do cebulowych ;:333 Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie ok ze zdrowiem? Dawno nie zaglądałam, zaraz to naprawię ;:168
Wando, uwielbiam stokrotki! Przesadziłam je potem do gruntu, ciekawe czy przeżyją...pozdrawiam!
Nifredil, u nas cały czas na plusie i to dużo. Dzisiaj było 6 stopni, więc ziemia miękka, nawet nocami nie ma mrozu. Można więc sadzić swobodnie. Do donic też trochę powsadzałam, to mój debiut. Na razie donice stoją na zewnątrz, gdyby były duże mrozy, to wstawię do garażu. Ale na razie nawet psianka jaśminowa w donicach wciąż kwitnie, a zimy nie widać :uszy
Ta róża to Centifolia Cristata , inaczej zwana Chapeau de Napoléon. Zdjęcia w pełni rozkwitu zaraz zładuję, yahoo się zbuntowało :evil:

ooo już działa :D

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Początek czerwca już nie tylko soczyście zielony, ale również kolorowy!
...wciąż kwitną powojniki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

piwonie...

Obrazek

Zaczynają jarzmianki ;:138

Obrazek

Obrazek

i takie tam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabata angielska - aż trudno uwierzyć, że to pierwszy rok jej istnienia! Jeszcze w zeszłym roku był tu nijaki trawnik...

Obrazek
*moje wątki*
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Uwielbiam czerwiec a w Twoim ogrodzie jest magiczny ;:173
Latarenki świetne ...muszę się rozejrzeć za czymś do domku .W domu masz anielsko ;:170
Buziaki!
marzenia się spełniają! Dana
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, bajeczne widoki! Aż trudno uwierzyć, że może być tak pięknie, a jednak! Byleby do nowego roku... potem będzie już z górki ;-)
Udanego spotkania w sobotę i miłego całego weekendu! ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

William Baffin i Reine des Violettes posadziłam tej jesieni :D Chapeau de Napoleon na razie oglądam, ale od jakiegoś czasu myślę, żeby ją posadzić.
Widoki z ogrodu zachwycające :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Williama Buffina jeszcze nie mam ale to tylko kwestia czasu bo jest na liście ;:306
Końcówka maja i czerwiec to chyba najpiękniejsze tygodnie w ogrodzie ;:215 na pewno w Twoim ;:215
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Kasiu, piękne widoki ;:167 Wszystko takie zadbane i wypielęgnowane, uwielbiam Twój ogród.
Poproszę namiary na żródło cebul ;:108
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kasiu znalazłam ciekawe latarenki tu - http://www.dekoracjeozdoby.e-trade24.pl ... -2_33.html
No i ceny też do przyjęcia, chociaż .........może to wzory oklepane. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Śliczne te majowe róże, Kasiu ;:173
A w ogóle, to nie będę już pytań zadawać tylko fotki oglądać. O !
Nie, nie palę, to taki żarcik był ;:209
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julieto, pytaj i pisz, zawsze będzie mi miło ;:196
Grażynko, fajny jest ten model, wygląda bardzo naturalnie. Cena niezła, choć lampion jest dosyć mały. Z wysyłką będzie kosztował ok. 75 zł, a ma jedynie 33 cm wysokości. Kurczak, to mi uświadamia jaki zrobiłam interes ;:oj Mój większy ma 85 cm, niższy 70 cm i za komplet obu zapłaciłam 170... :shock:
Madziula, wysłałam :uszy Dzięki za przemiłe słowa ;:196
Majka, róża kwiatem może nie zachwyca, ale wigorem owszem :D W ciągu roku zrobiło się z niej potężne krzaczysko, w dodatku nie marznie i bezobsługowe ;:209
Ewa, bardzo spodobała mi się Reine de Violettes i ciekawa jestem jaki kolor będzie miała w tym roku! chciałabym żeby była fioletowa, bo ma obok Blue Magenta i liczę, że się zgrają ;:333
Aguś, dzięki ;:196 Wzajemnie, udanego weekendu!
Danuś, to tak jak w Twoim ogrodzie ;:138 U Ciebie jednak cały rok jest fantastycznie i to jest prawdziwy sukces ;:333 Wnętrza Twojego domku też mi się bardzo podobają, mega przytulnie i z duszą ;:170
Buziaki!
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Faktycznie zrobiłaś świetny interes :uszy Mój ponad 50cm kosztował nieco powyżej 90zł. Ale i tak jestem zadowolona. Stoi w ganku, ze świecą na energię solarną w środku. Dodatkowo dziś dostał do środka kwiaty poinsecji i czerwone owocki-tytulem świątecznej ozdoby. A czy już wiesz Kasiu, gdzie będą Twoje stały? :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”