U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Gosiu , chociaż pelargonie są wytrzymałe na deszcze , podobnie , jaki aksamitki . Masz pięknie jeszcze ukwiecony ogród , a u mnie jedynie pojedyńcze w donicach i na balkonie , a w ogrodzie wrzosy i zimowity . Mina i wilec też mi kwitnie oraz powojnik bylinowy Cassandra . Podoba mi się Twój ogród - taki uporządkowany - u mnie bałagan - jedne rośliny włażą na drugie ;:224 .
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie ;:196 - miłego tygodnia :wit .
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

A to dziwne z tymi niecierpkami, bo zauwazylam ze im wiecej wody maja tym lepiej rosnal. U mnie bylo calkiem deszczowe lata, ciagle lalo kurna :evil: A moje trzy sadzonki niecierpkow rozrosly sie na szerokosc prawie metra :shock: Tyle ze ja kupuje te zwykle (waleriana), bo te z duzymi ciemnymi liscmi sa niby ladniejsze ale skapo rosnal i wlasnie one mi podgniwaja.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja niecierpki sieję sama co roku a teraz to one też same sieją się po ogrodzie a rosną krzaczyska wielgachne i kwitnące i żadne choroby ich się nie czepiają ;:180 No Ty Gosiu postawiłaś widzę na pelargonie i pięknie Ci kwitną ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Jagódko, pospolite kwiatki są również ładne, a przy tym niezawodne. Tobie również miłego tygodnia :wit

Jule, w gruncie zgniły mi właśnie zwykłe niecierpki, mam gliniastą ziemię, która długo trzyma wilgoć i nawet w przerwach między jednym deszczem a następnym miały bardzo mokro. A niecierpki o ciemnych liściach mam w doniczce i dobrze rosną.

Elu, do czerwonych pelargoni mam sentyment, miałam je przez wiele lat w skrzynkach na balkonie i w ogrodzie też ich nie może zabraknąć. Niedługo zrobię szczepki, żeby mieć znowu na przyszły rok.

Na rabacie od strony ulicy niewiele teraz kolorów, najbardziej widoczny jest rozchodnik. Bardzo go lubię, bo jest dekoracyjny przez długi czas. Zaczynają kwitnąć marcinki. W zeszłym roku miałam wysoki i chudy krzaczek, w tym roku je przycięłam i ładnie się rozkrzewiły.

Obrazek Obrazek

Niecierpki w doniczce, będę je próbowała przechować przez zimę na domowym parapecie, ciekawe czy się uda.

Obrazek
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosia, podoba mi się rozchodnik, tworzy ładną rozetę i kolorek ma ładny. ;:215
U mnie wysokie ,chaotyczne pędy mają. Mam je pierwszy rok , może w następnym roku ładniejszą kępkę utworzą. :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Niesamowicie zagęścił się twój ogród od zeszłego roku. Podziwiam ogrodowe hortensje. Są takie piękne, ale kapryśne. Moje 2 krzewy kwitną tylko dwoma, trzema kwiatami. U ciebie takie bujne :)
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niecierpki białe śliczne ,może uda Ci się z nich zebrać nasionka to będziesz miała swoje na drugi rok ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Nie wiedziałam, że są dwa rodzaje miechunek :shock: :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosia, ale Ci się rozrosło wszystko. Bardzo ładnie wygląda rabata pod murem. Mur można rewelacyjnie wykorzystać jako tło dla roślin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Gosiu krzaczek obok pelargonii i kwitnącego na różowo wrzosu to jakiś suchodrzew, berberys? Ma taki pajęczynowaty pokrój. Kiedyś uprawiałam pelargonie w ogrodzie i źle się miały, w tym roku jednak udały się, nie wiem od czego to zależy. Dzisiaj na cmentarzu sadziłam jałowiec w gliniasto-piaszczystej ziemi. Ale się zdziwiłam :shock: gdy przy udeptywaniu miałam pod butami błotko, u mnie w ogrodzie na lżejszej suchej ziemi, to się nigdy nie zdarzyło, alby woda tak wolno wchłaniała się.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko, jestem bardzo zadowolona z tego rozchodnika, dlatego próbowałam go rozmnożyć żeby posadzić sobie jeszcze w innej części ogrodu. Obcięłam jeden pęd i wetknęłam do ziemi, ukorzenił się. Mam nadzieę, że w przyszłym roku rozrośnie się w kępę.

Iza, przekwitnięte kwiaty hortensji już obcięłam, teraz ma tylko trzy. Ciekawa jestem, jak zakwitnie w przyszłym roku.

Elu, spróbuję zebrać nasiona, daj znać jak będzesz siała niecierpki, to też wysieję w tym czasie. Spróbuję też przyciąć pędy i przechować całą roślinę na parapecie, czytałam że komuś się tak udało.

Aniu, ja do niedawna też nie wiedziałam :wink:

Gosiu, biały mur jest fajnym tłem dla roślin, trzeba tylko unikać kwitnących na biało, bo ich nie widać. Kwiaty bladoróżowej New Dawn też są z daleka słabo widoczne.

Olu, to suchodrzew chiński, ukorzeniłam z małej gałązki. Szybko rośnie, więc niedługo będę go musiała zacząć przycinać.
Ja mam gliniastą ziemię. Kiedyś wykopałam dołki na rośliny i po ulewnym deszczu stała w nich woda przez piętnaście minut, zanim wsiąkła.

Dwa obiekty latające na tle drzew sąsiadów.
Długo przyglądałam się ptakowi z pierwszej fotki, siedział nieruchomo i wydawało mi się, że to sowa. Dopiero po zmianie kąta widzenia dopatrzyłam się, że to gołąb, widziany od tyłu :;230

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu zajrzyj jakie mam tykwy i kwiatki ;:7 Nie udało mi się przechować niećierpka ,ale jak bedę siała nie zapomnę dać Ci znać tylko może uda Ci się zebrać nasionka ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, tykwy już widziałam i chwaliłam, naprawdę wspaniałe ci wyrosły. Zaraz zajrzę, co nowego w twoim ogrodzie.

Miałam już nic nie przerabiać w tym sezonie, ale że pogoda w weekend była bardzo ładna, to zmieniliśmy obrzeże rabaty od strony ulicy. Wcześniej była tam kostka brukowa równo z ziemią i wiewiórki wysypywały korę na trawnik, kiedy zagrzebywały orzechy. Teraz daliśmy wyższy krawężnik i mam nadzieję, że kora zostanie na miejscu.

Obrazek Obrazek

Podobnie tutaj, kora lądowała w warzywniku, tym bardziej że przy samym murze są wystające nad powierzchnię ziemi fundamenty garażu sąsiada i rabata ma w tym miejscu lekki spadek. Na razie rośnie tam wiciokrzew na drabince, dwie kępy orlików, gailardia, starzec i bodziszek. W doniczce mam trawkę, którą starałam się wytrzebić i która znowu wylazła. Wiosną dosadzę coś wyższego kwitnącego, lilie lub mieczyki i wykończę obrzeże z kostki.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Widze ze i u Ciebie troche jesiennych ogrodowych przeróbek :D
Rozchodnik przepięknie się prezentuje ! Piszesz że masz glinę - ja też, i większośc moich rozchodników leży na ziemi :( tylko jeden trzyma formę. Myslalam właśnie ze to wina zbyt mokrego i wilgotnego podłoża ... hmmm... no ale oglądają twoje fotki, moja teoria legła w gruzach ;:173
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, mam glinę, ale rośliny przy sadzeniu dostają do dołka ziemię z worka. A może są odmiany rozchodników, które się pokładają? Mi zaczęły się pokładać jeżówki, wyrosły wyższe niż w tamtym roku i jakby bardziej wiotkie. Na zdjęciu stoją, bo podwiązałam je cienkim ogrodowym zielonym drutem. Może tak samo potraktuj swoje rozchodniki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”