Liście i ciernie - emerald
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liście i ciernie
Przecież ja mam całą tacę z numerkami
od Tomka
w dodatku fiolety i takie tam inne
i sobie wypraszam, że u mnie tylko zwykłe szaraki 
- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Szaraki też są ładne , a Wy tylko o tych numerkach 
- nyskadu

No właśnie tylko numerki w głowie 
Nyskadu, żółta to Mammillaria carmenae, urocza. Wszystkie mammilarki są urocze, trudno im się oprzeć
Podobnie rebucje.
Theoria - Kupiłam mammillarki różnej wielkości, ale niektóre faktycznie podrosły, nawet maluchy nabrały ciałka. A myślałam, że kaktusy wolno rosną
A co do kierunku hodowli
chyba obrałam
Mnie sie podobają kaktusy z mniejszą ilością kłujących cierni, z rodzaju Asterias, Matucana, Frailea Asteroides, niektóre piękności Echinopsis i Rebutia, Cereus florida, Turbinicarpus albo milusie i oplecione jak rodzaj Mammillaria
I nawet zastanawiałam się nad kaktusem Ariocarpus kotschoubeyanus
, ale drogi i trudny w uprawie. Może w przyszłości. Asteriaski i turbiniaki kwitną kilka razy w sezonie, co też ma znaczenie.

A jak obejrzałam fotki gymnoków u innych osób z forum, ich ciernie, to chyba też coś dokupię, ale nic na siłę. Wcześniej zwracałam uwagę tylko na kwiaty. Z wielu kaktusów zrezygnowałam, z ciężkim sercem, żeby nie kupować wszystkiego.
I przecież są jeszcze sukulenty
, stawiam na haworcje 
Theoria - Kupiłam mammillarki różnej wielkości, ale niektóre faktycznie podrosły, nawet maluchy nabrały ciałka. A myślałam, że kaktusy wolno rosną
A co do kierunku hodowli
A jak obejrzałam fotki gymnoków u innych osób z forum, ich ciernie, to chyba też coś dokupię, ale nic na siłę. Wcześniej zwracałam uwagę tylko na kwiaty. Z wielu kaktusów zrezygnowałam, z ciężkim sercem, żeby nie kupować wszystkiego.
I przecież są jeszcze sukulenty
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cieszą mnie takie deklaracje jako miłośnika i hodowcę tych właśnie roślin. Teraz będę patrzył co nowego tutaj jest zaprezentowane.stawiam na Haworthie![]()
- nyskadu

Najważniesze, że jesteś zadowolona, niech szybko rosną i szykują się do grupówek
i zbiorówek 
I obiecana zbiorówka haworcji
Nie mogę w tej chwili zrobić nowych fotek wszystkim roślinkom, więc część się powtarza z mojego wątku. Haworthia limifolia - rozdzielałam, akurat nie mam zdjęcia sadzonki, którą sobie zostawiłam.
Od pierwszego zdjęcia do koszyczka to nowości
Pierwsze dwie fotki, od lewej strony - H. cooperi v. dielsiana fa. joeyae (wg oceny Henryka, jest podobna do jego H. cooperi v. dielsiana fa. joeyae GM 316, Eastpoort, N. of Cookhouse), a była opisana jako H. cooperi v. truncata.
Na kolejnych dwóch fotkach to zapewne H. viscosa. Trochę zmieniła kolor od słońca. Droga, ale kupiłam przez sentyment do mojego ulubionego filmu sf
serii "Obcy"
Niewinne skojarzenie
Z roślinek od Agi, chyba prawie wszystkie są odmianami attenuaty ? A jak się nazywa ostatnia z pierwszego rzędu i pierwsza od lewej z drugiego?

Nowe turbiniaki i Echinopsis hybryda od Agi

Od pierwszego zdjęcia do koszyczka to nowości
Pierwsze dwie fotki, od lewej strony - H. cooperi v. dielsiana fa. joeyae (wg oceny Henryka, jest podobna do jego H. cooperi v. dielsiana fa. joeyae GM 316, Eastpoort, N. of Cookhouse), a była opisana jako H. cooperi v. truncata.
Na kolejnych dwóch fotkach to zapewne H. viscosa. Trochę zmieniła kolor od słońca. Droga, ale kupiłam przez sentyment do mojego ulubionego filmu sf
Z roślinek od Agi, chyba prawie wszystkie są odmianami attenuaty ? A jak się nazywa ostatnia z pierwszego rzędu i pierwsza od lewej z drugiego?

Nowe turbiniaki i Echinopsis hybryda od Agi

-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech, męczysz Ty moje oczy
- zniechęca mnie konieczność otwierania miniaturek, choć dla haworcji oczywiscie robię wyjątek - już nieraz dyskutowano o tym na Forum..żal ci miejsca? Rozumiem taki np. wątek Tomka/blabla - gdzie fotek są setki, a może i więcej - ciągnąłby się niemiłosiernie...Ale oczywiście Twój wątek - Twoja decyzja...Poza tym w zależności od ekranu - w szeregu mieści się różna liczba fotek-miniaturek, więc nie wiem o które pytasz - jeśli dobrze trafiam to u mnie na dużym ekranie ostatnia z pierwszego rzędu jest Haworthia x cuspidata, a pierwsza z drugiego rzędu to H. guttata - ale na laptopie rozkład jest już inny!
W sumie to nie wiem czy resztę znasz - bo od Agi dostałaś różności (H. attenuata widzę tylko jedną) - ale w takim układzie jak pokazałaś - trudno opisać....
Pierwsza z nowości - też taką nabyłam - pewnie z tego samego źródła - to dla mnie właśnie H. cooperi var. truncata - malutka, kompaktowa odmiana (Haworthia cooperi v. dielsiana jest moim zdaniem nieco inna, a większość jej form ma rzęski na liściach - ale tej fa. o której piszesz - nie znam!) - tak czy inaczej - cudna!
Druga nowość to ściślej: H. viscosa var. tortuosa - nie wszyscy chcą ją wyróżniać, ale jest bardzo odmienna w porównaniu z H. viscosa var. viscosa (a Obcego i ja uwielbiam - tym bardziej druzgocący był dla mnie Prometeusz...). ta Twoja ma bardzo ładny/groźny
układ liści!
W sumie to nie wiem czy resztę znasz - bo od Agi dostałaś różności (H. attenuata widzę tylko jedną) - ale w takim układzie jak pokazałaś - trudno opisać....
Pierwsza z nowości - też taką nabyłam - pewnie z tego samego źródła - to dla mnie właśnie H. cooperi var. truncata - malutka, kompaktowa odmiana (Haworthia cooperi v. dielsiana jest moim zdaniem nieco inna, a większość jej form ma rzęski na liściach - ale tej fa. o której piszesz - nie znam!) - tak czy inaczej - cudna!
Druga nowość to ściślej: H. viscosa var. tortuosa - nie wszyscy chcą ją wyróżniać, ale jest bardzo odmienna w porównaniu z H. viscosa var. viscosa (a Obcego i ja uwielbiam - tym bardziej druzgocący był dla mnie Prometeusz...). ta Twoja ma bardzo ładny/groźny
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widzę coraz więcej u Ciebie i coraz ładniejszych haworcji. Bardzo, bardzo mnie to cieszy bo jakoś tu w mniejszości jesteśmy. 
Nie wiedziałambebos pisze:Poza tym w zależności od ekranu - w szeregu mieści się różna liczba fotek-miniaturek, więc nie wiem o które pytasz
H. viscosa var. tortuosa - tak podejrzewałam. H. glabrata, guttata, cuspidata, jedna może być limifolią
A te dwie poniżej?
H. attenuata?

Haworthia reinwardtii?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
H. cuspidata

H. guttata

H. glabrata

Prawdopodobnie H. limifolia

H. viscosa var. tortuosa

H. cooperi var. truncata

-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Pierwsza -OK!
Druga - OK! to fa. zebrina
Trzecia - jeszcze zbyt malutka na pewne oznaczenie - ale myślę, że to H. x cuspidata (mieszaniec między H. cymbiformis i H. retusa - zresztą rok temu podesłałam go Adze...ale może to dziecię innej)
Czwarta - OK!
Piąta - H. glabrata od Agi - nie mam 100% pewności - też ją mam od Niej i na razie na tym moje śledztwo stanęło - ale nie jest to na pewno typowa H. glabrata
Szósta - H. limifolia - OK!
Co do H. cooperi var. truncata i var. dielsiana to ręki nie dam sobie uciąć za jednoznaczne różnice między nimi - kiedyś obie odmiany traktowane były jako H. obtusa
Co do układu na ekranie - to różnice są na pewno - w domu mam laptop, w pracy - stacjonarny z dużym ekranem - i wielokrotnie po wrzuceniu w domu fotek w moim wątku - potem w pracy widziałam je w innym układzie - aż opracowałam taki sposób, jaki teraz stosuję...nie upieram się, ze chodzi tu o wielkość ekranu - to takie najprostsze, laickie wytłumaczenie
Druga - OK! to fa. zebrina
Trzecia - jeszcze zbyt malutka na pewne oznaczenie - ale myślę, że to H. x cuspidata (mieszaniec między H. cymbiformis i H. retusa - zresztą rok temu podesłałam go Adze...ale może to dziecię innej)
Czwarta - OK!
Piąta - H. glabrata od Agi - nie mam 100% pewności - też ją mam od Niej i na razie na tym moje śledztwo stanęło - ale nie jest to na pewno typowa H. glabrata
Szósta - H. limifolia - OK!
Co do H. cooperi var. truncata i var. dielsiana to ręki nie dam sobie uciąć za jednoznaczne różnice między nimi - kiedyś obie odmiany traktowane były jako H. obtusa
Co do układu na ekranie - to różnice są na pewno - w domu mam laptop, w pracy - stacjonarny z dużym ekranem - i wielokrotnie po wrzuceniu w domu fotek w moim wątku - potem w pracy widziałam je w innym układzie - aż opracowałam taki sposób, jaki teraz stosuję...nie upieram się, ze chodzi tu o wielkość ekranu - to takie najprostsze, laickie wytłumaczenie
- nyskadu

Tak, tak, te trzy są od Ciebie a trzecia tak jak piszesz dzieciaczek od Ciebie
H. x cuspidata
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Piekna prezentacja
staraj się robić w silnym oświetleniu i głównie stawiaj na ostrość nawet kosztem oddalenia i pomniejszenia obiektuZa małe roślinki, żeby pokazać szczegóły moim aparatem
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
O tak nasza Agusia to taki dobry duszek co spełnia marzenia.
Jak coś wyśle to z serca
A Hawortia