Liście i ciernie - emerald

Zablokowany
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liście i ciernie

Post »

Przecież ja mam całą tacę z numerkami ;:14 od Tomka ;:224 w dodatku fiolety i takie tam inne ;:14 i sobie wypraszam, że u mnie tylko zwykłe szaraki ;:219
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Szaraki też są ładne , a Wy tylko o tych numerkach :evil:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie tylko numerki w głowie ;:202
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nyskadu, żółta to Mammillaria carmenae, urocza. Wszystkie mammilarki są urocze, trudno im się oprzeć :) Podobnie rebucje.

Theoria - Kupiłam mammillarki różnej wielkości, ale niektóre faktycznie podrosły, nawet maluchy nabrały ciałka. A myślałam, że kaktusy wolno rosną :)
A co do kierunku hodowli ;:131 chyba obrałam ;:224 Mnie sie podobają kaktusy z mniejszą ilością kłujących cierni, z rodzaju Asterias, Matucana, Frailea Asteroides, niektóre piękności Echinopsis i Rebutia, Cereus florida, Turbinicarpus albo milusie i oplecione jak rodzaj Mammillaria ;:108 I nawet zastanawiałam się nad kaktusem Ariocarpus kotschoubeyanus ;:173 , ale drogi i trudny w uprawie. Może w przyszłości. Asteriaski i turbiniaki kwitną kilka razy w sezonie, co też ma znaczenie.
;:112

A jak obejrzałam fotki gymnoków u innych osób z forum, ich ciernie, to chyba też coś dokupię, ale nic na siłę. Wcześniej zwracałam uwagę tylko na kwiaty. Z wielu kaktusów zrezygnowałam, z ciężkim sercem, żeby nie kupować wszystkiego.

I przecież są jeszcze sukulenty :wink: , stawiam na haworcje ;:3
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

stawiam na Haworthie ;:3
Cieszą mnie takie deklaracje jako miłośnika i hodowcę tych właśnie roślin. Teraz będę patrzył co nowego tutaj jest zaprezentowane. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I moja paczka od Nyskadu :D Echinopsis hybryda, turbiniaki, haworcje :heja :tan
Nyskadu spełnia marzenia ;:173 Dzięki ;:196 ;:196 ;:196

Obrazek
;:1

Czekam jeszcze na dwie haworcje z all ;:224 Jak wszystko posadzę, wstawię zbiorówkę haworcji ;:3
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najważniesze, że jesteś zadowolona, niech szybko rosną i szykują się do grupówek ;:136 i zbiorówek ;:138
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I obiecana zbiorówka haworcji ;:4 ;:3 Nie mogę w tej chwili zrobić nowych fotek wszystkim roślinkom, więc część się powtarza z mojego wątku. Haworthia limifolia - rozdzielałam, akurat nie mam zdjęcia sadzonki, którą sobie zostawiłam.
Od pierwszego zdjęcia do koszyczka to nowości :)
Pierwsze dwie fotki, od lewej strony - H. cooperi v. dielsiana fa. joeyae (wg oceny Henryka, jest podobna do jego H. cooperi v. dielsiana fa. joeyae GM 316, Eastpoort, N. of Cookhouse), a była opisana jako H. cooperi v. truncata.

Na kolejnych dwóch fotkach to zapewne H. viscosa. Trochę zmieniła kolor od słońca. Droga, ale kupiłam przez sentyment do mojego ulubionego filmu sf ;:224 serii "Obcy" ;:204 ;:202 Niewinne skojarzenie ;:112 ;:124
Z roślinek od Agi, chyba prawie wszystkie są odmianami attenuaty ? A jak się nazywa ostatnia z pierwszego rzędu i pierwsza od lewej z drugiego?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Nowe turbiniaki i Echinopsis hybryda od Agi ;:3

Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ech, męczysz Ty moje oczy :wink: - zniechęca mnie konieczność otwierania miniaturek, choć dla haworcji oczywiscie robię wyjątek - już nieraz dyskutowano o tym na Forum..żal ci miejsca? Rozumiem taki np. wątek Tomka/blabla - gdzie fotek są setki, a może i więcej - ciągnąłby się niemiłosiernie...Ale oczywiście Twój wątek - Twoja decyzja...Poza tym w zależności od ekranu - w szeregu mieści się różna liczba fotek-miniaturek, więc nie wiem o które pytasz - jeśli dobrze trafiam to u mnie na dużym ekranie ostatnia z pierwszego rzędu jest Haworthia x cuspidata, a pierwsza z drugiego rzędu to H. guttata - ale na laptopie rozkład jest już inny!
W sumie to nie wiem czy resztę znasz - bo od Agi dostałaś różności (H. attenuata widzę tylko jedną) - ale w takim układzie jak pokazałaś - trudno opisać....
Pierwsza z nowości - też taką nabyłam - pewnie z tego samego źródła - to dla mnie właśnie H. cooperi var. truncata - malutka, kompaktowa odmiana (Haworthia cooperi v. dielsiana jest moim zdaniem nieco inna, a większość jej form ma rzęski na liściach - ale tej fa. o której piszesz - nie znam!) - tak czy inaczej - cudna!
Druga nowość to ściślej: H. viscosa var. tortuosa - nie wszyscy chcą ją wyróżniać, ale jest bardzo odmienna w porównaniu z H. viscosa var. viscosa (a Obcego i ja uwielbiam - tym bardziej druzgocący był dla mnie Prometeusz...). ta Twoja ma bardzo ładny/groźny :wink: układ liści!
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widzę coraz więcej u Ciebie i coraz ładniejszych haworcji. Bardzo, bardzo mnie to cieszy bo jakoś tu w mniejszości jesteśmy. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze:Poza tym w zależności od ekranu - w szeregu mieści się różna liczba fotek-miniaturek, więc nie wiem o które pytasz
Nie wiedziałam :wink: Fajnie wygląda prezentacja w takiej formie, ale faktycznie jakość gorsza. Jak się kliknie na fotkę, trochę się powiększają. Za małe roślinki, żeby pokazać szczegóły moim aparatem.
H. viscosa var. tortuosa - tak podejrzewałam. H. glabrata, guttata, cuspidata, jedna może być limifolią :) H. cooperi var. truncata, faktycznie wyjątkowo ładna, kupiona w doniczce 4/4. Dzięki ;:196
A te dwie poniżej?

H. attenuata?
Obrazek

Haworthia reinwardtii?

Obrazek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ;:3

H. cuspidata
Obrazek

H. guttata
Obrazek

H. glabrata
Obrazek

Prawdopodobnie H. limifolia
Obrazek

H. viscosa var. tortuosa
Obrazek

H. cooperi var. truncata
Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Pierwsza -OK!
Druga - OK! to fa. zebrina
Trzecia - jeszcze zbyt malutka na pewne oznaczenie - ale myślę, że to H. x cuspidata (mieszaniec między H. cymbiformis i H. retusa - zresztą rok temu podesłałam go Adze...ale może to dziecię innej)
Czwarta - OK!
Piąta - H. glabrata od Agi - nie mam 100% pewności - też ją mam od Niej i na razie na tym moje śledztwo stanęło - ale nie jest to na pewno typowa H. glabrata
Szósta - H. limifolia - OK!
Co do H. cooperi var. truncata i var. dielsiana to ręki nie dam sobie uciąć za jednoznaczne różnice między nimi - kiedyś obie odmiany traktowane były jako H. obtusa :roll:

Co do układu na ekranie - to różnice są na pewno - w domu mam laptop, w pracy - stacjonarny z dużym ekranem - i wielokrotnie po wrzuceniu w domu fotek w moim wątku - potem w pracy widziałam je w innym układzie - aż opracowałam taki sposób, jaki teraz stosuję...nie upieram się, ze chodzi tu o wielkość ekranu - to takie najprostsze, laickie wytłumaczenie :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak, te trzy są od Ciebie a trzecia tak jak piszesz dzieciaczek od Ciebie :) H. x cuspidata
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Piekna prezentacja ;:333
Za małe roślinki, żeby pokazać szczegóły moim aparatem
staraj się robić w silnym oświetleniu i głównie stawiaj na ostrość nawet kosztem oddalenia i pomniejszenia obiektu
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

emerald pisze:I moja paczka od Nyskadu :D Echinopsis hybryda, Turbiniaki, Haworthie :heja :tan
Nyskadu spełnia marzenia ;:173 Dzięki ;:196 ;:196 ;:196

Obrazek
;:1

Czekam jeszcze na dwie Haworthie z all ;:224 Jak wszystko posadzę, wstawię zbiorówkę Haworthii ;:3
O tak nasza Agusia to taki dobry duszek co spełnia marzenia. ;:32 Ja też coś o tym wiem.Też doznałam miłego szoku po odpakowaniu paczuchy :shock:
Jak coś wyśle to z serca :D
A Hawortia ;:167 super niech szybciej rosną to będzie wymianka ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”