Siedzę w kaktusach

ODPOWIEDZ
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Siedzę w kaktusach

Post »

Czy z tych zdjęc można ropoznać rodzaj podkładki
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Rozumiem, że chodzi o fotki z niemieckiego Ebay'a. Ja tam widzę prawie wszędzie Eriocereus jusbertii i dwa Myrtillocactus geometrizans (pierwszy rząd, drugi od prawej oraz ostatni rząd, drugi od lewej).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a jak z zimowaniem tych dwóch gatunków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Eriocereus jusbertii zimuje normalnie, czyli w granicach 5-10*C. Natomiast Myrtillocactus geometrizans nie lubi temperatur niższych niż 10*C. U mnie te drugie zawsze w piwnicy dostawały paskudnych plam i na wiosnę odchodziły do krainy wiecznego kwitnienia. Ostatni padł mi również w tym roku. Szczepiona na nim lobiwka przeżyła. Podczas ukorzeniania od wiosny do połowy lata zmniejszyła swoją objętość 2x i teraz powoli zaczyna ciągnąć wodę i rosnąć. No i wygląda normalnie czyli nie jak napompowana piłka plażowa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kaktusy bezchlorofilowe są bardzo ładne, mi również się podobają i w nich nie przeszkadza mi to że są szczepione, tak jak w normalnych roślinach. Ostatnio sam się zastanawiałem czy sobie żółtego gymno nie kupić i chyba kupię :wink: Jednak z kupnem takich w PL nie jest tak łatwo, przynajmniej ja nie wiem gdzie je kupić prócz kilku popularnych kolorów i gatunków marketowych.
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

czy zatem oba gatunki jako podkładki z widocznymi szczepkami mogą zimować w domu w nieco chłodniejszym pokoju ok. 18 st.C
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Piszesz o szczepionych w ogóle czy o szczepionych bezchlorofilowych? Jak nie można ich kupić to trzeba zaszczepić je samemu. Nie jest to coś ekstremalnie trudnego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Kontakt:

Post »

blabla pisze:Piszesz o szczepionych w ogóle czy o szczepionych bezchlorofilowych? Jak nie można ich kupić to trzeba zaszczepić je samemu. Nie jest to coś ekstremalnie trudnego.
Piszę o bezchlorofilowych że są fajne, już poprawiłem :D

Z tego co wiem to nie jest prosto bezchlorofilowego zaszczepić (z nasion) bo trzeba to zrobić jak jest mały i trudno na takiego trafić.
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Paweł piszesz, że podobają się tobie i przyznam ze mnie również.
Jest inna dziedzina przyrodnicza - muszle morskie, gdzie jako kolekcjoner od 30 lat podchodzę do rzeczy metodycznie i naukowo a kaktusy traktuję wyłącznie w kategoriach estetycznych.
Dlatego tak dopytuję o warunki hodowli szczepionych bezchlorofilowców, bo na pewno kilka ich sobie sprawię.
W ofercie niemieckiej (eBay) ceny są raczej zaporowe, bo zwykle aukcje kończyły się na kwotach ok 60- 70 zł z szt .+ przesyłka ok 10 Euro
Na portalu Allegro w tej chwili ich nie ma i nie mam pojęcia jak często są tam oferowane,
W Rumi nie znalazłem ani jednego, więc też nie mam pojęcia gdzie je kupić
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pawel060 pisze:
blabla pisze:Z tego co wiem to nie jest prosto bezchlorofilowego zaszczepić (z nasion) bo trzeba to zrobić jak jest mały i trudno na takiego trafić.
na poprzedniej stronie Tomek obszernie opisał bezchlorofilowce i sposoby ich pozyskiwania jako materiał do szczepienia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Trzeba obserwować nasz rodzimy serwis aukcyjny na A. Nasz znany producent kaktusów z Bydgoszczy specjalizujący się w różnego rodzaju dziwadłach często wystawia tego typu roślinki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dalekiport pisze:czy zatem oba gatunki jako podkładki z widocznymi szczepkami mogą zimować w domu w nieco chłodniejszym pokoju ok. 18 st.C
Tomek jeszcze tylko prosze o tą odpowiedź
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jak dla mnie może być to trochę za ciepło. Przy tak wysokiej temperaturze możliwe, że będzie konieczne lekkie nawilżenie podłoża zimą. Nie wiem też, jak zachowa się zraz - czy aby nie zacznie rosnąć i wysysać podkładki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Kontakt:

Post »

dalekiport pisze:
pawel060 pisze:
blabla pisze:Z tego co wiem to nie jest prosto bezchlorofilowego zaszczepić (z nasion) bo trzeba to zrobić jak jest mały i trudno na takiego trafić.
na poprzedniej stronie Tomek obszernie opisał bezchlorofilowce i sposoby ich pozyskiwania jako materiał do szczepienia
Ja wiem ;:108 Mimo wszystko nie jest to takie proste, w ogóle nie jestem przekonany do siania nasion, a co dopiero do szczepienia czy tworzenia bezchlorfili. I jeszcze pytanie do Tomka, po poddaniu takiemu zabiegowi utraty chlorofilu na jakie kolory można liczyć?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Najczęściej jest to kolor żółty. Rzadziej czerwony. Zależy to od wyjściowej barwy roślinki. Gatunki o jaśniejszej zieleni bezchlorofilowe są żółte, te ciemniejsze są czerwone. Wszystko zależy o przewadze barwników w naskórku po utracie głównego - czyli zieleni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”