Moje ukwiecone parapety

Zablokowany
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, życzę Wam aby upłynęły one w zdrowiu, radości i ciepłej rodzinnej atmosferze oraz tego aby wszystkie plany w nadchodzącym Nowym Roku spełniały się przynosząc satysfakcję i zadowolenie.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu pozdrawiam świątecznie ;:227
Pięknie kwitnie C1 a MM też lada moment zachwyci nas swoim pięknem ;:224 ;:138
Czekam też ;:65 aż zakwitnie zyguś :wink:
No i zapomniałam pochwalić przepiękną cattleyę ;:224 ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci Arletko za pochwały ;:196

Przez Święta trochę się u storczyków działo. Kolejne pokazały swoje uśmiechnięte bużki, to co wcześniej już kwitły pootwierały kolejne kwiaty , połowę swych kwiatów otworzyła też philadelphia, zyguś otwarł już jednego kwiatuszka, jest bardzo uroczy choć taki maleńki i kruchy. Zdjęcia postaram się porobić na dniach to pokaże.
Pogoda u mnie dziś znów brzydka pochmurno i pada obrzydliwie wielki śnieg. :( Do tego jeszcze przeziębiłam się. Miałam trochę poleniuchować w tym tygodniu a muszę iść do pracy. ;:98
Chociaż storczyki wynagradzają mi te niedogodności swoimi pięknymi kwiatkami ;:3
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Życzę duuużo ;:3 u mnie świeci od rana ;:108 No i czekam niecierpliwie na zdjęcia ;:65
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agatko
U mnie słońca jak na lekarstwo, ale zdjęć parę zrobiłam, umieszczę jak je przerobie. Najwcześniej jednak wieczorem bo teraz jeszcze pracuję.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Dołączam się do życzeń Leszka i również czekam na zdjęcia ;:65
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam u mnie wszystkich odwiedzających :wit
Leszku dziękuje Ci za życzenia zdrowia
Czasem zastanawiam się co bardziej wystawia moją cierpliwość czy storczyki czy internet który mam u siebie, te pięć zdjęć wstawiałam ponad pół godziny, po prostu koszmar :evil:
Ale wreszcie są
na początek tetraspis, który już prawie cały się rozwinął niestety 3 pączki mu zżółkły

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Philadelphia w ciągu świąt rozwinęła połowę swoich kwiatków i obecnie wygląda tak
Obrazek

A tu kwiatuszek Zygopetalum Blue Baby, myślę że na dniach rozwinie pozostałe pączki, ma ich w sumie 11, niestety storczyk ten jest ciężkim obiektem do fotografowania więc jakość zdjęcia nienajlepsza
Obrazek

Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Kasiu ja zobaczyłam Twoją philadelfię to gały mi wyszły, jest cudowna. Ile ona ma keików? A tetraspis też pięknie Ci rozkwitł. Czy on jest trudny w uprawie? Noszę się z zamiarem kupienia.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu gratuluję cudownego tetraspisa ;:63 Philadelphia wygląda bardzo ciekawie, a zygopetalum będę teraz podziwiać u Ciebie bo mój Acacallis Rhein Blue Baby właśnie przekwitł :wink:
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko dziękuję pięknie za życzenia zdrowia przydadzą się, jutro czeka mnie w firmie kontrola z ZUS, czy też oni nie mają co robić na końcówce roku :evil:

Asiu jak dla mnie tetraspis nie jest trudny, powiedziałabym raczej że to jeden z łatwiejszych, chętnie kwitnący botanik, kupiony na początku lipca już drugi raz u mnie zakwitł. Ale jest to już duża roślina i myślę ze jeśli chcesz szybko cieszyć się jego kwiatkami to takiej musisz szukać. Mój rośnie w doniczce o rozmiarze chyba 12 cm takiej jak zazwyczaj kupujemy hybrydy marketowe ale po długości łodyg kwiatowych widać że to już jego któreś z rzędu kwitnienie. Po za tym podlewanie jak pozostałe storczyki raz na jakieś 10 dni, tylko praktycznie codziennie spryskuję wodą mineralną.
Philadelphia faktycznie wygląda imponująca w rzeczywistości jeszcze śliczniej niż na zdjęciach, ma tylko jedną keikę na jednym z pędów kwiatowych na którym wypuściła też całą masę kwiatów, roślina mateczna ma tylko 4 liście i co jeden nowy zaczyna jej rosnąć to najstarszy żółknie i opada, widocznie taki jej urok.

Kasiu ;:196 czy możesz mi powiedzieć jak długo kwitł u Ciebie, to moje pierwsze kwitnienie i zastanawiam się jak długo uda mi się cieszyć jego kwiatkami
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu mój kwitł ok. półtora miesiąca, ale ponieważ kwiatuszki rozwijają się stopniowo to wszystko zależy właśnie od ilości pączków.
Czy Twoje to nie acacallis także? Wydawało mi się, że zygopetalum ma troszkę inne i większe kwiaty.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu szczerze mówić to nie wiem do końca u mnie w kwiatku jest fiszka na której jest nazwa Zygopetalum Blue Baby, ale kwiatki ma faktycznie łudząco podobne do acacalisa. Może Asia/Jeane coś tu pomoże bo mówiła że też takie ma.

Kasiu właśnie znalazłam na jakiejś węgierskiej stronie o storczykach ze ta nazwa jest używana zamiennie czyli Acacallis Rhein Baby Blue to syn. Zygopetalum Blue Baby. Co ty na to? A może ktoś inny wypowie się w tej kwestii?
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Kasiu widok Twojej Philadelphi zapiera dech w piersiach. Cudowna jest!
Dziecinka Zygopetalum przesłodka, tetraspisik też popisał się ładnie ilością kwiatków ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu śliczne fotki ślicznych storczyków ;:138
Tetraspis ;:224 cudo jest też na mojej liście :wink:
Philadelphia ;:224 cudownie wygląda z tym kwitnącym keiki :shock: ;:138
Zygopetalum Blue Baby też słodki jak to na baby przystało :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale ci pięknie zakwitły!!! Moje philadelphie zawsze kwitną bardzo marniutko, paroma kwiatuszkami na krótkich pędach, a twoja ma tyle kwiatów i przepiękne KEIKI! To keiki jest niezwykle piękne...
A tetraspisik to wiadomo, cudeńko :). Mój też mial kwitnąć, ale zrzucił wszystkie 20 pąków :(((. Może na wiosnę będzie lepiej...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”