Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalla Zantedeschia aethiopca
Swoją kalię posadziłam miesiąc temu, jak ją kupowałam chyba już miała małe kiełki.
Zresztą ostatnio zwracam uwagę przy zakupach na to, czy roślinka żyje / ma listki lub kiełki/
Zresztą ostatnio zwracam uwagę przy zakupach na to, czy roślinka żyje / ma listki lub kiełki/
-
- 50p
- Od: 19 mar 2010, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wytrzymałam no i rozkopałam maja kiełki
ale kiedy się pokaż
ą

- egeria75
- 100p
- Od: 30 maja 2009, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

To moja pierwsza - zrobiła mi niespodziankę - zakwitła. Myślałam, że będzie różowa, ale i tak jest piękna.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
Łukasz
ile ten fiolecik miał wzrostu?
Ja Mam dwie jedną błotną (tą bez bulw) i drugą "czarną" czytać - ciemny fiolet. Biała kwitnie pięknie co "chwilę", a z fioletem borykam się co roku, mam nadzieje, ze faktycznie słonka miała za mało i jak ją w tym roku na działkę wyniosę (wysadzę - nie wiem co lepiej) To przynajmniej porządnie zakwitnie, a nie tylko jednym marnym kwiatuszkiem jak co roku. Na razie stoi na parapecie okna wsch i dorasta jakichś 7cm. Nie pomyślałam, żeby ją od razu na dworze wysadzić.
Na tym zdjęciu wyglądają na ponad metr
U mnie na chwilę obecną tylko biała kwitnie. Ciekawa jestem czy z bulwowych cos będzie. Już je nawet do kuchni wystawiłam, bo tam okno cały czas otwarte, niech się przyzwyczajają do niższych temperatur 
Gdzieś na forum czytałam, ze one lubią jak najwięcej światła. To teraz już sama nie wiem... planowałam postawić swoją doniczkę razem z kaktusami, albo wysadzić gdzieś gdzie nic jej słońca nie zasłoni. Zaraz zobaczę co w "mądrej książce o kwiatkach" o nich mówią. Zdaje się, że kiedyś mi mignęła.
Książka mówi, że: Stanowisko ma mieć jasne bez bezpośredniego słońca. Długie łamliwe liście świadczą, że ma za ciemno. Oraz dużo innych rzeczy, ale to za dużo pisania ;)

Ja Mam dwie jedną błotną (tą bez bulw) i drugą "czarną" czytać - ciemny fiolet. Biała kwitnie pięknie co "chwilę", a z fioletem borykam się co roku, mam nadzieje, ze faktycznie słonka miała za mało i jak ją w tym roku na działkę wyniosę (wysadzę - nie wiem co lepiej) To przynajmniej porządnie zakwitnie, a nie tylko jednym marnym kwiatuszkiem jak co roku. Na razie stoi na parapecie okna wsch i dorasta jakichś 7cm. Nie pomyślałam, żeby ją od razu na dworze wysadzić.
Na tym zdjęciu wyglądają na ponad metr

Gdzieś na forum czytałam, ze one lubią jak najwięcej światła. To teraz już sama nie wiem... planowałam postawić swoją doniczkę razem z kaktusami, albo wysadzić gdzieś gdzie nic jej słońca nie zasłoni. Zaraz zobaczę co w "mądrej książce o kwiatkach" o nich mówią. Zdaje się, że kiedyś mi mignęła.
Książka mówi, że: Stanowisko ma mieć jasne bez bezpośredniego słońca. Długie łamliwe liście świadczą, że ma za ciemno. Oraz dużo innych rzeczy, ale to za dużo pisania ;)
Moje kwiatki 
Pozdrawiam Ewa

Pozdrawiam Ewa
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Witam serdecznie wszystkich miłośników Calli.
Z wielką przyjemnością czytałam wypowiedzi forumowiczów. Kupiłam moją pierwszą callę 28 kwietnia i poszukuję informacji na temat jej pielęgnacji. Na folii w której ją kupiłam było napisane, że lubi półcień a tu czytam, że jasne miejsce. Czy to zależy od odmiany?
Pozdrawiam arleta
Z wielką przyjemnością czytałam wypowiedzi forumowiczów. Kupiłam moją pierwszą callę 28 kwietnia i poszukuję informacji na temat jej pielęgnacji. Na folii w której ją kupiłam było napisane, że lubi półcień a tu czytam, że jasne miejsce. Czy to zależy od odmiany?
Pozdrawiam arleta
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- egeria75
- 100p
- Od: 30 maja 2009, o 17:49
arlet3- śliczna calla. Niesamowity kolor kwiatu i jaka duża.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
- arlet3
Dziękuję, też mi się podoba i cały czas rośnie, i wychodzą 2 nowe kwiatki.
. Mam nadzieję, że będę umiała utrzymać ją w jak najlepszej formie bardzo długo. 

Arleto piękna calla, po prostu cudo
i w takim niespotykanym kolorze.
Koniecznie zrób jej zdjęcie i proszę, pokaż nam, jak kwiaty bardziej się rozwiną.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa

Koniecznie zrób jej zdjęcie i proszę, pokaż nam, jak kwiaty bardziej się rozwiną.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam,
nie będę ukrywał, że kwiatek jest śliczny. My posadziliśmy kalle od razu w gruncie jakieś dwa tygodnie temu.
Mam nadzieję, że jakoś wyjdą na wierzch - były b.dorodne. A w sumie posadziliśmy ich jakieś 12 sztuk w różnym kolorze.
Mam nadzieję, że za jakieś dwa - trzy tygodnie coś się pokaże
Serdecznie
nie będę ukrywał, że kwiatek jest śliczny. My posadziliśmy kalle od razu w gruncie jakieś dwa tygodnie temu.
Mam nadzieję, że jakoś wyjdą na wierzch - były b.dorodne. A w sumie posadziliśmy ich jakieś 12 sztuk w różnym kolorze.
Mam nadzieję, że za jakieś dwa - trzy tygodnie coś się pokaże

Serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- arlet3
Andrzeju myślę, że pochwalisz się swoimi okazami 

- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Na pewno się pochwalę - chociaż mam pewne obawy czy niezbyt wysoka temperatura nie zrobiła im krzywdy.
A w ubiegłym roku wyrosły nam takie jak możesz zobaczyć w tym wątku na stronie 18.
Bardzo serdeczne
A w ubiegłym roku wyrosły nam takie jak możesz zobaczyć w tym wątku na stronie 18.
Bardzo serdeczne
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- nesia26
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 kwie 2010, o 15:42
Witam wszystkich!!!!
Mam pytanko,pierwszy raz w tym roku posadziłam kalię (odmiana o pomarańczowych kwiatostanach), w związku z tym niestety nie mam pojęcia czy dobrze rośnie i sie rozwija. Nie dawno wypuściła dziwny żółtawy liść. A kwiatów nie widać...Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!!

Mam pytanko,pierwszy raz w tym roku posadziłam kalię (odmiana o pomarańczowych kwiatostanach), w związku z tym niestety nie mam pojęcia czy dobrze rośnie i sie rozwija. Nie dawno wypuściła dziwny żółtawy liść. A kwiatów nie widać...Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam!!!!

Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka