Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za radą Tomka miałam zamiar wyeksmitować Opuntię vulgaris z donicy opuncjowej gdzieś na jesieni, ale one tak zaczęły szaleć, że zagłuszały resztę, więc wywędrowały z niej już dziś. Teraz mieszkają osobno:
Obrazek

A do opuncjowej donicy przybyły w jej miejsce dwie opuncje microdaysys z białymi i czerwonymi glochidami:
Obrazek Obrazek
I teraz donica opuncjowa wygląda tak:
Obrazek

Nowy nabytek to chyba jakaś Mammilaria (ale nie jestem pewna):
Obrazek

Cierniaki są kochane, bo pozwalają na co najmniej 2 tygodniowy urlop bez żadnych nerwów o ich stan - przed wyjazdem wlewam wodę do podstawek i po powrocie można tylko podziwiać jak dobrze im nasz urlop zrobił - one też potrzebują urlopu. Najwyżej Echinopsisom będzie smutno, jeśli zakwitną pod naszą nieobecność i nie będzie komu podziwiać ich urokliwego kwiatu, ale inne kwitną dłużej, więc pocieszą nasze oczy:
Obrazek
A pąki na parodii urosły i mam coraz więcej nadziei, że doczekam się w tym roku kwitnienia:
Obrazek
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DAK ładne te twoje kłujaki:)
nowy nabytek to Mammilaria elongata:)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Super! Opuncja rzeczywiście się rozrosła i zasłużyła na własną doniczkę, a inne w kompozycji opuncjowej mają więcej miejsca i słoneczka :)
Świetnie wygląda ta druga kompozycja i kwiatki na kaktuskach. Ech, masz po prostu rękę do dobierania kaktusów i już. U mnie zbiorcze donice nie wyglądają tak dobrze!

Uwielbiam w sucholubnych to, że nie wymagają wiecznego biegania wokół nich. Rosną sobie spokojnie, nie wołają o wodę i szczególną opiekę. Można o nich zapomnieć, a one nadal wyglądają pięknie!
Gratuluję dobrej ręki do kaktusów.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Świetne te kompozycje. Ładnie dobrane gatunki :roll:

W któryś dzień chodziłem po całym mieście i szukałem O.Microdaysis i nic. W jednej kwiaciarni była o średnicy ok. 10cm i kosztowała.... 25zł :lol: Ale mam zamiar zamówić sobie u prywatnej kwiaciarki. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15

Post »

piękne kompozycje :D

szkoda że opuncje tyle miejsca zajmują :roll:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale opuncje :) :shock:
a co to za kaktus z 1 stronki ze niebieskimi kwiatkami?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Widzę, ze u Ciebie opuncyjnie :)
Podpatrzyłam, ze ta z żółtymi glochidami (pierwsza z prawej w zbiorczej donicy) też jest taka "lekko podmarszczona". Ja myślałam, że to tylko tak u mnie.. Znaczy się - jest ok :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

luczek95 pisze:ale opuncje :) :shock:
a co to za kaktus z 1 stronki z niebieskimi kwiatkami?
Kaktusy nie mają niebieskich kwiatków, jak takie zobaczysz to masz na bank pokaleczonego "upiększeniami" przyklejonymi lub przyszpilonymi suchymi kwiatkami.
Pełno tego świństwa w sklepach. Ostatnio dostałam też takiego bidulka z żółtym "kwiatkiem" w prezencie - ktoś wiedział, że lubię kaktusy więc wybrał "kwitnącego" :(
Ostatnio w sklepie zobaczyłam jak ktoś zachwycał się fioletowymi kropeczkami - dopiero moje zwrócenie uwagi, że to sztuczne przyszpilone uchroniło kupujących przed zawodem.

Maniu ten po prawej to forma cristata i on pomarszczony nie jest tylko pofałdowany.
Za to ta najwyższa na środku po zimie bardzo długo się wypełniała - ponad 2 miesiące, ale wreszcie jest jędrna.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

to masakra jak wbijają i przyklejają no
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio w LM widziałam jakąś crassulkę popryskaną żółtą farbą z brokatem, że niby złota jest. Aż żal tych roślin. Nie rozumiem jak można wpadać na takie głupie pomysły.
A właśnie widziałam pewną reklamę, w której kobieta wyrzuca kaktusa do kosza. Toż to bestialstwo jest! Nigdy nie kupię tego produktu i myślę, że każdy kaktusiarz mnie zrozumie...
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:A właśnie widziałam pewną reklamę, w której kobieta wyrzuca kaktusa do kosza. Toż to bestialstwo jest! Nigdy nie kupię tego produktu i myślę, że każdy kaktusiarz mnie zrozumie...
Zareagowałam takim samym oburzeniem na tę głupią reklamę - tego co wpadł na pomysł i tego co tę reklamę zaakceptował firma powinna wyrzucić na zbity pysk - zrobili ANTYreklamę.
A kaktusik był taki piękny, zdrowiutki ......
magi
500p
500p

Post »

Baryczka pisze:.
A właśnie widziałam pewną reklamę, w której kobieta wyrzuca kaktusa do kosza. Toż to bestialstwo jest! Nigdy nie kupię tego produktu i myślę, że każdy kaktusiarz mnie zrozumie...
mnie też ta reklama "trafiła" :? :?

poza tym w sklepach są kaktusowe zające na Wielkanoc, albo kaktusy przebrane za mikołaje :roll: , normalnie barbarzyństwo :roll:
magi
500p
500p

Post »

2 x wysłałam :oops:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ludzie, wiem, dlaczego uzależniam się od tego forum. Bo tutaj każdy mnie rozumie! Bo wszyscy jesteśmy jak rodzina, podobnie myślimy o kaktusach, tak jak z tą reklamą. Tylu kaktusiarzy oburzyła! Powinni ją zdjąć!

A ten kaktusek taki śliczny...chętnie bym go przygarnęła :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Wiem, wiem, chodziło mi o tę opuncję rosnącą przy skrajnym prawym brzegu, wyższą (subiektywnie - o tą, która ma jedne z najbardziej uciążliwych gochigiełek). . Ja miałam z nią właśnie problem, bo myślałam, że pada - ale pięknie odbiła i wypuszcza nowe człony.
A reklamy nie widziałam, o co chodzi?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”