Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Jak sama zauważyłas u mnie też występuje takie zjawisko;czarne kropeczki i pęknięcia na liściach Cambrii-taka uroda
dla pewności sprawdź czy nie ma "obcych"i obserwuj czy kropki się nie powiększają :)
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Dziękuję, pocieszyłaś mnie :-) Ta cambria to colmanara wild cat, przepięknie kwitnie, ma drobniutkie kwiatki, nie chce jej stracić.
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piątkowy zakup
Obrazek Obrazek
M wybierał :mrgreen:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przecudowny ten Dendrobium :)
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się ,że Ci się podoba Dusiu :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ma bardzo ciekawy kolor... takiego jeszcze nie widziałam... mam fioletowego, kiedyś miałam też jasnoróżowego. a ten twój bardzo fajny. chyba też tam widać drugą łodyżkę, bo jakieś pąki są...
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na drugim pędzie tylko pąki,będzie dłużej kwitło :D i strasznie wielkie jest :shock: Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale cudne... chyba 2 łodygi z jednej pseudobulwy...
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Gratuluję przepięknego nabytku! jest faktycznie dorodne, a że piękne - to nawet nie trzeba dodawać :-)
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Dorelko, korzystając z okazji chciałabym jeszcze podpytać.
U mojej nowej cambrii - tej co to te kropki na liściach - zaczął usychać czubek pędu z nierozwiniętymi jeszcze pąkami. Pozostałe kwiaty i liście mają się świetnie.

Mam pewne przypuszczenia związane z tym faktem:
1. Po pierwsze - ona przyszła do mnie pocztą. W trakcie drogi mogła wiele przejść.
2. Po drugie - nie wiem, w jakich warunkach była trzymana. Mogła przeżyć stres związany ze zmianą warunków - więcej światła, cieplej może...
3. Po trzecie - na ten czubek przez kilka godzin świeciło słońce (okno od str. zach-pd) - kiedy się zorientowałam, zacieniowałam okno. Ale czubkowi mogło się oberwać przez te kilka godzin...
4. Po czwarte wreszcie - po kilku dniach od otrzymania przesyłki na tym czubku zauważyłam robactwo - coś jak mszyce, ale mniejsze. Nie umiem określić co to było, spryskałam jednak PROVADO. Oczywiście musiałam spryskać także kwiaty, nie bylo wyjścia, ale jak pisałam wyżej, tylko czubek padł, reszta czuje się dobrze.

Dorelko, czy ja się pocieszam, że nie ma się czym martwić? Sądzisz, że przy opisanych zdarzeniach to normalne, czy tez mam szukać jakiejs poważnej choroby w tej cambrii?
Może mi się dzisiaj uda pożyczyć aparat fot. to zrobię zdjęcia.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorelo śliczny i wielki ;:183 mam jedno dendrobium, ale jakoś mnie chyba nie lubi, poza tym wystawiłam na balkon, a tam mimo zachodniej ekspozycji miał za dużo słońca i liście się spiekły ;:171 i mam też mam jedno cymbidium i jedną cambrię, ale stwierdzam, że zostanę przy phalaenopsis i paphiopedilum i jedynie to skuszę się na Vandę, a wszystkie inne storczykowe ślicznotki będę podziwiała u innych forumowiczów ;:225
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jasminee tak jak piszesz wszystko razem mogło złożyc się na to,że czubek twojej Cambrii zaczął zasychać,dla pewności obserwuj,czy nie dzieje się nic złego
soniu witam w moim wątku :D w twoim wątku bywam choć nie zostawiam czasem żadnego śladu :wink:
ja z kolei nie skuszę się na Vandę(może kiedyś),ale do odwiedzin zapraszam :wink:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sonia pisze:Dorelo śliczny i wielki ;:183 mam jedno dendrobium, ale jakoś mnie chyba nie lubi, poza tym wystawiłam na balkon, a tam mimo zachodniej ekspozycji miał za dużo słońca i liście się spiekły ;:171 i mam też mam jedno cymbidium i jedną cambrię, ale stwierdzam, że zostanę przy phalaenopsis i paphiopedilum i jedynie to skuszę się na Vandę, a wszystkie inne storczykowe ślicznotki będę podziwiała u innych forumowiczów ;:225
ja też postanowiłam zostać przy Phalaenopsis (no i Vandach). Phalaenopsisy są piękne i łatwe w uprawie. no i chcą mi kwitnąć. inne storczyki mogę podziwiać u innych, ja ich zbierać już nie będę, bo po co, jak i tak nie chcą u mnie rosnąć (ale te co już mam to będę trzymać, może coś z nich będzie). najlepiej jest skupić się na 2,3 rodzajach, które dobrze się czują w naszych warunkach. bardzo ciekawe są kolekcje pełne różnych storczyków, ale niestety każdy storczyk ma inne wymagania i trudno uprawiać 20 róznych rodzajów w jednym miejscu.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja mam tak samo jak Sonia i Storczykowa. U mnie tylko phalaenopsisy a inne storczyki mogę oglądac u forumowiczów.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

To i ja się podłączę :lol:
niby eksperymentuję z cambrią i paphiopedilum, ale na kolejne okazy z tych gatunków MOŻE się skuszę jak zakwitną u mnie ponownie :oops:
A póki co tylko phalaenopsis, i tak jest tyle różnych kolorów że miejsca moze zabraknąć :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”