Rośliny Arkadiusa cz.3
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny Arkadiusa cz.3
Piękne zdjęcia
Mam kawałek drogi do Gliwic ale może w przyszłym roku uproszczenia męża o małą wycieczkę 
Bardzo ciekawie w tej palmiarni. Świetne palmy i platucerium. Szkoda, że już wakacje się kończą. Najpierw muszę zaliczyć Poznań zgodnie z planem 
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Trochę za daleko mam do Gliwic, tym bardziej z wielką przyjemnością obejrzałam Twoją relację. I kiedy to napisałam, to pomyślałam sobie, dlaczego by nie pojechać
, dla chcącego nic trudnego. Bardzo zachęcająco wyglądają Twoje fotki
.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu - Joasiu - Beatko - Pawle - Basiu
Było mi bardzo miło gościć Was w moim wątku,bardzo ucieszyłem się z Waszych odwiedzin i z postów jakie po swoich odwiedzinach pozostawiliście:tan
Za jedno i drugie bardzo serdecznie Wam dziękuję i równie serdecznie Was pozdrawiam
i zapraszam ponownie do mojego wątku
Zdjęcia do drugiej części fotorelacji z Palmiarni w Gliwicach były opracowane równocześnie z tymi do części pierwszej ale,żeby oglądanie jednej po drugiej nie było zbyt monotonne postanowiłem zrobić między nimi przerywnik a po nim przy następnej okazji zaprezentować część drugą fotorelacji.
Przerywnik zatytułowałem-kondycja moich roślin po wakacjach.
Zapraszam do jego obejrzenia
Przegląd parapetów zaczynam od mojego adenium zakupionego przez internet w kwietniu tego roku,które jest moim kolejnym oczkiem w głowie.
Oglądając go przez WatsAppa będąc jeszcze na wczasach,trochę się zmartwiłem na widok brązowiejących końcówek jego liści
a przybyło mu ich sporo.
Mój wniosek-jest przelewany?Do opieki nad roślinkami doszła w tym roku na zmianę druga Osoba,która z kolei ma tendencje do nie przesadzania z ich podlewaniem a raczej,żeby nie powiedzieć do przesuszania-podlewania ich bardzo rzadko co w sumie wyszło raczej na zdrowie roślinkom
Po powrocie z wakacji zmartwiłem się wyglądem adenium bo okazało się,że jego caudex jest wklęśnięty
Pomyślałem sobie,że chyba moje adenium umiera,tzn.gnije?Liście usychające odciąłem i pozostało ich jeszcze pięć i wychodzą następne.
Po podlaniu go-miał bardzo suche podłoże,po tygodniu okazało się,że jego caudex-ku mojej radości przybrał pierwotny gruszkowaty kształt.Adenium było tym razem mocno przesuszone,no i wyszło mu to na dobre.
Na zdjęciach moja Róża pustyni.

Ucieszyłem się widokiem kliwii,co prawda nie kwitnącej,bo kwitła zeszłego roku i na następne trzeba będzie chyba długo poczekać ale ucieszył mnie jej nowy młody przyrost.Naszej drugiej nowej Ręce opiekującej się roślinkami i tu należą się ukłony bo była również przesuszana,co zresztą kliwia bardzo lubi i chyba stąd jej młody przyrost

Młode przyrosty aloesa brodawkowatego znacznie podrosły,zwłaszcza dwa i już przed wakacjami nadawały się do oddzielenia i przesadzenia do osobnych doniczek.Zastanawiam się czy mogę je przesadzić jeszcze wew wrześniu czy też poczekać do wiosny?

Fikusowi przed wakacjami odciąłem czubek i ukorzeniałem w wodzie chcąc tym sposobem uzyskać młodą roślinkę i uzyskać rozgałęzienie-rozkrzewienie się rośliny matecznej.To pierwsze mi się udało,roślinka ładnie się ukorzeniła i rośnie już w doniczce przesadzona po wakacjach.To drugie niestety nie.Fikus wypuścił tylko jeden młody pęd przy wierzchołku ale ważne,że rośnie dalej zdrowo.
Roślina mateczna z jednym młodym pędem.

Młody ukorzeniony w wodzie,tyle co przesadzony do ziemi pęd.

Sansewieria cylindryczna miniaturowa też nie stała w miejscu bo przybyło jej sporo młodych odrostów ale nie cylindrycznych
Być może z czasem będą się zwijać do wewnątrz i przybierać kształty rośliny matecznej?

Będąc w Holandii na zaproszenie znajomych Polaków poprosiliśmy o szczepkę jednego z gatunków hoi,rosnącej na ich parapecie ale jeszcze nie kwitnącej-kwitnie przepięknie co można zobaczyć na załączonym zdjęciu jednej ze stron internetu.
Szczepka do wakacji od końca kwietnia urosła jeszcze raz taka a na jej wierzchołku coś się rozwija-czyżby miała zacząć kwitnąć

Zdjęcie kwitnącego joćca wspaniałego z jednej ze stron internetowych.
https://images81.fotosik.pl/777/49ba17fbfed15b20.jpg
Storczyk dendrobium nobile koloru fioletowego już dawno przekwitł ale wypuszcza młode pędy,które będące jeszcze na pędach macierzystych stopniowo ukorzeniają się.

Tak wyglądał w okresie obfitego kwitnienia:

Moje kolejne oczko w głowie-nolina,żeby nie zapeszyć zdrowo rośnie a w trakcie wakacji jeden z jego pióropuszy najwyraźniej nabrał większej masy i być może niebawem zacznie się ukorzeniać?

Sukulentom-kompozycja w misie,które otrzymałem z początkiem zeszłego roku w prezencie wakacyjne podsuszanie również dobrze zrobiło bo roślinki zdrowo sobie podrosły i cieszą nie tylko moje oko

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
Było mi bardzo miło gościć Was w moim wątku,bardzo ucieszyłem się z Waszych odwiedzin i z postów jakie po swoich odwiedzinach pozostawiliście:tan
Za jedno i drugie bardzo serdecznie Wam dziękuję i równie serdecznie Was pozdrawiam
Zdjęcia do drugiej części fotorelacji z Palmiarni w Gliwicach były opracowane równocześnie z tymi do części pierwszej ale,żeby oglądanie jednej po drugiej nie było zbyt monotonne postanowiłem zrobić między nimi przerywnik a po nim przy następnej okazji zaprezentować część drugą fotorelacji.
Przerywnik zatytułowałem-kondycja moich roślin po wakacjach.
Zapraszam do jego obejrzenia
Przegląd parapetów zaczynam od mojego adenium zakupionego przez internet w kwietniu tego roku,które jest moim kolejnym oczkiem w głowie.
Oglądając go przez WatsAppa będąc jeszcze na wczasach,trochę się zmartwiłem na widok brązowiejących końcówek jego liści
Mój wniosek-jest przelewany?Do opieki nad roślinkami doszła w tym roku na zmianę druga Osoba,która z kolei ma tendencje do nie przesadzania z ich podlewaniem a raczej,żeby nie powiedzieć do przesuszania-podlewania ich bardzo rzadko co w sumie wyszło raczej na zdrowie roślinkom
Pomyślałem sobie,że chyba moje adenium umiera,tzn.gnije?Liście usychające odciąłem i pozostało ich jeszcze pięć i wychodzą następne.
Po podlaniu go-miał bardzo suche podłoże,po tygodniu okazało się,że jego caudex-ku mojej radości przybrał pierwotny gruszkowaty kształt.Adenium było tym razem mocno przesuszone,no i wyszło mu to na dobre.
Na zdjęciach moja Róża pustyni.

Ucieszyłem się widokiem kliwii,co prawda nie kwitnącej,bo kwitła zeszłego roku i na następne trzeba będzie chyba długo poczekać ale ucieszył mnie jej nowy młody przyrost.Naszej drugiej nowej Ręce opiekującej się roślinkami i tu należą się ukłony bo była również przesuszana,co zresztą kliwia bardzo lubi i chyba stąd jej młody przyrost

Młode przyrosty aloesa brodawkowatego znacznie podrosły,zwłaszcza dwa i już przed wakacjami nadawały się do oddzielenia i przesadzenia do osobnych doniczek.Zastanawiam się czy mogę je przesadzić jeszcze wew wrześniu czy też poczekać do wiosny?

Fikusowi przed wakacjami odciąłem czubek i ukorzeniałem w wodzie chcąc tym sposobem uzyskać młodą roślinkę i uzyskać rozgałęzienie-rozkrzewienie się rośliny matecznej.To pierwsze mi się udało,roślinka ładnie się ukorzeniła i rośnie już w doniczce przesadzona po wakacjach.To drugie niestety nie.Fikus wypuścił tylko jeden młody pęd przy wierzchołku ale ważne,że rośnie dalej zdrowo.
Roślina mateczna z jednym młodym pędem.

Młody ukorzeniony w wodzie,tyle co przesadzony do ziemi pęd.

Sansewieria cylindryczna miniaturowa też nie stała w miejscu bo przybyło jej sporo młodych odrostów ale nie cylindrycznych
Być może z czasem będą się zwijać do wewnątrz i przybierać kształty rośliny matecznej?

Będąc w Holandii na zaproszenie znajomych Polaków poprosiliśmy o szczepkę jednego z gatunków hoi,rosnącej na ich parapecie ale jeszcze nie kwitnącej-kwitnie przepięknie co można zobaczyć na załączonym zdjęciu jednej ze stron internetu.
Szczepka do wakacji od końca kwietnia urosła jeszcze raz taka a na jej wierzchołku coś się rozwija-czyżby miała zacząć kwitnąć

Zdjęcie kwitnącego joćca wspaniałego z jednej ze stron internetowych.
https://images81.fotosik.pl/777/49ba17fbfed15b20.jpg
Storczyk dendrobium nobile koloru fioletowego już dawno przekwitł ale wypuszcza młode pędy,które będące jeszcze na pędach macierzystych stopniowo ukorzeniają się.

Tak wyglądał w okresie obfitego kwitnienia:

Moje kolejne oczko w głowie-nolina,żeby nie zapeszyć zdrowo rośnie a w trakcie wakacji jeden z jego pióropuszy najwyraźniej nabrał większej masy i być może niebawem zacznie się ukorzeniać?

Sukulentom-kompozycja w misie,które otrzymałem z początkiem zeszłego roku w prezencie wakacyjne podsuszanie również dobrze zrobiło bo roślinki zdrowo sobie podrosły i cieszą nie tylko moje oko

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
- Pelidea

- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Piękne roślinki. Widać faktycznie im chwilowe przesuszenie pomogło. 
Same pozytywne powakacyjne wieści. Wniosek z tego, że trzeba bardzo poważnie potraktować wybór osoby, której powierzamy swoje rośliny, to coś jak wybór niani
Jakiś casting może należałoby zorganizować
. Roślinki pięknie przetrwały rozłąkę z właścicielami, teraz będą chciały udowodnić, że są warte tego, aby ich więcej nie opuszczać i będą rosły na potęgę . No dobrze
, do rzeczy. Nie przesadzałabym tej gasterii, chyba że chcesz kogoś obdarować. To rzecz gustu, ja np. bardzo lubię gąszcz w doniczce.
S.cylindrica tak ma, młode odrosty początkowo są "liściaste", później dopiero wyrastają te dorosłe, "wałeczkowate".
S.cylindrica tak ma, młode odrosty początkowo są "liściaste", później dopiero wyrastają te dorosłe, "wałeczkowate".
- sauromatum

- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Mam 2 odmiany sansewierii cylindrycznej - jedna wypuszcza tylko "wałeczkowate" liście, nie zdarzyło się żeby wypuściła normalny liść a mam ją kilka lat. Druga natomiast takich normalnych liści ma sporo (a kupiłem ją kilka miesięcy temu i wtedy miała tylko te poprawne liście) - i te normalne liście normalne pozostaną. Ale tak jak barbra13 napisała, pierwsze liście mogą być normalne a kolejne już mogą wyrastać "wałeczkowate" - moja roślina tak właśnie rośnie, pierwsze 1-2 liście ma normalne a kolejne rosną obłe. Oczywiście podobno dość często te rośliny wypuszczają odrosty, które mają tylko normalne liście.
Bardzo ładna kolekcja roślin
Masz rację Karolu, taka np. S.bacularis wypuszcza u mnie tylko i wyłącznie wałeczkowate liście. Druga, inna cylindrika, już solidnej postury , ma 150 cm wysokości, również daje odrosty z cylindrycznymi pędami, ale w jednym i drugim przypadku młode rośliny wyrastają z podziemnych kłączy. Nie rozmnażałam ich nigdy z pojedynczych "paluchów", ale byłyby to pewnie rośliny wypuszczające najpierw płaskie liście, tak jak u Arka, bo tak robią rośliny typu Mikado.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Pawle - aloes brodawkowaty jak napisałem a zdrobniale aloesik brodawkowaty to jedno z kilku spolszczonych określeń dla gasterii
verrucosa-cytuję za Wikipedia,link poniżej:
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zorka_brodawkowata
Basiu - dzięki za informację o młodych odrostach S.cylindrica a odnośnie castingu na nianię dla roślin to widzę,że humor Cię nie opuszcza,no i tak
trzymać! Dzięki za odwiedziny-pozdrawiam.
Karolu - Tobie również dziękuję za info odnośnie rodzajów liści S.cylindrica - zapraszam ponownie - pozdrawiam.
verrucosa-cytuję za Wikipedia,link poniżej:
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zorka_brodawkowata
Basiu - dzięki za informację o młodych odrostach S.cylindrica a odnośnie castingu na nianię dla roślin to widzę,że humor Cię nie opuszcza,no i tak
trzymać! Dzięki za odwiedziny-pozdrawiam.
Karolu - Tobie również dziękuję za info odnośnie rodzajów liści S.cylindrica - zapraszam ponownie - pozdrawiam.
-
nieulozona-tak
- 500p

- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Arku super roślinki 
Jestem pod wrażeniem Twojego adenium, moje mają już 3 i 2 lata a wzrostem przypominają Twoje
Uwielbiam oglądać Twoją nolinę, jest śliczna
Pozdrawiam.
Jestem pod wrażeniem Twojego adenium, moje mają już 3 i 2 lata a wzrostem przypominają Twoje
Uwielbiam oglądać Twoją nolinę, jest śliczna
Pozdrawiam.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Dobrze widzieć że tym razem po wakacjach nie było podliczania strat
piękny zestaw roślin, a wszystkie w świetnej kondycji 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Wpadłam tu pierwszy raz i jestem zachwycona pięknymi zdjęciami Twoich roślin.
Są tak wypieszczone, że każda pokazana jest najważniejsza!
Muszę poświęcić trochę czasu by dokładnie się przyjrzeć.
Są tak wypieszczone, że każda pokazana jest najważniejsza!
Muszę poświęcić trochę czasu by dokładnie się przyjrzeć.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Arku
Dobrze że tu zajrzałam i przypomniałam sobie że na działkę wywiozłam sansewierę cylindryczną - czas ją przywieść do domu bo robi się coraz chłodniej
Dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć w Twoim wątku na temat kwiatów domowych - dzięki Ci za to
bo ja bardziej skupiam się na tych na działce .
Pozdrawiam
Dobrze że tu zajrzałam i przypomniałam sobie że na działkę wywiozłam sansewierę cylindryczną - czas ją przywieść do domu bo robi się coraz chłodniej
Dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć w Twoim wątku na temat kwiatów domowych - dzięki Ci za to
Pozdrawiam