Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Marysiu! Tujałka śliczna ;:333 , a miałaś już Kosmidium...? ;:170 :;230 Wczoraj w nocy byłam skłonna kolejne nasiona kupować, bo jeszcze kilka "cudów" znalazłam ;:223 Chwilowo się powstrzymałam, przypominając sobie ile już mam (a są to ilości zapewniające o moim obłędzie), ale jak długo mój rozsądek da radę zapanować nad moim uzależnieniem ;:145

Asiu! ;:196 To i ja tak zrobię. Zawsze siałam papryczki do ziemi, ale ostrych nie miałam bardzo dawno. ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko siewy siewami a mi kuklik od Ciebie pięknie sie rozrósł. Jak ja go lubię ;:196 . Mam co do niego poważne zamiary. Utworzę z niego potężne poletko na nowej rabacie. ;:138
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! ;:196 Znajoma zrobiła sobie z niego obwódkę po obu stronach ścieżki i całkiem fajnie wyszło. Ja bardzo żałuję, że zmieniłam układ i nie ma przy nim niebieskiej kamasji, może wiosną poprawię.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Ułudką wiosenną mam go teraz podsadzonego. W nowym miejscu też tak planuję. Ty też chcesz?
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Reniu nocne spacery po sklepach za nasionami itd ... Ty ziółka na sen bierz i śpij bo jak tak dalej pójdzie to ogrodu zabraknie .
Kosmidium na zdjęciach jest ładne ale w realu takie sobie bo ma dość wiotkie pędy i rozkłada się na boki ..
No chyba,że w jakiejś kwietnej łące lub czyms podobnym to byłoby dobrze.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RENIU, ja już przeżyłam przygodę z kosmidium. Drażniło mnie przez cały sezon, wiele razy myślałam, żeby je wyrzucić, ale zawsze było mi trochę żal. ;:108 Z pewnością nigdy więcej się na niego nie skuszę. ;:185
Jest dokładnie taki, jak napisała Christinkrysia. ;:222
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Zaglądnęłam tutaj i zobaczyłam piękny krzew budleji Dawida chciałam zapytać jak nisko ja trzeba ciąć żeby krzak był taki gęsty?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Wszystko jest wyżej opisane.
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

renzal pisze:Nic to! stary stół wyniesiony na strych, okno umyte (zawsze myję przed wysiewami), szklarenki rozstawione... Ziemia w salonie, nasiona zaplanowane... ale tak czy siak pierwsze sto pozycji do wysiania czeka... ;:223
Trzymajcie za mnie kciuki!
Kciuki trzymam - i to mocno (sto pozycji ;:202 ) i wierzę, że to wszystko ogarniesz ;:215 I dawaj na bieżąco relację, bo zdechnę z ciekawości :;230

Ja na razie grzeję ziemię i chodzę i ;:24 gdzie to wszystko poustawiam ;:224 - ale co roku mam ten problem a potem jakoś leci ;:306
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Faktycznie dziękuję. Nie zauważyłam tego wątku. W taki razie ja też swoja w tym roku obetnę niziutko i zobaczymy.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Już zaczęłaś wysiewy? Chyba to najwyższy czas, bo wiosna bedzie w tym roku szybciej
Ja swoich piwonii nie przesadzałam. Jak posadziłam tak rosną. Obok tej kwitnącej razem z powojnikiem, posadzona jest inna odmiana. Kwitła raz jednym kwiatkiem i od tej pory cisza. Jak w tym roku nie zakwitną będę sadziła jeszcze raz. Może im pod dupkę dam więcej jadła, to się w końcu obudzą
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! Prawda, że z niebieskim mu do twarzy? Biorę co dajesz! ;:180

Krysiu! Lucynko! Dzięki za info! ;:196 ;:131 Ja planowałam go jako ,,wypełniacz" przy róży NN (strasznie łysa od dołu), wysokim dzielżanie itp. Nasiona już i tak mam, więc poeksperymentuję, bo mało mam bylinek (poza jeżówkami), które kwitną to muszę się ratować jednorocznymi.

Aniu! Koniecznie tnij! Ja swoje też gruntownie ogolę! :tan

Asiu! ;:196 Uczę się coraz więcej, a zastanawiam się ile jeszcze błędów popełnię choćby kolejnej wiosny... Wiem już jedno jak w opisie trawy jest ciąć wiosną, to spóźnić się nie wypada z robotą :;230 Chyba zacznę autentycznie zapisywać co mam zrobić, tyle że lista będzie bardzo długa...

Basiu! Wczoraj nie wysiałam nawet 1/3 pierwszych planów, a i tak już sporo... Jedna szklarenka już niewiele pomieści, a w drugiej muszę zostawić miejsce na warzywa - papryka i pomidory, bo reszta (np. ogórki) to już przełom kwietnia i maja. Teraz jest etap siania, a przecież później trzeba to popikować... ;:223 i wysadzić to co się uda, a moja działka z gumy nie jest... Oczywiście ostatni problem dotyczy tylko sytuacji, gdy wysiewy i dalsza uprawa przebiegną pomyślnie..

Tak teraz niewinnie to wyglądało, jak cokolwiek wzejdzie to obfocę z pojemniczkami... nawet nie uwierzycie ile ja tam potrafię zmieścić...
Obrazek

Ja sieję nawet po kilka odmian do jednego litrowego pojemnika np. po lodach, czy mniejszego po masmixie, a czasem jedną odmianę od różnych dostawców.
Tu dla zobrazowania nasionka tej samej roślinki z PNOS i Legutko! Spora różnica w wielkości nasion... ;:202 Zobaczymy...

Obrazek

Zapach tych dwóch mikrusków rozchodzi się po całym parterze! ;:3
Obrazek

Gosiu! Ja z jedną odmianową też tak mam i już nie wiem , czy dać jej jeszcze jedną szansę, czy przesadzać... Dwie na 100% zmienią miejsce w kwietniu, bo nawet nie wykazują zbytniej chęci do rozrostu, a co dopiero kwitnięcia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Już myślałam, że Ty nasiona przez sen kupujesz, a Ty naprawdę zamiast spać przeglądasz sklepy za nasionami. Renatko to jest uzależnienie, bo kupujesz te same u różnych producentów. Swoją drogą masz ciekawe spostrzeżenia? warto byłoby to obserwować do końca i gdzieś zapisać. Ja się zasadzam na rozłożenie mojej szklarenki i dzisiaj mam dzień w domu to doniczki już się moczą i lecę z pomidorami ;:333 Pogoda beznadziejna wieje, szaro, mgliście i odczuwalna dużo niższa niż na termometrze, Dobrego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Uczciwie przyznam, że lubię kupować nasionka. Początek tych zakupów to czas gdy nie miałam kasy na nic więcej, później doszedł jeszcze brak czasu, a nasionka były niedrogie i jeśli nie wysiałam ich w danym sezonie to mogłam w kolejnym (byle przed terminem ważności).
Te nocne zakupy biorą się z tego, że w tedy lepiej działa mój internet, a i ja mam głowę wolną od natłoku dnia codziennego. Ostatnio trafiłam na stronkę z nasionkami szukając informacji o konkretnych roślinkach i chyba właśnie chodziło o to nieszczęsne Kosmidium i Kraspedie. ;:224
Pomijając przypadki pomyłek (zapominam, że już mam), to zdarza mi się kupować jeśli w starych kończy się okres przydatności lub próby wysiania spełzły na niczym.
Z moich ostatnich i podkreślam czysto osobistych obserwacji wynika, że część nasionek z L wschodziło w zeszłym roku dużo gorzej niż pomniejszych firemek, a dla odmiany PNOS (pomijając, że sprzedali mi w tym roku nasiona z bardzo krótkimi terminami, albo wręcz bez terminu) ma tendencję do niedowagi nasion. Przeciętna osoba nie ma możliwości sprawdzenia czy w opakowaniu jest 0,1 g nasion lub np 0,2 g itp. ale ja miałam dostęp do profesjonalnej wagi jubilerskiej... :twisted: pomijam obserwacje takie ,,na oko" bo jeśli zauważyłam że już częściowo wykorzystanych nasion z L jest więcej niż w nowy opakowaniu z P... :twisted:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jeszcze nigdy nie przyszło mi do głowy sprawdzianie wagi nasion :lol: Renatko jesteś wielka ;:180 Czasem jak człowiek otworzy to małe opakowanie za które zapłacił prawie 5zł i zobaczy zawartość to głowa boli. W tamtym roku kupowałam nasiona kocimiętki w takich dużych opakowaniach, firma chyba jakaś na V była, i okazało się, że to tylko ładne opakowanie, nasion specjalnie za wiele nie było ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”