Ogródek KaRo cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy sezon u KaRo cz.8

Post »

Krysiu jestem pod wielkim wrażenie Twojego ogrodu ,jest piękny :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Krysiu ale woski widok winobluszczu, tez mam i jestem niezmiernie zadowolona, widać kolory jesieni ale jakie malownicze super!
Ostróżki podziwiam niestety w moim ogrodzie nie chcą się zatrzymać, najczęściej ślimaki są szybsze, próbowałam już chuchać,dmuchać i nic z tego.

Chryzantemy kolorowe , zdrowe przepięknie komponują się w ogrodzie, tylko zazdrościć oczywiście pozytywnie.
Jestem astmatykiem i chyba dwa lata temu jedna osoba powiedziała abym miała w domu chryzantemy.Niestety szczególnie młodszy syn jak przyjdzie to nie jest zadowolony z tego widoku,
nie ważne że są kolorowe. Pamiętam ok.40 lat temu ukazały się w kwiaciarniach duże kule tzw.złociste i kupiłam starszej koleżance z pracy na imieniny, nie zapomnę przy mnie wrzuciła do kosza: jeszcze nie umieram!. Nigdy więcej nikomu nie dałam tych kwiatów.
W tych czasach najbezpieczniejsze były "gozdziki" a na dzień kobiet tulipany hahahaha
Krysiu a ten kwiatek biały to Datura?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu!
Dzięki za nazwy!
Chryzantemy masz cudne! U mnie też już rozkwitają, pokażę wkrótce w wątku.
I ta Twoja ściana z winobluszczem. Nie wiem co powiedzieć, jest tak ładna!

Tara!
Tak, kiedyś chryzantemy kojarzono ze Świętem Zmarłych, obecnie na szczęście świadomość się zmienia. Uwielbiam te kwiaty i ich charakterystyczny zapach.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu nie narzekaj dla takiego widoczku codziennie bym mogła sprzątać liście-bajecznie wygląda
Obrazek
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

OMG jaka cudna ściana ;:oj ;:138 ja np. lubię jeść orzechy ale to wiosenne i jesienne sprzątanie doprowadza mnie do szału ;:14
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Aależ się u Ciebie Pani Jesień wystroiła. ;:226 Fantastyczne fotki Krystynko. ;:215 ;:215
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Ten biały kwiatuszek to chyba ketmia, ale ja zapytam o chryzantemy, czy one zimują normalnie. Wymagają jakichś zabiegów pielęgnacyjnych?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margaret2014 - dzięki faktycznie masz rację
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu! ściana z winobluszczem przepiękna. Masz tak solidnie rozrośnięte krzaczki chryzantem ,jak długo one u Ciebie rosną?
Piszesz,ze Twój ogród nie jest duży a sprawia wrażenie obszernego. Posyłam serdeczności ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jesień stroi i bałagani jednocześnie a ja czekam ze sprzątaniem jak zlecą wszystkie liście ...
Najwięcej będzie liści z orzecha włoskiego ale drobnica jest uciążliwa w uprzątaniu

Alicjo, Tomku,Mateuszu ,Ewo - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :wit :D

Obrazek

Aniu co to za zdarzenie z tymi chryzantemami ... osoba nie warta gestu ani pamięci.
Ja też pamietam początki tych "kul" chryzantemowych a także "igiełkowych"
ale pamiętam do dziś fragment refrenu piosenki dość często odtwarzanej w radio w wykonaniu Mieczysława Fogga Chryzantemy złociste

Chryzantemy złociste,
W kryształowym wazonie,
Stoją na fortepianie,
Kojąc smutek i żal.
Poprzez łzy srebrno mgliste,
Do nich wyciągam dłonie,
Szepcząc wciąż jedno zdanie-
Czemuś odeszła w dal...

Fogg nie był moim ulubieńcem ale piosenka z czasem zaczęła wywierać na mnie wrażenie...
szczególnie jak odeszla nie jedna bliska mi osoba.
Tym nie mniej bardzo lubiłam i lubię te kwiaty... podobnie jak peonie,których duszący zapach zawsze kojarzy mi się z pogrzebem.

O białym kwiatku juz wiesz,to faktycznie moj niesforny hibiskus postanowił zmienic szatki i w tym sezonie jest właśnie czysto biały... :wink:

Obrazek

Iwonko - ściana może być taka piękna jesiennie ale tylko do czasu ocieplenia domu...co pewnie nastąpi niebawem a potem pozostanie mi ściana garażu i amm nadzieję,że nie zostaniemy stamtąd przepędzeni :uszy

Marzenko - tylko z pozoru tak się wydaje...machanie grabiami po trawniku jeszcze można znieść ale sprzątanie liści z rabat to już przyjemne nie jest :D

Obrazek

Margaret- tak chryzantemy zimują normalnie,lekko je zasypuję liściami,korą, igliwiem ,ziemią,czymkolwiek lub ...niczym i tak najczęściej bywa. ;:306
To zależy od mojej dyspozycyjności .
Najważniejszą sprawą w ich uprawie jest

1.gleba - chryzantemy wymagają żyznej, próchniczej, przepuszczalnej ziemi i słonecznego stanowiska, więc każdej wiosny podsypuję im kompostu lub zasilam Azofoską.

2.uszczykiwanie młodych , zielonych wierzchołków pędów w celu rozkrzewienia -
robię to minimum 3 krotnie a nawet więcej razy ale uwaga ostatnie uszczknięcie nie może być zbyt póżno bo cały zabieg opóżnia proces tworzenia pąków kwiatowych i przez to póżniej kwitna lub nie zdążaja zakwitnąć przed zimą.
Ostatnie uszczknięcie robię koniec czerwca - początek lipca.

3. nie należy ich ścinać po przekwitnięciu, ani też nie potrzeba okrywać na zimę.

4. koniecznie przesadzać na nowe miejsca co 3 - 4 lata. bo inaczej dziczeją ,dostają drobne i słabo wykształcone kwiaty.

Bogusiu większość chryzantem mam od wiosny 2012 roku ale moje stare okazy mam od bardzo dawna,przejęłam je wraz z dobrodziejstwem inwentarza.Rosły pięknie i nadal rosną :D
Lubię je szczególnie te niskie samokrzewiące się...

Obrazek
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Czy na pierwszej fotce to storczyki ? Jeszcze chłodzą nóżki ?
Ja zabrałam już wszystkie, bo nie chce mi się biegać z nimi, zostają już na dobre w domu.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

KaRo czy ten winobluszcz pnie sie po domu? Słyszałam,że to niezbyt dobre bo roślina wprowadza wilgoc i pojawia sie grzyb. Jak z tym jest?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Tak Iwonko ,tak :D jeszcze w ogrodzie stoją bo jeszcze jest ciepło a wilgoć jaka panuje rano jest dla nich prawdziwym szczęściem.
One muszą /powinny też być z lekka przechłodzone dla inicjacji kwitnienia, więc zostawiam je tam jeszcze jakiś czas.

Cymbidium to moje oczywiście kwitnie tak
Obrazek
p1670087

A Cambria kwitła w marcu br takimi kwiatkami

Obrazek

Marzy mi się ponowne ich kwitnienie :D

Takie właśnie krążą wiadomości Pati o winobluszczach pnących się po ścianach.
Ja nie mogę potwierdzić wersji z wilgocią w domu. bo jej nie mamy ani grzyba,mimo,ż e dom jest bardzo stary.
Natomiast mamy sporo różnego robactwa,głównie pająki i złotooki a także świerszcze i sierposze,które dostają się podczas otwartych okien...
a te sa przeciez otwarte non stop od wiosny po zimę...
No i to kwestia krótkiego czasu jaki ten winobluszcz porasta ściany... niedługo tak sobie rosnie bo eM skutecznie go zwalcza ale póki co mam przez chwilkę fajny widok
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Dzięki za odpowiedź :D Podoba mi sie to pnącze rosnące na ścianie, teściowej tez, ale ciągle właśnie myślimy "co by było gdyby" pojawił się grzyb...No i właśnie te pająki. Brrr :evil:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dołączę się do dyskusji , wbrew powszechnym obawom rośliny te nie przyczyniają się do zawilgacania i niszczenia tynków a przy zachowaniu odpowiednich warunków pnącza mogą stanowić dodatkową ochronę ścian. Winobluszcz i inne pnącza stanowią dodatkową ochronę przed deszczem i wilgocią, ale mogą się także przyczynić do osuszania gruntu pod budynkiem, ponieważ mają głęboko sięgające korzenie. stanowią tez izolację bo latem chronią przed przegrzaniem i dają chłód, a zimą mogą dodatkowo osłonić dom przed silnymi wiatrami i mrozem.
Miałam tez obawy przed puszczeniem winobluszczu dlatego grzebałam na ten temat.

Krysia ma trafne spostrzeżenia i tego też się obawiałam to: robactwo ale coś za coś.
w tym roku posadziłam na altankę z jednej strony Milin, a drugiej w ub.roku Glicynię, uwielbiam taki widok jak u Krysi.
Mój winobluszcz posadziłam na betonowym ogrodzeniu wygląda pięknie, jesienią cudownie się przebarwia,rośnie jak oszalały i pewnie Krysia potwierdzi trzeba go pilnować,
;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”