Widzę,że nasz grupa rośnie w siłę
Teresko taki prezent od syna to pożyteczna rzecz i przyda się niejeden raz. Książek mam sporo w typowym wydaniu a ostatnio elektroniczne nabywam i PDF bo dobrze takie się czyta. Ostatnio od naszej znajomej forumowiczki Madzi (
Iochroma ) dostałam 2 pozycje i powoli je czytam - miła niespodzianka i bardzo dziękuję za nią bo wartościowa lektura .
Madziu
Dużo nowszych opracowań jest w sieci. Ja to jestem bardzo dociekliwa jeśli chodzi o dane bo porównuję je w kilku źródłach tak dla pewności.Nie mam wykształcenia w tym kierunku wiec muszę się opierać na dobrych i pewnych źródłach zanim coś nowego zażyję.
Glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium maius (Papaveraceae) jest zielony przez cały sezon nawet i teraz bo ma w sobie glikogen czyli inaczej wielocukier zapasowy ( bardziej typowy dla zwierząt niż roślin) i dzięki niemu nawet przez całą zimę może zachować żywy, zielony kolor.
Termin określony w Twej książce dla zbioru może i dobry ale najlepsze ziele zbieramy przed lub w początkowej fazie kwitnienia i to będą miesiące kwiecień , maj i czerwiec .
Zbiory glistnika w sierpniu i wrześniu sa mało wartościowe i do tego źle się suszą - często żółkną bez widocznej przyczyny podczas suszenia....

licho to wygląda.
U mnie głównym przeciwwskazaniem jest jaskra bo temat zaćmy chwilowo mam z głowy ( od kilku lat już mam obie sztuczne soczewki - to efekty zaćmy posterydowej )
Skutki uboczne przedawkowania to :
Podrażnienie przewodu pokarmowego, palenie w jamie ustnej , gardle i krtani. Czasami ból żołądka , nudności a nawet wymioty. Mogą także wystąpić przykre dolegliwości oczne czyli objawy bardzo podobne do jaskry łącznie z silnym bólem oczu jak przy ostrym ataku.
Jest taki fajny zestaw ziół z użyciem glistnika Dr Henryka St. Różańskiego przeznaczony do użytku wewnętrznego ale ja robię tą recepturę na mniejszej ilości wody i dodaję po przecedzeniu glicerynę bo smaruję tym skórę zmienioną alergicznie i nie tylko oraz napięte i obolałe mięśnie po skurczach lub dużym wysiłku.
Przy wielu chorobach warto go stosować bo spektrum działania szerokie. Ja w tym wypadku wykorzystuję przez smarowanie i masowanie to ,że obniża napięcie mięśni gładkich i prążkowanych, zmniejsza ich pobudliwość i hamuje skurcze (widoczne uczucie odprężenia).
Mieszanka przeciwalergiczna i uspokajająca.
Ziele glistnika - 1 łyżka
Ziele melisy - 1 łyżka
Ziele serdecznika - 1 łyżka
Kwiat rumianku - 1 łyżka
Wymieszać :2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 150 ml; dzieci ważące 25-30 kg - 53 ml, 35-40 kg - 75 ml, 45-50 kg - 107 ml, 3-4 razy dz.
Wskazania: alergiczne choroby skóry i ogólne (np. polekowe), podniecenie nerwowe, lęk, bezsenność, nerwice, skurcze mięśni gładkich, zaburzenia trawienne, złe samopoczucie, wewnętrzny niepokój, stres.
Pozdrawiam

i biegnę do kuchni bo ciasto na chleb urosło i trzeba by go przełożyć do blaszek... samo się nie zrobi ...