Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

:shock:
U mnie też na razie cisza, nawet śnieżyczek nie widać. ;:131 W tamtym roku przez ciepły grudzień i bardzo mrożny styczeń straciłam dużo pierwiosnków, padły dwie ketmie i jeden pieris. Oczywiscie zmarzły także hortensje, a majowy przymrozek skosił część żółtych rododendrów ;:145
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu Maska Gratuluję oswojenia kotka. Choć wcale to nie znaczy że już całkiem się do Ciebie przekonał, starczy że pofaworyzujesz kilka razy Monikę np częściej ją głaszcząc i Maciuś się obrazi, trzeba go będzie przekupywać ;:306 U mnie najczęściej Diablik się obraża, zawsze musi być pierwszy karmiony, tarmoszony, jedynie czuje respekt przed swoją matką Darmokotem, ale że ona nie mieszka w domu to Diablik jest bachorem numer 1.
Olimpia bardzo serdecznie zapraszam w moje ogrodowe progi :D Jakby Ci zostało jednak kawałek pola to warto kilka drzewek owocowych posadzić...później można się zachwycać smakiem, kiedy inni muszą kupować w sklepie paskudztwo faszerowane chemią, lepiej nawet nie wiedzieć czym oni te drzewa pryskają. Ze względu na mój zawód wiem co się dzieje w sadach towarowych i naprawdę polecam owoce tylko ze swojej hodowli, nawet jeśli złapią robaki to na bank są o wiele zdrowsze :lol:

Moniko, Marysiu Amba, Basiu tegoroczna zima temperaturowo jak na razie zapisuje się mniej więcej w normie więc dziwią mnie pąki nabrzmiałe u roślin. W przyszły weekend ma się sporo ochłodzić ale różnie zapowiadają, w jednych prognozach nocami ma spadać do -8*C, w innych do -15. Dziś popadał śnieg więc ochrona dla roślin już jest na 2 noce.W środe znów odwilż więc stopnieje, oby pod koniec tygodnia znów nasypało. Może rośliny już budzą się do wiosny ze względu na duże wahania temperatur? Moniko a jakie rośliny wymroziło Ci w maju? Basiu u mnie też ketmia wymarzła, ale odbiła się dopiero w lipcu. Pierisów i rododendronów nie mam bo gleba jest zbyt zasadowa, natomiast hortensje dają sobie radę, szczególnie bukietowe
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie śniegu nie ma. Temperatury jednak są wyższe niż normalnie. Takie zwykle panowały do połowy grudnia, potem się obniżały. Najbardziej mrozi u nas pod koniec stycznia i w lutym-wtedy się zobaczy. Jak nie będzie trzydziestek, zima nieważna :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygrzebałem coś takiego jeszcze - słońce poboczne
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedsamowicie to wygląda :D Jak z obcej planety.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Groźny wschód, niepokojący! :wit
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

a po prawej stronie wygląda, jakby zza chmur drugie słońce wychodziło!

U nas też z ziemi to i owo wyłazi, ale ja uparcie wierzę w szczęście nowicjusza i to, ze uda mi się większość roślin zachować :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Michale-Darmokocie! Weszłam przypadkiem do Twojego wątku - i wsiąkłam! ;:108
Od razu rzuciły mi się w oczy podobieństwa :D Po pierwsze, drugie i trzecie - koty!Po kolejne - świętokrzyskie (jeśli dobrze namierzyłam, to mieszkamy chyba dosyć blisko, myślę że około 40 km). A Twój sad ...bardzo przypomina mi nasz :D
Przeczytałam całą opowieść o Twoim ogrodzie z przyjemnością, a zdjęcia - cudne!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ewo Różyczko
Bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś. Od razu podskoczyłem do Ciebie i bardzo mi się spodobało. Masz piękny i wielki ogród. Kotki również cudowne - moja kociarnia także przynosi mi różne zdobycze do domu - czasem nawet psa ziemnego lub bażanta. Przynoszą też myszy (żywe) i wypuszczają je ganiając po cały podwórku. Wtedy muszę taką myszę złapać i wyrzucać za płot bo zapewne za jakiś czas wdarła by się do domu a tam kotom nie chce się polować. A w którym kierunku ode mnie mieszkasz?Z Twojego wątku wydaje mi się, że gdzieś w okolicach busko-pińczowskich. Pozdrawiam i zapraszam sąsiadkę ponownie.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Darmokot pisze::wit Ewo RóżyczkoZ Twojego wątku wydaje mi się, że gdzieś w okolicach busko-pińczowskich. Pozdrawiam i zapraszam sąsiadkę ponownie.
Bardzo dobrze Ci się wydaje, prawie dokładnie w połowie :D trochę bliżej Buska.
Na pewno będę stałym gościem w Twoim wątku. A ponieważ u mnie sadem zajmuje się głównie M, to będę mu przekazywać twoje sadownicze wieści z placu boju, bo zdaje mi się, że masz w tej dziedzinie niezłą praktykę.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Michale chyba prościej byłoby wymienić czego w tym maju nie wymroziło , pierwszy raz odkąd mam 18-ego maja wymarzły wszystkie kwiaty azali wielokwiatowych , winogrona, wszystkie sezonowe kwiaty które zdążyłam wystawić (bo przecież już było po zimnej Zośce ) , hosty jakie wyszły, czereśnie nigdy nie miały mieć tyle owoców ,wszystkie w jedna noc były czarne.
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko mam to szczęście,że nawet jak są wiosenne przymrozki lub mrozy późnomajowe to mnie oszczędza. Nawet w ostatnim maju w okolicach wymroziło czereśnie, kwiatki jednoroczne i pełno innych roślin a u mnie tylko na czereśni 'Hedelfińska' kilka zawiązków owoców sczerniało i na orzechach młode, brązowe jeszcze, liście gdzieniegdzie przyczerniło, cała reszta w stanie nienaruszonym.
Ewo Różyczko będzie mi bardzo miło jeśli będę Wam mógł pomóc. Mój sad ma 20 lat, z zawodu jestem sadownikiem,poza tym jest to moje hobby więc mam nadzieję, że na coś się przydam :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie pomyślałam, że masz coś wspólnego z sadownictwem widząc, ile drzew posadziłeś :D Mam nadzieję, że będzie można prosić Cię o rady.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Tak sobie pomyślałam, że masz coś wspólnego z sadownictwem widząc, ile drzew posadziłeś :D Mam nadzieję, że będzie można prosić Cię o rady.
Oczywiście, bardzo chętnie pomogę :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, bo w swoim sadku jakoś spektakularnych efektów nie mieliśmy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,