W cieniu brzozy
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W cieniu brzozy
Halinko ja także uwielbiam lilie, chociaż dostaję mnóstwo rozczarowań wiosną, gdyż nornice wyjadają, ale byłabym skłonna powiedzieć, że liliowce chyba bardziej mi odpowiadają, mniej z nimi problemów i po przekwitnieniu tak nie szpecą ogrodu.
Tylko, że nie pachną tak wspaniale, jak lilie.
Na moich jaśminowcach mszyca jest co roku wiosną, ale przy okazji opryskiwania kalin, pryskam jaśminowce, nawet profilaktycznie.
Tylko, że nie pachną tak wspaniale, jak lilie.
Na moich jaśminowcach mszyca jest co roku wiosną, ale przy okazji opryskiwania kalin, pryskam jaśminowce, nawet profilaktycznie.
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tajeczko
ja też uwielbiam lilie. Są takie śliczne i pięknie pachną. Co roku je sadzę i co roku mam straty. W tym roku postanowiłam, iż nowe cebule lilii będę sadzić wiosną aby latem nacieszyć oczy ich pięknymi kwiatami. Jeżeli zimą zjedzą je nornice to trudno. Ja i tak będę je sadzić.
Do liliowców zapałałam miłością dopiero w tym roku jak obejrzałam Wasze wątki. Mam dwa liliowce te najpopularniejsze i nawet nie znam ich nazw. Od przyszłego roku zwiększy się moja kolekcja tych roślinek i wiedza na ich temat.
Jaśminowca nie pryskałam dotychczas. Jeżeli w następnym roku pojawią się na nim mszyce postaram się go opryskać.
Kilka dni temu Izunia (tu.ja) pokazała zakupione cebulki tulipanów. Skuszona ta informacją dzisiaj odwiedziłam NOMI oraz sklep ogrodniczy. Dokupiłam 43 cebule tychże kwiatów. W ogrodniczym były przecenione o połowę. Nie wiem czy jeszcze się nie skuszę
Jutro jadę na działkę i posadzę moje "zdobyczne łupy". Może nornice nie zjedzą wszystkich cebulek.
To tulipanki, które kwitły tej wiosny

Do liliowców zapałałam miłością dopiero w tym roku jak obejrzałam Wasze wątki. Mam dwa liliowce te najpopularniejsze i nawet nie znam ich nazw. Od przyszłego roku zwiększy się moja kolekcja tych roślinek i wiedza na ich temat.
Jaśminowca nie pryskałam dotychczas. Jeżeli w następnym roku pojawią się na nim mszyce postaram się go opryskać.
Kilka dni temu Izunia (tu.ja) pokazała zakupione cebulki tulipanów. Skuszona ta informacją dzisiaj odwiedziłam NOMI oraz sklep ogrodniczy. Dokupiłam 43 cebule tychże kwiatów. W ogrodniczym były przecenione o połowę. Nie wiem czy jeszcze się nie skuszę
Jutro jadę na działkę i posadzę moje "zdobyczne łupy". Może nornice nie zjedzą wszystkich cebulek.
To tulipanki, które kwitły tej wiosny

Pozdrawiam Hala
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
-
kasia230481
- 50p

- Od: 12 paź 2011, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne tulipanki... byle do wiosny 
- hala67

Izuniu, Wandziu, Kasiu230481
, dziękuję za uznanie moich zdjęć. Cieszę się, że Wam się podobają.
No cóż, pozostało nam cierpliwie czekać na wiosnę i wspominać miniony sezon.
Życzę miłego dnia i
w serduszkach 
No cóż, pozostało nam cierpliwie czekać na wiosnę i wspominać miniony sezon.
Życzę miłego dnia i
Pozdrawiam Hala
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Halinko. Przyszłam z rewizytą i powitał mnie zapach pysznych nagrzanych słoneczkiem owoców.....aż buźka uśmiecha się na taki widok
Pokazałaś wspaniałe fotki grzybków, uwielbiam je zbierać, w tym roku jednak nie było okazji, strasznie słaby rok pod tym względem. Mam nadzieję, że przyszły będzie lepszy....
Zachwyciła mnie twoja biało-żółta lilia.....prawdziwe cudeńko.....czy znasz może jej nazwę, chętnie bym zaprosiła do swojego ogrodu tę pięknotę
Pokazałaś wspaniałe fotki grzybków, uwielbiam je zbierać, w tym roku jednak nie było okazji, strasznie słaby rok pod tym względem. Mam nadzieję, że przyszły będzie lepszy....
Zachwyciła mnie twoja biało-żółta lilia.....prawdziwe cudeńko.....czy znasz może jej nazwę, chętnie bym zaprosiła do swojego ogrodu tę pięknotę
- hala67

Witaj Agniesiu
Cieszę się, że zajrzałaś do mojego skromnego ogródka. W tym roku był urodzaj na truskawki. Porzeczek i czereśni było mniej. Tymi drugimi "poczęstowały" się szpaki, w związku z tym dla nas zostało niewiele.
Ja też uwielbiam zbierać grzyby. W tym roku było ich mało i pokazały się na krótki czas. Mam nadzieję, że przyszły rok dla nas grzybiarzy będzie lepszy ...
Moja biało-żółta lilia to chyba Conca d'Or, chociaż 100% pewności nie mam. Uwielbiam lilie. Co roku je sadzę i co roku mocno je przerzedzają nornice
Ja też uwielbiam zbierać grzyby. W tym roku było ich mało i pokazały się na krótki czas. Mam nadzieję, że przyszły rok dla nas grzybiarzy będzie lepszy ...
Moja biało-żółta lilia to chyba Conca d'Or, chociaż 100% pewności nie mam. Uwielbiam lilie. Co roku je sadzę i co roku mocno je przerzedzają nornice
Pozdrawiam Hala
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Halinko nie sądziłam, ze jesteś tak podatna na wpływy
Żarty żartami, ale myślę że będziesz zadowolona wiosną gdy wszystkie zakwitną. 43 kwitnące tulipany to już będzie widać z daleka. Czy wszystkie są jednej odmiany czy to mix podobnie jak u mnie? Te co już masz są bardzo ładne. Pełne mam tylko jedne. Bardzo podobają mi się strzępiaste. Ten różowy jest śliczny. Ja od 2-3 sezonów mam małego "bzika" na punkcie tulipanów botanicznych. Mam organiczną wręcz słabość do wszelkich ogrodowych maleństw. Ruszają mnie stokrotki, dzwonki, goździki, bratki, zawilce, prymulki, fiołki, cebulowa drobnica i wiele innych
Liliowce polecam szczerze. Chociaż wcale nie są małe i drobne sporo już ich zgromadziłam
Pokaż swoje - może uda się wspólnie je nazwać. Chociaż przecież to nie nazwy są najważniejsze tylko same kwiaty i nasz stosunek do nich. Lilie utykam gdzie się da między bylinami, by później ich badylki nie straszyły.
Liliowce polecam szczerze. Chociaż wcale nie są małe i drobne sporo już ich zgromadziłam
- hala67

Izuniu
, jestem podatna na wpływy, ale tylko te dobre. Zakupiłam mix tulipanów oraz kilkanaście odmianowych. Pewnie wyjdzie wielki misz-masz. No i co tam, aby było kolorowo na wiosnę.

Łączy nas sympatia do wszelkich kwiatowych maleństw w ogrodzie. Uwielbiam prymulki, goździki, bratki, stokrotki, goryczki, fiołki... Forum zaraziło mnie miłością do tulipanów botanicznych. Niestety nie mam jeszcze ani jednego tego kwiatuszka. Następnej jesieni nadrobię to.
Mam zdjęcie tylko jednego liliowca. Prezentuję go poniżej. Jeżeli możesz, spróbuj go nazwać
Pomysł z sadzeniem lilii godny naśladowania. W tym wypadku też jestem podatna

Łączy nas sympatia do wszelkich kwiatowych maleństw w ogrodzie. Uwielbiam prymulki, goździki, bratki, stokrotki, goryczki, fiołki... Forum zaraziło mnie miłością do tulipanów botanicznych. Niestety nie mam jeszcze ani jednego tego kwiatuszka. Następnej jesieni nadrobię to.
Mam zdjęcie tylko jednego liliowca. Prezentuję go poniżej. Jeżeli możesz, spróbuj go nazwać
Pomysł z sadzeniem lilii godny naśladowania. W tym wypadku też jestem podatna
Pozdrawiam Hala
- hala67

Witajcie
...dzisiaj pokaże moje ukochane róże...
NN

Flammentanz

Życzę miłego dnia i dużo
...dzisiaj pokaże moje ukochane róże...
NN

Flammentanz

Życzę miłego dnia i dużo
Pozdrawiam Hala
Halinko, róże przepiękne! zwłaszcza ta pierwsza, NN, no przecudna... mnie wzięło na mocne kolorki i wiosną kilka purpurowych do mnie zawita ;)
- hala67

Aguniu
, cieszę się, że podobają się Tobie moje róże. Kolory pastelowe u róż też są piękne. Ale mam właśnie takie i je polecam 
Pozdrawiam Hala
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Halinko trafiłam i do Ciebie, dzisiaj poświęciłam na FO wiele czasu, ale po pracowitych ostatnich dniach, należy się odpoczynek.
Prześledziłam dyskusję na temat jaśminowca. Ja również przycinam, ale delikatnie. A z całego krzewu tak jak z leszczyny najstarsze pędy, ale u mnie ma gdzie rosnąć. W tej chwili mam trzy duże krzewy i jeden malutki, który muszę na wiosnę przesadzić bo miejsce mu nie odpowiada.
Podziwiam Twoje róże piękne kolory, takie ogniste.
Widzę, że jesteś fanką zbierania grzybów, a gdzie jeździsz na grzybobranie?
Na wiosnę Twoja działeczka nabierze jeszcze większego koloru dzięki nowym cebulkom.
Prześledziłam dyskusję na temat jaśminowca. Ja również przycinam, ale delikatnie. A z całego krzewu tak jak z leszczyny najstarsze pędy, ale u mnie ma gdzie rosnąć. W tej chwili mam trzy duże krzewy i jeden malutki, który muszę na wiosnę przesadzić bo miejsce mu nie odpowiada.
Podziwiam Twoje róże piękne kolory, takie ogniste.
Widzę, że jesteś fanką zbierania grzybów, a gdzie jeździsz na grzybobranie?
Na wiosnę Twoja działeczka nabierze jeszcze większego koloru dzięki nowym cebulkom.