W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Tadku, 3 ary pod kwiatami :shock: Ależ Ci zazdroszczę ;:224
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko ja także uwielbiam lilie, chociaż dostaję mnóstwo rozczarowań wiosną, gdyż nornice wyjadają, ale byłabym skłonna powiedzieć, że liliowce chyba bardziej mi odpowiadają, mniej z nimi problemów i po przekwitnieniu tak nie szpecą ogrodu.
Tylko, że nie pachną tak wspaniale, jak lilie.
Na moich jaśminowcach mszyca jest co roku wiosną, ale przy okazji opryskiwania kalin, pryskam jaśminowce, nawet profilaktycznie. :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko :wit ja też uwielbiam lilie. Są takie śliczne i pięknie pachną. Co roku je sadzę i co roku mam straty. W tym roku postanowiłam, iż nowe cebule lilii będę sadzić wiosną aby latem nacieszyć oczy ich pięknymi kwiatami. Jeżeli zimą zjedzą je nornice to trudno. Ja i tak będę je sadzić.
Do liliowców zapałałam miłością dopiero w tym roku jak obejrzałam Wasze wątki. Mam dwa liliowce te najpopularniejsze i nawet nie znam ich nazw. Od przyszłego roku zwiększy się moja kolekcja tych roślinek i wiedza na ich temat.
Jaśminowca nie pryskałam dotychczas. Jeżeli w następnym roku pojawią się na nim mszyce postaram się go opryskać.

Kilka dni temu Izunia (tu.ja) pokazała zakupione cebulki tulipanów. Skuszona ta informacją dzisiaj odwiedziłam NOMI oraz sklep ogrodniczy. Dokupiłam 43 cebule tychże kwiatów. W ogrodniczym były przecenione o połowę. Nie wiem czy jeszcze się nie skuszę :wink:
Jutro jadę na działkę i posadzę moje "zdobyczne łupy". Może nornice nie zjedzą wszystkich cebulek.

To tulipanki, które kwitły tej wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:180 Uznanie za piękne zdjęcia zwłaszcza nie tresowanych motylków ;:3 Ja jak robię zdjęcie mojemu tresowanemu psu to wychodzi przeważnie ogon...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ładne ujęcia, szczególnie ostatnie. Miłego dnia życzę, choć ponury dosyć się zapowiada. Najlepiej więc szukać słońca na FO Obrazek
kasia230481
50p
50p
Od: 12 paź 2011, o 15:07

Post »

Piękne tulipanki... byle do wiosny :roll:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, Wandziu, Kasiu230481 :wit , dziękuję za uznanie moich zdjęć. Cieszę się, że Wam się podobają.
No cóż, pozostało nam cierpliwie czekać na wiosnę i wspominać miniony sezon.

Życzę miłego dnia i ;:3 w serduszkach ;:167
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Halinko. Przyszłam z rewizytą i powitał mnie zapach pysznych nagrzanych słoneczkiem owoców.....aż buźka uśmiecha się na taki widok :D
Pokazałaś wspaniałe fotki grzybków, uwielbiam je zbierać, w tym roku jednak nie było okazji, strasznie słaby rok pod tym względem. Mam nadzieję, że przyszły będzie lepszy....
Zachwyciła mnie twoja biało-żółta lilia.....prawdziwe cudeńko.....czy znasz może jej nazwę, chętnie bym zaprosiła do swojego ogrodu tę pięknotę :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agniesiu ;:196 Cieszę się, że zajrzałaś do mojego skromnego ogródka. W tym roku był urodzaj na truskawki. Porzeczek i czereśni było mniej. Tymi drugimi "poczęstowały" się szpaki, w związku z tym dla nas zostało niewiele.
Ja też uwielbiam zbierać grzyby. W tym roku było ich mało i pokazały się na krótki czas. Mam nadzieję, że przyszły rok dla nas grzybiarzy będzie lepszy ...

Moja biało-żółta lilia to chyba Conca d'Or, chociaż 100% pewności nie mam. Uwielbiam lilie. Co roku je sadzę i co roku mocno je przerzedzają nornice :(
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Halinko nie sądziłam, ze jesteś tak podatna na wpływy :wink: Żarty żartami, ale myślę że będziesz zadowolona wiosną gdy wszystkie zakwitną. 43 kwitnące tulipany to już będzie widać z daleka. Czy wszystkie są jednej odmiany czy to mix podobnie jak u mnie? Te co już masz są bardzo ładne. Pełne mam tylko jedne. Bardzo podobają mi się strzępiaste. Ten różowy jest śliczny. Ja od 2-3 sezonów mam małego "bzika" na punkcie tulipanów botanicznych. Mam organiczną wręcz słabość do wszelkich ogrodowych maleństw. Ruszają mnie stokrotki, dzwonki, goździki, bratki, zawilce, prymulki, fiołki, cebulowa drobnica i wiele innych :oops:
Liliowce polecam szczerze. Chociaż wcale nie są małe i drobne sporo już ich zgromadziłam :roll: Pokaż swoje - może uda się wspólnie je nazwać. Chociaż przecież to nie nazwy są najważniejsze tylko same kwiaty i nasz stosunek do nich. Lilie utykam gdzie się da między bylinami, by później ich badylki nie straszyły.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu ;:196 , jestem podatna na wpływy, ale tylko te dobre. Zakupiłam mix tulipanów oraz kilkanaście odmianowych. Pewnie wyjdzie wielki misz-masz. No i co tam, aby było kolorowo na wiosnę.

Obrazek

Obrazek

Łączy nas sympatia do wszelkich kwiatowych maleństw w ogrodzie. Uwielbiam prymulki, goździki, bratki, stokrotki, goryczki, fiołki... Forum zaraziło mnie miłością do tulipanów botanicznych. Niestety nie mam jeszcze ani jednego tego kwiatuszka. Następnej jesieni nadrobię to.

Mam zdjęcie tylko jednego liliowca. Prezentuję go poniżej. Jeżeli możesz, spróbuj go nazwać :)

Obrazek

Pomysł z sadzeniem lilii godny naśladowania. W tym wypadku też jestem podatna :wink:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
...dzisiaj pokaże moje ukochane róże...

NN

Obrazek
Obrazek

Flammentanz

Obrazek

Życzę miłego dnia i dużo ;:3
Pozdrawiam Hala
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Halinko, róże przepiękne! zwłaszcza ta pierwsza, NN, no przecudna... mnie wzięło na mocne kolorki i wiosną kilka purpurowych do mnie zawita ;)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu :wit , cieszę się, że podobają się Tobie moje róże. Kolory pastelowe u róż też są piękne. Ale mam właśnie takie i je polecam :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Halinko trafiłam i do Ciebie, dzisiaj poświęciłam na FO wiele czasu, ale po pracowitych ostatnich dniach, należy się odpoczynek.
Prześledziłam dyskusję na temat jaśminowca. Ja również przycinam, ale delikatnie. A z całego krzewu tak jak z leszczyny najstarsze pędy, ale u mnie ma gdzie rosnąć. W tej chwili mam trzy duże krzewy i jeden malutki, który muszę na wiosnę przesadzić bo miejsce mu nie odpowiada.
Podziwiam Twoje róże piękne kolory, takie ogniste.
Widzę, że jesteś fanką zbierania grzybów, a gdzie jeździsz na grzybobranie?
Na wiosnę Twoja działeczka nabierze jeszcze większego koloru dzięki nowym cebulkom.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”