Piwonia drzewiasta cz.2

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piwonia drzewiasta cz.2

Post »

Daria no właśnie dlatego zapytałam Maski czy od samego początku ona ją miała zdrewniałą, bo moje souveniry tak wyglądały jak te Twoje wykopane, i może dopiero zaczynają drewnieć w drugim , trzecim sezonie.Moje drzewiaste kupowane były duże, to nie wiem jak wyglądały za młodu.

Moja drzewiaste dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- So 13 lut 2016 17:19 --

Dobrze że nie miałam tej wiedzy do tej pory, bo może bym coś robiła inaczej, a tak to piwonie jak sadzę tak potem kwitną :D
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

I tak mają wyglądać drzewiaste.Moja jedyna,szczepiona,tak wygląda,a także z siewek mają łodyżki z widocznymi oczkami.
Halina
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu, ładne spore krzewy już masz. Ile mają lat?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Piwonie lubią miejsca słoneczne i osłonięte od wiatru, oraz żyzną i przepuszczalną glebę o lekko kwaśnym odczynie (pH 5 - dlatego można dla zdrowotności rośliny dodać chleb który nam zostaje.

Dodam jeszcze, że długo kwitną jeśli usuwamy przekwitłe kwiaty najlepiej jest ścinać je sekatorem. Opadające na liście płatki kwiatów są siedliskiem chorób grzybowych, w tym groźnej dla piwonii szarej pleśni, dobrze jest usuwać pędy nasienne, bo osłabiają rośliny.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje piwonie mają miejsca słoneczne, ale niestety wystawione na wszelkie wiatry.
Glebę może i żyzną, ale niestety nieprzepuszczalną. Dlatego staram się, jak mogę, polepszyć im ziemię przy sadzeniu.
No i z powodu utrzymującej się w podłożu wilgoci często chorują na choroby grzybowe. No niestety, nie mają u mnie lekko. ;:185
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drzewiasta n,a zdjeciu ma ok 6 lat, ziemia w którą została posadzona to ziemia z pod stawów, ciężka byla , teraz przez kilka lat obrabiana, jest dużo lepiej, długo utrzymuje wilgoć, pH nie sprawdzałam, mieszkam w zabudowie siedliskowej, wieje z każdej strony, piwoni nie nawozę.
Tara w dalszym ciągu nie wiem czemu służyć ma chleb na drożdżach z ulepszaczami :) Ja go nawet kurom nie daje.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Reniak chleb kładzie się w celu zakwaszenia gleby. Razowiec ponoć najlepszy. Tak mi poradziła na bazarku Pani która naprawdę miała piękne kwitnące piwonie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie , dlatego pisałam wyżej na ten temat, dawniej kiedy nie było nawozów do kwiatów o różnych wymaganiach, używano chleba, ale on był na zakwasie, teraz prawdziwy chleb na zakwasie jest nie wszędzie i kosztuje, dlatego tak dociekam, bo ludzie teraz coś usłyszą przekazując w dobrej intencji, a chleb na drożdżach z ulepszaczami może tylko zaszkodzić , jak splesnieje to grzyby więcej szkody niż pożytku. Poza tym dodawanie jednocześnie chleba do zakwaszenia i skorupki z jajek które dostarczają głównie wapnia, wzajemnie się wyklucza. Ale to oczywiście moje zdanie, lubię wiedzieć DLACZEGO coś mam robić, co to daje, niż bezmyślnie stosowanie. :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

:wit Dzisiaj moje piwonie wyglądają tak..... i się o nie trochę martwię - bo wydaje mi się że za wcześnie:
Pierwsza wsadzona w jesieni z kłącza malutkiego nawet jednaj gałązki nie było - ten kijek obok to znacznik. W połowie lutego tak zaszalała ( a zapowiadają mrozy) przysypałem ją piaskiem - nie wiem czy dobrze zrobiłem...? (wsadzona dość płytko)
Obrazek

Ta wsadzona na wiosnę pewnie dobrze ukorzeniona bo z takiej normalnejsadzonki ze sklepu ogrodniczego ( wsadzona dość głęboko)
Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbi007, piwonie krzewiaste wcześnie zaczynają wegetację, jeszcze przed piwoniami zielnymi, także nie jest wcale za wcześnie. Ja bym je tylko osłoniła jakoś od mroźnego wiatru, nie wiem jakie masz warunki w ogródku - czy to jest miejsce osłonięte, czy wygwizdów, jak u mnie?
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p

Post »

Dario :wit wygwizdów mam w ogrodzie i to konkretny - dlatego postanowiłem otulić je piachem - i nie wiem czy to dobry pomysł - do tej pory im nic nie było. a temp spadała (np. wczoraj do -10) ale wczoraj były już pod piachem. Natomiast jak było -5 to stały nieosłonięte.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbi007, ja na zimę wbijam wokół moich krzewiastych bambusy i okręcam dookoła zimową agrowłókniną. Mają taki komin: jest powietrze, ale są choć trochę osłonięte przed zimnym wiatrem. Na dół daję trochę siana z łąki, bo tego u mnie dostatek. Jeszcze nie zdjęłam tych osłon ze swoich. Może zrób jakąś tymczasową osłonkę od strony, skąd najbardziej wieje? Tylko żeby to było stabilne i nie uszkodziło młodego pędu.
Co do głębokości sadzenia: nie wiesz przypadkiem, czy Twoja piwonia jest z siewu, czy jest szczepiona na korzeniach piwonii zielnej? Bo te szczepione sadzi się znacznie głębiej, żeby jak najwięcej własnych korzeni puściły.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p

Post »

Nie mam fotki sadzonek piwonii ale wyglądały podobnie jak u Burgund - tylko jakby były odłamane zdrewniałe karpy
teraz to się zastanawiam czy to drzewiaste...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Piwonie kupiłem m sklepie "Królik - produkcja i dystrybucja roślin cebulowych oraz kwiatów ciętych" - może ktoś zna ten sklep i pomoże w ocenie.
Jeżeli chodzi o piwonie z doniczek, to niestety nie wiem czy były szczepione, czy nie, ale zapobiegawczo wsadziłem je głęboko 10 - 15 niżej gruntu.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbi007, osobiście nie kupowałam nigdy w tym sklepie, ale chyba czytałam, że inni mieli o nim dobre opinie.
Ciężko mi się wypowiedzieć o tym kłączu ze zdjęcia, nie mam pewności.
Natomiast z całą pewnością jak posadzisz każdą piwonię krzewiastą (drzewiastą) te 10-15 cm poniżej poziomu gruntu to jej nie zaszkodzi, a wręcz będzie dobrze, niezależnie czy szczepiona, czy z nasion - w przeciwieństwie do piwonii zielnych.
Wiem, że niektórzy hodowcy ponoć rozmnażają te piwonie poprzez ukorzenianie fragmentów wegetatywnych, ale czy to prawda, to nie wiem.
Mam nadzieję, że Twoje piwonie ładnie przezimują.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p

Post »

Dario miejmy nadzieję, że dadzą radę - na wiosnę przedstawię fotki - może po liściach będzie wiadomo co i jak. Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”