Mój wiejski ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój wiejski ogród.

Post »

O, kochana, niestety, chili tez nie lubię, musisz postawić na mnie kreskę :)

A z tymi kółkami, to już wiem, co Ty kombinujesz - zagarniać wciąż nowe i nowe tereny pod kwiaty! Ale wiesz, to chyba dobry pomysł...
A gdzie ta szkółka?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, szkółka ta jest kilka kilometrów za Kobylnicą, przed naszą słupską obwodnicą ;:138 w kierunku na Poznań. Ostatni raz byłam jesienią, teraz nie wiem, co się w niej dzieje. Kupiłam tam jedną hortensję, choć wybór kwitnących był duży i właścicielka podawała elastyczne ceny. Przewidywałam kłopoty ze znalezieniem odpowiedniego miejsca dla nowego zakupu.Tak długo chodziłam po ogrodzie z wielką donicą i przymierzałam, przymierzałam, aż o niej zapomniałam i prawie ususzyłam hortensję. Ale teraz i tak powędruje na białą rabatę :tan

Biała rabata ? :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Widoczki urocze, uwielbiam takie :)
Ja trochę z opóźnieniem ale napisze o nasturcji. Kwiatów nie jadłam, ale Ulakonie zrobiła z owoców takie niby kapary - bardzo podobne były w smaku do oryginału.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, ja z pytaniem do Ciebie na stronkę, a tam tyle życzeń, jeszcze raz dołączam -dużo zdrowia! A pytanie związane z uprawą wawrzyna i wykorzystaniem świeżych liści laurowych do potraw. Nigdy nie zajmowałam się doniczkowymi i jestem zielona. Czy trudne jest wyhodowanie tak dużej rośliny? Nasturcjowe kapary rzeczywiście warte są polecenia. Im bliżej świąt, tym częściej o...przyprawach? Szkoda, że uprawa maku niedozwolona... :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A ja jeszcze raz dziękuję i Tobie również zdrówka życzę, bo to jest najważniejsze co może być i najdroższe na świecie, nie da się go kupić za żadne pieniądze.

Wawrzyn dostaliśmy wielkości tak mniej więcej 20 cm. Rośnie w doniczce cały czas już od 7 lat. Przez ten czas był dwa razy przesadzany do większej doniczki. Nic specjalnego z nim nie robię. Urywam tylko szczytowe listki żeby nie rósł za wysoko tylko gęstniał. Świeży listek jest potwornie esencjonalny. Jak gotuję np. sos mięsny w garnku 4 litrowym to wrzucam jeden listek a i to muszę go wyjąć, bo jak zostawię to cały sos będzie pachniał tylko nim :D. Bardzo polecam tę roślinkę bo jest w ogóle nie kłopotliwa w uprawie. Szkoda co prawda, ze nie zimuje w gruncie, ale z drugiej strony, komu by się chciało w zimie na mróz wyłazić po jednego listka :wink:
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W poszukiwaniu białych kwiatów
Obrazek

Szukając trafiłam na wysoką kocimiętkę, tak szeroko i ładnie rozrasta się, a kolor ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

oooo a ja taką właśnie dostałam :heja mam nadzieję że się przyjmie, bo do tej pory to miałam tylko taką niską. A ta wygląda rewelacyjnie :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Funkia, wczesną wiosną tak właśnie wygląda, póżniej te prążki stają się dużo mniej wyraźne :( Obrazek

Wiosną wysiewają się ogromne ilości margerytek i najbardziej lubię moment, kiedy kwiatki są jeszcze w pączkach, takich jeszcze białych kulkach. W margerytki wplątał się bodziszek

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biało, jasnozielono, jasnoróżowo, na zdjęciach wygląda to na ładne połączenie

Obrazek

Obrazek
MaGorzatka

Post »

Pięknie Ci się przeplatają ze sobą te roślinki :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rudbekie wieloletnie i roczne. Te pierwsze nie wykładają się i rosną także w "przedogródku" od ulicy

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

irminko masz przepiękny ogród... te malwy... achh marzę o malwach :) tak jest sielsko-anielsko :) chyba też ściągnę od Ciebie pomysł na kolorystycznie ustawione rabatki :) choć też marzą mi się takie łany kwiatów :) pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To także rudbekia, może błyskotliwa

Obrazek
MaGorzatka

Post »

Chyba tak :)
A co to jest (pod dalią) takie ładne? Coś białego, drobniutkiego... trochę jak rogownica, ale chyba nie...
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, :D :D

Małgosiu, masz żółte wiesiołki ? Bo białe i także różowe kwiatki gaury są z tej samej miododajnej rodziny wiesiołkowatych. Przykryte stroiszem na zimę przetrwają i rozrosną się wiosną, tak wyczytałam na naszym forum. Od godziny walczę, o tak ;:223 ;:223 z za dużym plikiem zdjęcia. To pewnie jest proste, ale mi żadna instrukcja step by step nie pomoże, jedynie ręczna... ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”