Nie wolno popadać w kompleksy....
za nic nie wolno ...
wszystkie oglądane i podglądane ogrody mają nas inspirować a nie dołować...
Trzeba popatrzeć jakie formy i wielkości przyjmują drzewa i krzewy u innych by nie popełnić u siebie żadnych błędów.
Po co przesadzać 4 raz piękny ostrokrzew jak można zobaczyć u innych,że to wielki krzew i musi od razu znaleźć się na właściwym miejscu... z dala od innych lub,że krzewuszka musi rosnąc jako soliter by mogla przekazać nam cały swój urok.... itp itd
Wiec lisko - Twoje lotnisko jak piszesz ma nie być poligonem doświadczalnym lecz ,dzięki wiadomościom i sugestiom zaczerpniętym z forum ma otrzymać najwłaściwszą oprawę ... a potem ,potem pozostaje poczekać kilka sezonów i w tym czasie wyłącznie pieścić swoje roślinki.
Nie twierdze,że u mnie znajdziesz właściwe podpowiedzi i rozwiązania dla siebie o nie
ale zapraszam do odwiedzania mnie i do dyskusji bo w tedy sama dostrzeżesz moje błędy w nasadzeniach i unikniesz ich u siebie...
Z heliotropem postąpiłam tak czyli uszczknęłam mu kwitnący czubek ,który wsadziłam obok do ziemi i on się przyjął.
Zyskałam nową sadzonkę

a właściwa pokryła sie masą przyrostów - rozkrzewiła się przepieknie .
Nie jest wybujała jak potrafią być heliotropy ...
Zrobiłam tak głównie z powodu pogody,nie jest dobra dla kwitnących roślin jednorocznych,zalewający kwiaty deszcz niszczy ich wygląd więc... wykorzystałam moment ,jeśli nadejdzie w końcu prawdziwe lato będę mieć ładną kępkę heliotropa. Mam nadzieje,że rozkwitną wszystkie i będę się upajała ich zapachem .
Lubisz zapach wanilii ?Bo ja tak ...
Masz biały żarnowiec ?

p1540901.jpg