Nie  wolno  popadać   w kompleksy....  

za nic   nie  wolno ... 
wszystkie  oglądane i podglądane  ogrody mają  nas inspirować  a nie  dołować...
Trzeba popatrzeć  jakie  formy i  wielkości przyjmują  drzewa  i krzewy u innych  by nie popełnić u  siebie  żadnych błędów.
Po  co przesadzać  4 raz  piękny ostrokrzew  jak można  zobaczyć u innych,że  to  wielki krzew i musi od razu  znaleźć  się na  właściwym miejscu...  z dala od  innych  lub,że krzewuszka  musi  rosnąc  jako  soliter  by mogla  przekazać nam  cały  swój urok.... itp itd
Wiec lisko -  Twoje  lotnisko  jak piszesz  ma nie być poligonem  doświadczalnym  lecz ,dzięki wiadomościom  i  sugestiom zaczerpniętym  z   forum ma   otrzymać   najwłaściwszą oprawę ... a potem ,potem pozostaje  poczekać  kilka  sezonów   i w tym czasie  wyłącznie pieścić  swoje  roślinki.
Nie  twierdze,że  u mnie  znajdziesz  właściwe podpowiedzi  i  rozwiązania  dla  siebie  o  nie  

ale  zapraszam  do odwiedzania mnie i  do  dyskusji  bo w tedy  sama  dostrzeżesz moje  błędy  w nasadzeniach i unikniesz ich u  siebie...
Z  heliotropem postąpiłam  tak  czyli uszczknęłam mu  kwitnący  czubek  ,który  wsadziłam  obok  do  ziemi i  on  się przyjął.
Zyskałam  nową  sadzonkę  

a właściwa pokryła  sie  masą przyrostów - rozkrzewiła  się przepieknie .
Nie  jest  wybujała  jak potrafią   być  heliotropy  ...
Zrobiłam  tak  głównie  z powodu pogody,nie jest  dobra  dla kwitnących  roślin jednorocznych,zalewający kwiaty  deszcz niszczy ich  wygląd więc... wykorzystałam moment ,jeśli nadejdzie  w końcu  prawdziwe lato będę mieć  ładną  kępkę  heliotropa. Mam nadzieje,że  rozkwitną  wszystkie i  będę  się  upajała  ich  zapachem .
Lubisz  zapach  wanilii ?Bo ja  tak  ...  

Masz biały  żarnowiec  ?

p1540901.jpg