Wisienka - mój kawałek ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko!

Miło, że wpadłaś! Dziękuję za słowa uznania, ale nie zrobiłam aż tak wiele! :oops: To zaledwie mała kropelka w morzu możliwości, konieczności, potrzeb. :wink:
Chciałoby się więcej, ale cieszę się z każdej dokonanej rzeczy :D. Poza tym w tym roku trochę wyjeżdżałam (ops! raczej w tamtym!)
i pod koniec sezonu niewiele już mogłam zdziałać.
A wiosny nie mogę się doczekać, bo posadziłam jesienią trochę roślin i jestem ciekawa, czy się przyjęły, jak będą rosły,
jak będą wyglądały, kiedy zakwitną :wink: Wszystkiego jestem ciekawa!
Daj znać, jak założysz swój wątek, dobrze? Chętnie do Ciebie zaglądnę a może mi umknąć.
Bardzo narzekałam na gliniastą ziemię (oj! znam to kopanie! znam! chociaż to nie ja kopię ale mój mąż. Pisałam tutaj, jak mój mąż
przecinakiem i młotkiem robił dziurę pod pęcherznicę!) ale ma ona dla mnie jeden ogromny atut - zatrzymuje wodę, co przy takiej odległości od działki jest bezcenne!
Przestałam więc narzekać :lol: .
Oczywiście, zawsze chciałoby się mieć łatwiej, no ale ...
Tak - to jest goldenek. Kochane psisko, choć niekiedy też potrafi zaleźć za skórę :wink: (na
dworze - jak to pies, bo z suczkami jest jednak inaczej - nie zawsze chce słuchać, zwłaszcza
jak zobaczy jakiegoś kolegę lub koleżankę).
Serdecznie pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak tam Wisienko kreciki ? Czy byłaś na działce ? U mnie strasznie brzydka pogoda - plus 2 stopnie i cały czas ponuro, dopiero dzisiaj na chwilę wyjrzało słonko, ale już znowu się mroczy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Wisienko :!:
Wreszcie i ja dotarłam do Ciebie. Pochodziłam, pooglądałam. Masz piękny zakątek i piękne widoki. Widać też ile pracy włożyłaś aby osiągnąć cel jaki sobie wyznaczyłaś. Masz piękne róże :P a i cała reszta wygląda super. Nie mogę sie doczekać Twoich zdjęć i nowych pomysłów.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Grażynko!
Nie ma za bardzo warunków na działce, żeby jeździć tam o tej porze roku. Niestety :(
W poniedziałek u mnie była piękna słoneczna pogoda i aż westchnęłam sobie z żalu,
bo gdybym miała ogród koło domu, to parę rzeczy mogłabym w nim zrobić ... No trudno...
Kreciki w zeszłym roku przyszły z pola i tak to wyglądało (w kilku miejscach)

Obrazek

W tym roku podeszły bliżej "ucywilizowanej" :wink: części działki i martwię się, czy nie poniszczyły
mi świeżo posadzonych bylinek. :evil: Wiosną się okaże...

O! Gabi!
Witam Cię w moich skromnych prograch. :D
Cel był większy, ale nie bardzo udało się go w pełni zrealizować. Wszystko przede mną!
Mam nadzieję, że już wiosną będę miała więcej do pokazania.
Ech... wiosna... ale będzie fajnie! ;:33

Miło Was pozdrawiam! :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie na szczęście nie ma kretów a każda mysz jak tylko się pojawi to zaraz jest na schodkach a kocice domagają się nagrody za udany połów wielkim miauczeniem tak długo aż ją dostaną.
Mam nadzieję że twoja działka do wiosny przeżyje bez szwanku i pokażesz jak i co pięknie kwitnie.
Ja też już nie mogę się doczekać choćby lepszej pogody. Ach.... nie ma to jak w ogrodzie.
Na to konto wysiałam już na oknie rukolę - będzie świeża zieleninka do kanapek. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nie sądzę, zeby kreciki zawędrowały od razu na Twoje rabatki :D A nawet gdyby, to są nieduze i nie robią takich szkód jak nornbice, a przede wszystkim nie zjadają korzonków roslinom, więc chyba nie musisz się martwić, Jadziu :D
U mnie od lat nie ma kretów, bo jak jakiś tu przywędruje, to kończy biedny w paszczy kota...
Nornice niestety są sprytniejsze i rzadko wychodzą na powierzchnię, więc kotom tylko czasem udaje się jakąś złowić.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak kupowaliśmy działkę, to zastaliśmy na niej takich lokatorów :wink:

Obrazek

Teraz by się przydali! :twisted:

Też mam nadzieję Izuniu, że kreciki nie narobią za dużo szkody, bo niestety jakiś już jesienią przywędrował na moje poletka.

Grażynko - na oknie rukola będzie do jedzenia czy przygotowywujesz już sadzonki do posadzenia w szklarni?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ojej! A gdzie te maleństwa zimują?
Krecik jest niegroźny, tylko jego kopce szpecą ogród, dlatego ogrodnicy tak go przeganiaja :lol: No i malutkie siewki może poniszczyć jak pod nimi przeryje, ale Ty takich nie masz na razie, więc mozesz spać spokojnie ;:41 Ja spię ;)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Piękne kotki Wisienko :!: U mnie też są dwa kotki, dokarmiam je to może się zrewanżują i będą polowały na myszy :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko, rukola jest na pierwszą sałatkę wiosenną lub do kanapek. Nie ma jak swoje :!: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne kotki.
Do nas też przychodzą- mama z córką ( od sąsiada ). Jak tylko usłyszą krzątaninę w kuchni, zaraz meldują sie na parapecie, po czy następuje prezentacja zębisk przy niby przypadkowym ziewaniu, przeciąganie się i wyginanie , zaglądanie przez szybę do garnków i wreszcie MIAAAUUU.
Wtedy dostają letnie mleczko i mięsne małe co nieco.

A że polują, to już przekonałam się nie jeden raz ( łasiczka i kilka myszek pod domem ).

Oj, potrzebne takie towarzystwo.
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

O kotki nie jest trudno a faktycznie pomogą w walce z kretami, nornicami, myszami. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dziewczyny,pierwszy raz słyszę o roślinie o nazwie rukola.
Jaki ona ma smak?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu - rukola ma ostry orzechowy smak. Inaczej mówiąc orzeszki laskowe z pieprzem. :wink: Ja bardzo ją lubię.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

kogra pisze:Aniu - rukola ma ostry orzechowy smak. Inaczej mówiąc orzeszki laskowe z pieprzem. :wink: Ja bardzo ją lubię.
Orzechy uwielbiam,spróbuje poszukać nasionek.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”