Jacku ja powoli zdrowieję, i mam nadzieje, że w poniedziałek uda mi się wysłac do Ciebie paczuszke, może do tego czasu wpadnie Ci jeszcze coś w oko do daj znac proszę, jak coś znajdziesz
Nowy ogród Jacka cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jacku, przepiękne dalie
Ja niestety nie mam na nie miejsca w ogródku, ale na przyszły rok zastąpię nimi częśc pelargonii i posadzę w duże donice, są tak piękne i ozdobne, ze nie można ich nie miec
Pomysł Moniczki- bo mi to oczywiście nie przyszło do glowy
Jacku ja powoli zdrowieję, i mam nadzieje, że w poniedziałek uda mi się wysłac do Ciebie paczuszke, może do tego czasu wpadnie Ci jeszcze coś w oko do daj znac proszę, jak coś znajdziesz
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Agnieszko, pomysł z sadzeniem dalii w donicach fajny ale tylko do niskich odmian. U mnie jest przewaga wysokich dalii.
W sprawie roślinek napisałem na pw.
Dzięki Grzesik
Cierpliwości może bym i miał ale czasu nie mam na czatowanie na motyle więc tyle tylko, jak mi sam wpadnie w obiektyw. Jest ich tak dużo, że o to nie trudno. Podobno żerują w pokrzywach, których u mnie dostatek
A dziś zobaczyłem pąki na mojej małej budlei. Cieszę się, bo zwabi motyle
Innych owadów też pod dostatkiem, bo to jedyne zwierzątka, które moja kotka olewa (+ ślimaki). Dziś uganiała się za maleńką żabką 
W sprawie roślinek napisałem na pw.
Dzięki Grzesik
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- JacekP

Witajcie w kolejny piękny dzień! Szkoda, że w większości spędzę go w pracy, ale jak to ktoś napisał - trzeba kiedyś zarabiać na ogród
Zapomniałem napisać, że wczoraj robiłem przy rabatce cienistej. Po wyrwaniu chaszczy (znajomy się zlitował) mój ogród wydłużył sie o 2m. Na mojej przestrzeni to niewiele ale dla niektórych taki bonus byłby niezłą gratką
Zresztą mi też to cieniste miejsce pasuje dla Rh, które zawitają tam może w przyszłym roku. Na razie posadziłem tam jeszcze w ub. roku bluszcz i paprocie.
Dawid
oglądaj i cierpliwie czekaj na następne fotki (w przygotowaniu)
Zapomniałem napisać, że wczoraj robiłem przy rabatce cienistej. Po wyrwaniu chaszczy (znajomy się zlitował) mój ogród wydłużył sie o 2m. Na mojej przestrzeni to niewiele ale dla niektórych taki bonus byłby niezłą gratką
Dawid
oglądaj i cierpliwie czekaj na następne fotki (w przygotowaniu)
- JacekP

Marcin, wielkie dzięki
Moja kolekcja to by była ładna, gdyby mi nie pomarzły zimą karpy
. To tylko state odmiany przywiezione ze starego ogrodu.
I Ty będziesz miał wkrótce dorodne krzaki
Odpisałem na pw.
Geniu, może jednak powrócisz do niskich dalii
One nie zajmują tak dużo miejsca i sadzę je między średniowysokimi bylinami, bo nie zagłuszą.
To prawda, kwitną niezawodnie do mrozów
I Ty będziesz miał wkrótce dorodne krzaki
Odpisałem na pw.
Geniu, może jednak powrócisz do niskich dalii
To prawda, kwitną niezawodnie do mrozów
-
dawidbanan
- ---
- JacekP

Witaj Irenko
Dalie to na ogół duże stare odmiany (z wyjątkiem 'Heatwave') ale powoli pojawiają się tez niskie odmiany. Kaktusowa wygląda bardzo ładnie i pierwszy raz wybarwiła się zdecydowanie na różowo, bo w słońcu robiła się natychmiast morelowa. Podoba mi się u niej kształt wygiętych płatków i doskonała symetria.
A czasu to zbyt wiele nie mam na fotki więc jak już robię, to co mi wpadnie w obiektyw
Dawidzie, cierpliwość to podstawowa cecha ogrodnika
Właśnie skończyłem pracę a Ty mnie jeszcze męczysz o zdjęcia. Będą

A czasu to zbyt wiele nie mam na fotki więc jak już robię, to co mi wpadnie w obiektyw
Dawidzie, cierpliwość to podstawowa cecha ogrodnika
-
dawidbanan
- ---
- grzech77
- 200p

- Od: 29 maja 2008, o 10:39
Witaj Jacku ... jestem pod wrażeniem Twoich kolorowych dalii. Ja też mam ich kilka, i odtwarzam powoli to co kiedyś uprawiała moja babcia. Niestety jak zmarła ja byłem jeszcze nieletni więc całą kolekcję przejęła moja ciotka i potem stwierdziła, że to kłopot wykopywać i zostawiła je na zimę
Była tam taka żółta, pełna o olbrzymich kwiatach chyba miały ze 20 cm średnicy... Były duże ... taki talerzyk deserowy. Może wiesz gdzie takie odmiany można znaleźć ? Teraz w modzie są miniaturki 
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Moje zacisze.
- Grzesik

- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Ja wiem, widziałem dziś taką u Gigi na działce, nawet Karol dostał jedną, Gosia się uparła i wykopała ją odrazu, chociaż trochę jakby nie pora na togrzech77 pisze: Była tam taka żółta, pełna o olbrzymich kwiatach chyba miały ze 20 cm średnicy... Były duże ... taki talerzyk deserowy. Może wiesz gdzie takie odmiany można znaleźć ?
- grzech77
- 200p

- Od: 29 maja 2008, o 10:39
Grześ ... Ty mnie nie lubisz ... prawda ? 
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Moje zacisze.