Na grzyba? Myślałam, że to na szkodniki. Mylę się??Anaka pisze:Najczęściej Provado Bayer'a
Moje orchidaria - Anaka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nawozu nie daję dużo, ale violacea nie jest dorosłą rośliną, więc może jemu jest za dużo. a do smarowania liści dałam kropelkę bioseptu na nakrętkę od butelki. czasami też Phalaenopsisy podlewam wodą z bioseptem (2 kropelki na 0,5 l). może to mało, ale boję się dać za dużo. a co z tą violaceą? ona może żyć czy raczej uschnie?Biosept nie może zaszkodzić Z ilością nawozów radzę uważać, mogą działać w drugą stronę
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowa, już raz napisałam,że Bioseptu nie przedawkujesz
Grażyna, dzięki za wizytę :P
Limonko, naprawdę migdały. Jak likier Amaretto
Grażyna, dzięki za wizytę :P
Limonko, naprawdę migdały. Jak likier Amaretto
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Czy ja dobrze wypatrzyłem w tle tego zdjęcia Phalaenopsis Fantasy Musick? A może inna krzyżówka z Micro Nova?
Jak możesz to z chęcią się dowiem więcej co to za okaz, skąd go masz, jak długo i jak się sprawuje.
Jak możesz to z chęcią się dowiem więcej co to za okaz, skąd go masz, jak długo i jak się sprawuje.
-
Anaka

W tel widać phal.Pink Panther
Fantasy Music ma malutkie kwiatuszki. Tak kwitł w marcu. Teraz ma tylko jeden kwiat

Fantasy Music ma malutkie kwiatuszki. Tak kwitł w marcu. Teraz ma tylko jeden kwiat

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
Dokładnie o tego chodziło mi mówiąc "w tle".

to ten prawda?
Powiedz mi cos więcej o nim? Skąd go masz bo poluje na takiego.
I jeszcze jedno. Czy jest Ci wiadome czy do tej krzyżówki micro nova jest dawcą pyłku czy też dawcą nasion?
Bo myśle nad krzyżówką Phalaenopsis Tricki Woo (P.mini mark x equestris) [opisany w Moth Orchids Steven'a A. Frowine'a] i nie wiem którego użyć jako dawcę pyłku, a którego jako dawcę nasion.

to ten prawda?
Powiedz mi cos więcej o nim? Skąd go masz bo poluje na takiego.
I jeszcze jedno. Czy jest Ci wiadome czy do tej krzyżówki micro nova jest dawcą pyłku czy też dawcą nasion?
Bo myśle nad krzyżówką Phalaenopsis Tricki Woo (P.mini mark x equestris) [opisany w Moth Orchids Steven'a A. Frowine'a] i nie wiem którego użyć jako dawcę pyłku, a którego jako dawcę nasion.
-
Anaka

Storczyk kupiłam w Niemczech, w 2006 roku - nie pamiętam; u Karge lub Roellke.
Niestety, nie zagłębiam się aż tak daleko, ile pyłków jest z jakiej rośliny - nie wiem, i ta wiedza jest mi do niczego niepotrzebna. Interesuje mnie jedynie roślina i kwiat :P
Niestety, nie zagłębiam się aż tak daleko, ile pyłków jest z jakiej rośliny - nie wiem, i ta wiedza jest mi do niczego niepotrzebna. Interesuje mnie jedynie roślina i kwiat :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
Dziękuję za odpowiedź. Ja niestety dopiero raczkuję w tej wiedzy i już kolejny raz zaczynam krzyżować. W zeszłym roku wysiew mi nie wyszedł, ale nie mam zamiaru się poddawać. I może tym razem sie uda. Na razie rosną 3 torebki krzyżówek. Jakbyś gdzieś trafiła na informacje, o które pytałem i mogłabys mi je przekazać byłbym wdzięczyny.
Tak wygląda Tricki Woo

Tak wygląda Tricki Woo

-
Anaka

Rozumiem,że masz żyłkę odkrywcy
Fajnie,że to Cię pasjonuje.
Ale chyba już się przekonałeś,że wysiew to bardzo trudna sprawa, zwłaszcza u orchidei. Ja znam ludzi, którzy sami wysiewają, ale zawsze w jakimś laboratorium.
Ale chyba już się przekonałeś,że wysiew to bardzo trudna sprawa, zwłaszcza u orchidei. Ja znam ludzi, którzy sami wysiewają, ale zawsze w jakimś laboratorium.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
Bardzo dobrze mnie rozumiesz 
Ostatnio zauroczony jestem tą stroną internetową http://www.parishianae.de/Hybriden.html
Też myslałem o oddaniu torebki do Instytutu Genetyki Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu. Ale nie wiem czy mnie tam; takiego"szarego żuczka" nie wyśmieją z taką prośba.
Ewentualnie gdzieś się udać do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ale nie zagłębiałem się w ten temat. Jak taka Zosia Samosia na razie raczkuję.
Ostatnio zauroczony jestem tą stroną internetową http://www.parishianae.de/Hybriden.html
Też myslałem o oddaniu torebki do Instytutu Genetyki Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu. Ale nie wiem czy mnie tam; takiego"szarego żuczka" nie wyśmieją z taką prośba.
Ewentualnie gdzieś się udać do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ale nie zagłębiałem się w ten temat. Jak taka Zosia Samosia na razie raczkuję.