Mój ogródek - cilla77
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, z przyjemnoiścią Ci wyśle ofertę tylko podaj mi na PW swój adres e-mail.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
Czy dostałaś Kasiu ofertę? Wysłałam Ci ją dzisiaj przedpołudniem. Przeczytałam cały wątek rózany, do którego dałaś mi link. Czy nie wiesz co się dzieje z Matyldą i jej różami? Była jedną z głównych animatorek poprzedniego wątku różanego, a w nowym w ogóle się nie pojawiła. Jestem ciekawa jak jej róże. Doskonale rozumiem jej wysiłki o utrzymanie róz w dobrej kondycji i jej smutki, kiedy stale na różach pojawiały sie coraz to nowe szkodniki czy choroby. Niestety sama to stale przerabiam. Kasiu, nie wiem czy zagladałaś do mojego ogrodu ale 7 róż czeka na posadzenie. Napisałaś, że sadząc swoje róże dałaś granulowany nawóz i jeszcze inny. Czy możesz napisać jaki? Ja mam Florovit do róż i Osmocote do róz. Myślę, że na dno dołka dam obornik granulowany i po garści Osmocote do róz. Ale chyba zrezygnuje z Osmocote, bo kupiłam ziemię do róż Substral a ona już zawierana nawozy. Więc poprzestanę na oborniku w granulkach a substral wymieszam z moim mazowieckim piaskiem. Czy Ty kupujesz jakś specjalna kore do podsypywania? Hania pisała o korze przekompostowanej. Ja taką korę używałam kiedy sadziłam Rododendrony. Ona nie przypomina zupełnie kory. Wygląda jak ziemia. U Ciebie na zdjęciach wydaje mi się, że widziałam taką zwyczajna korę, dosyć drobną. Co słychać w Twoim pieknym ogrodzie? Rozumiem, że w ten weekend będzisz po raz ostatni w tym roku nawozic hortensje pełnym nawozem. Ja również tak zrobię. A tym młodziutkim w doniczkach, podsypię trochę Polifoski albo siarczanu potasu na zdrewnienie łodyg. Nie pamiętam czy pisałam, że kiedy rozmawiałam z panem Chodunem, zalecił mi w II połowie sierpnia posypać pod róze siarczan potasu. Jesienia b. starannie wygrabić wszystkie liśccie. Wiosna pod każdy krzak 12 gr Substralu do róż 6 m-cy. Posypać saletrą amonową i opsypać korą przekompostowaną. Znowu ta kora przekompostowana. Ciekawe czy miał na myśli, to co ja kupowałam jako korę przekompostowaną. Zapowiada się pracowity weekend ale na to nie narzekam. Żeby jeszcze Mme I.Periere nie zwisały ta smętnie młode listki, i żeby azalie wiekokwiatowe nie były tak strasze zagrzybione, nie byłoby źle.
Bogusia
Bogusia
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Bogusiu odpisałam u Ciebie
Safiori dziękuje za wizytę i zapraszam ponownie. Z pewnoscią doczekasz się pięknych kwinących hortensji. Cierpliwości
Wiele roślin daje znać że to już niedługo koniec lata. Korzystajmy więc jeszcze z jego uroków!
Zapraszam na letni spacer po moim ogrodzie w towarzystwie pięknej muzyki!
http://www.youtube.com/watch?v=yY2Ugpst9VY
Hortensja w towarzystwie rozchodnika

Anabelle jakby zmęczona letnim upałem

Hortensja bukietowa Limelight

Hortensje bukietowe

Hortensja ogrodowa piłkowana NN

Hortensjowe drzewko Kyushu

Powtarza kwitnienie Rosarium Utersen

Pierwszy kwiat hortensji dębolistnej!

Oto Ona!

Hortensje ogrodowe powoli przekwitają

Słoneczne słoneczniki

Troche jesienna już Anabelle

Odpoczywają chwilowo róże Charles Austin

Hortensja bukietowa Pinky Winky

Po latach zakwita odwdzięczając się - NN

Hortensje bukietowe Kyushu, Tardiva

Powtarzają kwitnienie Fishermans Frends

Hortensja Pinky Winky

Winchester Catedral

Kolejna uratowana NN odwdzięcza się

Safiori dziękuje za wizytę i zapraszam ponownie. Z pewnoscią doczekasz się pięknych kwinących hortensji. Cierpliwości

Wiele roślin daje znać że to już niedługo koniec lata. Korzystajmy więc jeszcze z jego uroków!
Zapraszam na letni spacer po moim ogrodzie w towarzystwie pięknej muzyki!
http://www.youtube.com/watch?v=yY2Ugpst9VY
Hortensja w towarzystwie rozchodnika

Anabelle jakby zmęczona letnim upałem

Hortensja bukietowa Limelight

Hortensje bukietowe

Hortensja ogrodowa piłkowana NN

Hortensjowe drzewko Kyushu

Powtarza kwitnienie Rosarium Utersen

Pierwszy kwiat hortensji dębolistnej!

Oto Ona!

Hortensje ogrodowe powoli przekwitają

Słoneczne słoneczniki

Troche jesienna już Anabelle

Odpoczywają chwilowo róże Charles Austin

Hortensja bukietowa Pinky Winky

Po latach zakwita odwdzięczając się - NN

Hortensje bukietowe Kyushu, Tardiva

Powtarzają kwitnienie Fishermans Frends

Hortensja Pinky Winky

Winchester Catedral

Kolejna uratowana NN odwdzięcza się

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- 500p
- Od: 17 lut 2008, o 22:48
-
Witaj Kasiu Czarodziejko, władczyni czarodziejskiego ogrodu. Czy mozesz skinąć swoją różdżką w kierunku mojego ogrodu i przenieść trochę tych cudowności do mnie? Leże na obie łopatki i tylko mogę wzdychać i jęczęć z zachwytu
i z zazdrości
Przepiekny ogród. Każde zdjęcie to potwierdza. A już rząd bukietowych hortensji na tle zywopłotu to czysta poezja. Ja posłuchałam Twojej rady i przesadziłam hortensje do cienia. W związku z tym juz nich nie nawoziłam, tylko wsadziłam z cała bryłą ziemi do kwaśnego torfu, ale nic nie podsypałam i teraz się niepokóję czy może trzeba było czymś je podsypać. W każdym razie zrobiłam troche zmian, które opisałam w moimwątku. Zrobiło mi się miejsce na 3 hortensje bukietowe ale juz jestem wybredna i chciałabym jakieś bardziej wyszukane. Mam 3 Tardivy i 2 Grandiflory. Na pewno chcę Anabelle i jakie jeszcze polecasz? Pinki-winki jest podobna do Tardivy to może LimaLight lub Pink Diamond? A może jeszcze jakąś inną? Po przesadzeniu będę je tylko podlewać a II połowie września myslę zaaplikować im Polifoske lub inny nawóz bez azotu.

Bogusia
Bogusia
-
Och Kasiu. Jestem zachwycona Twoja propozycja przesłania mi sadzonki Anabelli. Przecież ona powinna odziedziczyć po swojej mamie te wyprostowane gałązki i w ogóle ten cudowny pokrój. Przyjmuję Twoją ofertę z radością. Szczegóły omówimy jak sadzonka dorośnie. Może ja wybiorę się w kierunku Poznania. Zawsze chciałam zobaczyć pałac w Rogalinie i Kórniku a nigdy nie byłam. A może Ty zechcesz wpaść na weekend do Warszawy. Serdecznie zapraszam. A w ogóle to co się robi z sadzonkami. Moj pies oderwał gałązkę hortensji ogrodowej (to dlatego ją pierwszy raz przesadzałam) i ja włożyłam ją do doniczki z torfem, postawiłam pod modrzewiem i podlewałam. Ku mojemu zaskoczeniu i radości, chyba się przyjęła, bo wypuściła maleńkie listeczki. Ciągle stoi w tej doniczce. Co z nią zrobić w listopadzie? Zabrać do domu czy trzymać w nieogrzewanym garażu a może w dość widnej i słabo ogrzewanej piwnicy?
Bogusia
Bogusia
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
cilla77 jestem zachwycona Twoim ogrodem. Masz bardzo ładne, przemyślane kompozycje, aż serce się raduje, gdy je oglądam. Szukam u Ciebie natchnienia, podpatruję, bo mam problemy z łączeniem roślin, co z czym będzie pasowało i czy rośliny polubią swoje sąsiedztwo. A u Ciebie rabaty takie dopracowane, harmonijne, tchną spokojem. Tak ładnie dobrałaś kolorystykę oraz pokrój roślin, aż Ci zazdroszczę. Jest pięknie!
Pozdrawiam, Danuta
Pozdrawiam, Danuta
-
Kasiu, mam małe pytanie o płotek przed słonecznikami. Czy kupiłaś gotowy? Ja muszę odgraniczyć rabatę z hortensjami od scieżki (nieistniejącej), żeby Kaja nie niszczyła mi roslin. Myślałm o rollborderze albo o jakimś niewysokim i niedrogim płotku. Nie zmierzyłam długości tej rabaty ale myslę, że ma ok. 10 -12 m. Coś muszę wymyślić, bo teraz jest brzydko co widac na zdjęciach.
Bogusia
Bogusia
-
Kasiu co u Ciebie słychać? Nie widze Cie ostatnio na Forum. Kupiłam płotki takie same jak u Ciebie i to na raty, bo za pierwszym razem razem kupiłam za mało. Jestem szczęsliwą posiadaczką cudownych hortensji bukietowych, pokazałam je w moim watku a nazw jeszcze sobie nie przyswoiłam. Trochę maja wybujałe pędy i trzeba je podpierać, bo maja tendencję do pokładania się. Kupiłam tez Anabelle, więc gdybys miała kłopot z jej sadzonką, o czym czytałam u Karo, to się nic nie martw. Dla Twojej królowej Annabelli zostawiłam dobre miejsce na mojej rabacie i będzie na nią czekało. Odezwij się.
Bogusia
Bogusia
-
Jeszcze raz Cię pomęczę. Z wątku Deriere dowiedziałam się, że masz Chopina. I co o niej sądzisz wporównaniu z Winchester ? Z Waszych zdjęć podobaja mi się obydwie, a Małgosia pisała, że Chopin cudnie pachnie. Wiem, że u Ciebie miał mączniaka. Nie wiem, która z tych róż będzie wyższa, którą dać z przodu, a którą z tyłu rabaty. Chyba Chopin z tyłu, a co Ty sądzisz Kasiu? Póki co sa to rozważania czysto teoretyczne, bo żadnej z nich nie mam.
i raczej będę kupowac z gołym korzeniem już jesienią. Marzy mi się Leonardo da Vinci i Acropolis. Do tej ostatniej zachęciła mnie Daisy, ale tak pięknie wybarwionej jak u niej, nigdzie nie widziałam na zdjęciach. Patrzyłam w Help Me Find ale tam na zdjęciach jest taka "zwykła" różowa. No i musze kupić wreszcie czerwone, z którymi kokosze się juz od tygodni. Zdecydowałam się na dolna rabatę na Erotikę, bo podobno cudnie pachnie a na górna na Ninę Weibull. Te moje obecne NN strasznie chorują na czarna plamistość i nie wiem czy mi sie uda ją zwalczyć. Nie mam ochoty na ciągłe pryskanie środkami przeciwgrzybiczymi .

Bogusia
Bogusia