Moje zielone cztery kąty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Niesamowicie duże kwiatostany ma już Twoja budleja - u mnie dopiero zaczynają się pokazywać.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu - za ostróżką pnie się wisteria :wink: , mam ją trzeci rok od malucha i jeszcze nie kwitła, ale rośnie :D

Kasiu - te duże kwiatostany ma okaz właśnie zakupiony, wcześniejsza ma te tycie - tycie :wink:
Jestem trochę rozczarowana, bo się naczytałam o gigantycznych przyrostach, a moja ledwie się ruszyła po 1,5 miesiąca :?
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

a możesz pokazać pień tej wisterii?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Hmmmmm. To są budleje z małymi kwiatostanami??? Ojojoj - będę musiała sprawdzić co właściwie kupiłam....
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - ten drugi jest malutki, to tylko dobre makro :wink:
Gosiu - postaram się potem skoczyć, właśnie ładuję akumulatorki do aparatu :wink: i płotek impregnuję... śmierdzi w całym domu :evil: ...ale jak tu coś na zewnątrz robić :(
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

Cwaniara ... i płotek maluje i aukumulatorki ładuje... przy tych akumulatorkach, to się nie wysilisz ;:52 ;:52 ;:52
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kobieto :evil: to ja Ci się tu tłumaczę jak na spowiedzi czemu nie od razu to zdjęcie - a Ty tak :( :wink:
Czarna niewdzięczność i tyle... :wink:
magdala

Post »

Ależ piękne te Twoje kwiaty :shock: Ja coś tracę zapał ,bo ciągle jest szaro i deszczowo :? Moje róże w pąkach -wystarczyłoby trochę słońca i już!
A wracając do pleśniaka -to bardzo proste ciasto i zawszesięudające :D :D Ciasto jest gniecione ,nie biszkoptowe.
Może przepisik??
0,5 kg mąki,
2-3 łyżki cukru,
1 margaryna np. Kasia,
2 łyżki oleju ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek (żółtka do ciasta,białka do piany)
Powidła śliwkowe.

Wszystko razem zagnieść, podzielić na 3 części (2 równe większe ,a jedna może być mniejsza).
Do jednej części dodać łyżkę lub dwie kakao i porządnie zagnieść ciemne ciasto.
I teraz : na spód jasne ciasto ,na to połozyć słoiczek powideł , na powidła poszarpać ciemne ciasto .
Ubić 5 białek na sztywno dodając stopniowo szklankę cukru -pianę połozyć na ciemne ciasto ,a na pianę poszarpać ciasto jasne (tę mniejszą część).
I upiec -chyba niecałą godzinę .

Smacznego :D
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda - dzięki za przepis, w moim przypadku i zawszesięudające ciasto może zrobić siurpryzę :lol:

Gohna - pień dla Ciebie, choć nie wiem za bardzo, co chcesz z nim zrobić... ale zaryzykuję :wink: najwyżej nim oberwę, zdzierżę z godnością - zwłaszcza, że lichy :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam dodać, że u nas na chwilę przutuptało słonko i nawet niebo niebieskie :D
Wiem... nie na długo, ale i tak cieszy :wink:

Róże posadzone - Papa stracił kwiat przy tym procederze, ale tak sobie kombinuję, że on po prostu chciał nam popachnieć w wazoniku... no to pachnie :lol:

Chwaściory masowo wylegają, ale udałam, że nie zauważyłam... to robota na cały dzień, a teraz były pilniejsze sprawy... większe łatwiej będzie złapać... i efekt "przed - po" będzie bardziej spektakularny :wink:

Płotek wokół zagródki narzędziowej na miejscu, jak M wróci, jeszcze go mocniej przytwierdzi, ale najważniejsze, że już spełnia swoją funkcję :D

Przy sadzeniu róż nie obyło się bez strat - mieczyka sobie uchapałam z bryłą ziemi - bezpowrotnie stracony, ale ofiary na wojnie muszą być :?

Aaaa... i wyrwałam nasturcje... jakoś mi nie po drodze z tą ich pomarańczowością... zauważyłam, że nie kupuję roślin o pomarańczowych kwiatach, może dlatego nie przekonuje mnie moja "żółta" :wink: NN różyczka...
Nagietka w tym roku kupiłam i też się szybko pozbyłam... tylko parę aksamitek się ostało, ale w przyszłym roku to już tylko żółte i kremowe :?

No to pokażę Wam, coś oprócz pnia :wink:

Nasturcja przed rzezią...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

gorzata76 pisze: Gohna - pień dla Ciebie, choć nie wiem za bardzo, co chcesz z nim zrobić... ale zaryzykuję :wink: najwyżej nim oberwę, zdzierżę z godnością - zwłaszcza, że lichy :lol:

Obrazek
Gosiu, dzięki za pień :lol: :lol: :lol: . Nie do bicia mi on potrzebny a jeno do looknięcia :wink:
Chciałam zobaczyć, czy to drzewko czy pnącze, w sumie mogłam się zapytać, nie wiem czemu tego nie zrobiłam :roll: Chyba chciałam po schodach Cię przegonić :wink:
Od dziś mam nowe imię "Czarna niewdzięczność" - to ja :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A już myślałam, że mi jakiś wywód na temat pnia zrobisz: że nie taki czy cuś :lol: :lol: :lol:

Bieganie po schodach mi się przyda :roll:
Zasiedział się człowiek przez zimę, to teraz trzeba zgubić wałeczki :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

kręcisz włosy na wałki :roll: a ja myślałam, że to juz nie modne :;230 :;230 :;230
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam rację: "gosiokwik" :lol: :lol: :lol:
Włosy to sobie "na deszcz" kręcę :wink:
magdala

Post »

gohna pisze: Od dziś mam nowe imię "Czarna niewdzięczność" - to ja :lol:
Czyli Gohna to nie blondynka :D :D
A czy ten pieniek ,o którym pisałyście i pokazywałyście to glicynia po naszemu ? Od dawna mnie kusi ,ale te piękności ogrodowe zawsze wydają mi się trudne w utrzymaniu :wink:
Jak tam Mał-gorzatko maskowanie garażu?
A wiesz ,ja też unikam pomarańczu w ogrodzie ,ale to pewnie z tego względu ,że mam duzo różowego ,a te kolory tak nie bardzo wyglądają razem. Nasturcje co prawda posiałam i rosną na giganty ,ale może będą żółte ?? :wink: :wink:
Magda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”