Bożenko widzę ,ze masz spiro pionii.
W ubiegłym roku kwitly 2 ,bo tylko tyle mam ,w tym te 2
nie mają pąków a ładne są tzn jedna ,druga jakaś mała i nie rosła za bardzo od wiosny .
Co im jest ?jedna jest chyba w moim wątku w zdjęciach aktualnych .
Bogusiu ja swoje Piwonie zimą obsypuję popiołem drzewnym a na wiosnę podlewam humusem, . Możliwe, że to właśnie je wzmacnia. Ale w tym roku późno mi zaczęły rozkwitać, i najgorsze, że długo nimi się nie nacieszyłam Dziś cały dzień tak leje i wieje, że przez łzy patrzę przez okno jak je wszystkie położyło Ciekawe czy uda się je uratować o ile jutro pogoda się poprawi. Pewnie bukiety będę robiła do domu, przynajmniej w domu będzie pachnieć.
cieplutko pozdrawiam
Na dzień dzisiejszy to można jedynie napisać upał , upał.... i jeszcze przez najbliższe dni tak ma być Trudno coś robić na zewnątrz ale pilnować trzeba podlewania szczególnie kwiatków posadzonych we wszelkiego rodzaju pojemnikach.
U mnie dopiero zaczyna się kwitnienie róż wielokwiatowych.
druga pnąca zaczyna kwitnienie
inne
Trzeci nowo kupiony kuklik
Najpóźniej kwitnące piwonie
Posadzone w doniczkach
Moja wysiana łączka coraz bardziej kwiecista, dominują Maki
Nadal upał więc przymusowe siedzenie w domu. Jak słyszę w mediach południe nawiedziły deszcze a u mnie od tygodnia ani kropelki nie spadło Trudny czas nastał dla roślinek. Staram się jakoś uzupełniać te braki wody dla roślinek ale w tym ukropie słabe skutki.
Ranne fotki
Trzeci najbardziej pachnący Jaśmin kwitnie.Poprzednie dwa już przekwitły
Róża "Flammentanz" w pełni rozkwitu
Trzykrotki -niebieska, lila, biała z lila środkiem
Róże w rozkwicie ale jeszcze nie wszystkie;
"Arthur Bell"
"Arthur Bell" , "Monika" , "Bonica"
NN niskie
"Chopin"
"Fulgurante"
"Venrosa"
"Bonica"
inne
tutaj same środki Powojnika po opadnięciu płatków - pięknie wyglądają
A pod Czereśnią powstała mała łączka po opadniętych nasionkach z karmika
Witaj Bożenko dawno u Ciebie nie byłam więc z tym większą przyjemnością pospacerowałam po Twoim dużym, bogatym ogrodzie
Sporą kolekcję róż zgromadziłaś, kwitną pięknie Przyjemny zakątek z ławeczką pod okazałym krzewem Flammentanz
Nowa różyczka bardzo ładna, delikatna.
Dobrego tygodnia z umiarkowaną pogodą i trochę deszczu
Halszka dziękuję za odwiedziny i miłe słowa Miło mi, że moje Różyczki Ci się podobały choć w porównaniu z Twoimi to moje są skromne Zimniejsze zimy u mnie niszczą je bo zawsze po zimie jakieś odrosty korzenia są wyniszczone. Mimo, że nisko je podcinam na wiosnę nie rozrastają się w duży krzak. To moje pierwsze lata praktykowania z różami, mam nadzieję,że z roku na rok będzie lepiej .
serdecznie pozdrawiam życząc łagodnej pogody bo wtedy roślinki dłużej kwitną
Dziś u mnie taki jesienny dzień pada i wieje oby nie połamało mi kwiatki . Róże już powoli przekwitają choć na szczęście mają nowe pąki a inne młode dopiero rozkwitają, Lilie i Liliowce też powoli rozkwitają.W wolne miejsca po przekwitniętych posadziłam rozsady Cynii i Astrów . Teraz codziennie sprawdzam czy ślimaki nie zjadają je ,szczególnie lubią Cynie. Porobiły mi już szkód , pojadły Ostróżki nawet same kwitnące czubki i zjadają kwiatki Złocieni .Na działce mam ich bardzo dużo ponieważ u mnie jest dużo nie koszonych miejsc wśród drzew , dzika łąka i wysokich bylin wśród których się ukrywają. No i wilgotna pogoda sprzyja im.
Zdjęcia z 3 ostatnich dni
Nowa Róża ale nie znam jej nazwy gdyż jej wygląd nie zgadza się z zdjęciem na pudełku / zakup w Bie../
Bożenko
Przybyłam po cichutku na piękną łączkę a tu widzę kawał przepięknego ogrodzicha. Wow!
Masz piwniczkę? Taką na kwaśne mleko na lato?
Roślin multum, niektórych w ogóle nie znam.
Też muszę uważać na ślimaki, ale czy to coś daje? I tak mnie ubiegną.
Bardzo mi się u Ciebie w ogrodzie podoba.
Dziękuję Beatko za odwiedziny i miło mi, że podoba Ci się u mnie Piwniczka zwana u nas ziemianką rzeczywiście bardzo przydatna bo w okresie letnim chłodzi napoje a zimą przechowuję przetwory.
U mnie nadal zimno i deszczowo Niby od jutra ma być afrykański upał ale Suwalszczyznę jeszcze nie obejmie ponoć ma być około 25st. Z czego się bardzo cieszę bo upałów też nie lubię. Dziwna ta pogoda w tym roku upał się nagle zamienia w zimne i deszczowe dni. Moje roślinki tego nie lubią bo w upał szybko przekwitają a ulewne deszcze z silnymi wiatrami niszczą je. I nie za bardzo ładne robią się moje rabatki.
Więc tylko kilka nowych fotek - rozkwitających Lili. Liliowców i Róż z nowych pączków
Ostatnia z Róż która zakwita po raz pierwszy. Oczywiście nazwy nie znam bo znów obrazek na pudełku nie zgadza się z orginałem. Ale jest w każdej fazie rozkwitu i ma jeszcze wiele pączków.
A inne jeszcze nadal kwitną
inne
w karmiku stoją pojemniczki z wodą dla ptaszków
Niektóre kwiatki powtarzają się na zdjęciach a to dlatego,ze rosną na różnych rabatkach np,białe Złocienie może wyglądają tak samo ale są różne gatunki
Mamy już Sierpień, pogoda dopisuje bo już nie ma tak wielkich upałów i popadało. Dużo roślinek jeszcze lipcowych jest część już przekwita ale już rozkwitają następne np. Floksy , Cynie, Milin .... Róże po raz drugi