Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

Post »

Co to za towarzyszka Flammentanz na zdjęciu, taka pomarańczowo- morelowa?
Czy Pink Fairy to to sama róża co The Fairy? Mam chyba tą drugą. U mnie na razie do tej chwili bez deszczu. ;:145 . Dookoła niby idą burze, a mnie jakoś wszystko omija. ;:131
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Irenko, ta róża o odcieniu brzoskwiniowym to Alchymist, niestety tej róży już nie mam uschła. Alchymist nie powtarza
kwitnienia. Zle znosi nasze zimy.

Obrazek

Obrazek

Róża okrywowa w słońcu niemal biała z odcieniem lekkiego różu The Fairy

Obrazek

Róża okrywowa Pink Fairy kolor w słońcu nie blednie, u mnie od godziny 11 rośnie w samym słońcu, terminatorka.

Obrazek

Okrywowa RED FAIRY po każdej zimie muszę ciąć niemal do kopczykwnie a. Kolor ma intensywny czerwony.
Obrazek

Obrazek

Róża okrywowa Lovely Fairy kolor na słońcu nie blednie, bardzo podobna do Pink Fairy, ale ma dłuższe przyrosty pędów .
Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wandziu..piękne różyczki, bardzo ładnie prezentuje się ta na balkoniku. ;:215 . Odgapiła bym i ..posadziła w donicy na tarasie, tylko to szybsze wysychanie w donicy niż w gruncie ;:224 . Co gdy nie ma mnie kilka dni na działce.. :roll: . Niemniej pięknie wygląda. ;:128
x-ja-a

Post »

Kapitalne zestawienie zdjęć z tego i zeszłego roku. No i cudowne te róże masz ;:167 Szczególnie łapczywie oglądam Grahama Thomas'a, bo to mój świeży, jesienny nabytek i jestem go ogromnie ciekawa. Twój okaz piękny, już widzę, że podpory konieczne. No i ta pnąca N/N - śliczna! Mam nadzieję, że ten rok będzie dla nas wszystkich różano udany.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, ja na balkonie miałam, róże i clematisy ale wszystko wysadziłam do ogrodu, zostawiłam tylko róże Red Fairy.
W upalne dni, mimo intensywnego podlewania, u schyłku dnia roślinki padały, teraz rosną sobie w ogrodzie tam będzie im
lepiej ;:168

Jagna, witam w moim wątku ;:4 Róze Grahama Thomas;a mam dwa krzaczki, ładnie kwitną ale raczej należy je zabezpieczyć przed
mrozami. Też mam nadzieję,że sezon różany będzie udany. ;:168

maj 2018r.
Obrazek
lato 2017r.

Obrazek

Obrazek

Róze Polki maj 2018r
Obrazek

lato 2017r

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już zgłupiałam! Wandziu czy już teraz któraś róża kwitnie? Chyba nie ;:185 bo pączki mają, ale do pełnego kwitnienia jeszcze trochę :D Miłego wekendowego wypoczynku ;:168
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, miłego,słonecznego a w nocy deszczowego, weekendu życzę ;:168
u mnie róże jeszcze nie kwitną choć mają duuuużo pączusiów ;:63 . Prezentuję zdjęcie poszczególnej róży z wiosny 2018r a pod spodem
ta sama róża jak kwitła latem 2017r. Wczoraj ugotowałam zupkę cebulową na mszyce i nią opyliłam różyczki , mam nadzieję,
że zupka była smaczna :;230 Wzięłam 100 g cebuli +kilka ząbków czosnku + 10 l wody zagotowałam 30 min ale wywar ma tylko
pulsować a nie wrzeć ,po wystudzeniu zupka gotowa . Ponoć zupka cebulowa chroni przed chorobami grzybowymi, odstrasza
mszyce i przędziorki ;:168

Różyczka Lavaglut maj 2018r
Obrazek

różyczka kwitnąca latem 2017r Lavaglut.
Obrazek

Maj 2018r. Krzaczki róż Garden of Roses i róży Kosmos.

Obrazek
lato 2017r. Gardenka i Ksmos, pierwszy sezon w mym ogrodzie, ale na nich się nie zawiodłam śliczne róże ;:167

Obrazek

Róża Kosmos.
Obrazek

maj 2018r Róża rabatowa GEBRUDER GRIMM

Obrazek

Lato 2017r.kwitnąca Róża rabatowa GEBRUDER GRIMM .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu Polką jestem oczarowana, mam ją od zeszłego roku. Kwiat ma przecudny, przezimowała bardzo ładnie, jestem ciekawa jak w tym roku będzie kwitła. Twoje okrywówki już pięknie rozrośnięte ;:224 to chyba kilkuletnie krzaczki ;:215
Dzięki za przepis na "zupkę cebulową" ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mnie też Polka zachwyca, niestety jedną wywaliłam... trochę w afekcie może, ale... zmarznięta była do ziemi, a mnie po prosty zatrzęsło ;:174 Trochę żałuję, bo może by odbiła, ale cóż. Mam jeszcze jedną, którą znowu źle cięłam. Też była przymarznięta, ale do połowy...
Wandziu, jak długo masz Rosarium? Kolos z niej taki... i zgrabna, moja coś udaje okrywową ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzięki za życzenia...oby się spełniły i za przepis na zupkę cebulową, bardzo lubię takie sposoby! ;:168
Podziwiam Twoje cudne róże, może napiszesz czym je nawozisz? ;:180
Pozdrawiam serdecznie i miłego końca długaśnego weekendu!
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Dziękuję za prezentację fairek. Czyli moja to The Fairy. Świetne to zestawienie wg lat. Cieszę się że pokazałaś też Kosmosy. Moje na razie rosną w donicach, ale mają już pączusie.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy, mam trzy róże Polki, zakupiłam je wiosną 2016r . Jedna rosła praktycznie w cieniu to jest dużo mniejsza
i słabo kwitła , teraz ją przesadziłam , może ruszy . Ja na zimę je tylko kopczykuje , końce pędów trochę przemarzają
ale jeszcze ich nie musiałam ciąć do kopczyka.Zimę znoszą średnio 4 z minusem. Okrywówki są u mnie od 2013 r.
jestem z nich zadowolona, jest z nimi najmniej pracy, w tej wiosny nawet ich nie nawoziłam, zrobiły to za mnie dzikie gołebie
które zimowały na świerku. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu, jak tak mogłaś, dokonałaś zbrodni w afekcie na róży ;:306 Róże Rosarium mam od 2014r. Już były przesadzane
bo poprzednie miejsce żle wybrałam dla nich a zeszłej zimy musiałam obydwie i Sympatię , ciąc do kopczyka, ale jak widzisz
ostatniego lata pięknie odbiły , to są roczne przyrosty. Na tą zimę miały kopczyk i kamizelki z podwójnej agrowłókniny.
Ponoć Rosarium lubi być bardzo chimeryczna i czasem robi za krzaczastą a nie pnącą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu, ja też lubię ekologiczne sposoby , ale na gnojówkę z pokrzyw , czarnego bzu czy chrzanu się nie pokuszę , ten zapaszek :;230
Róże na zimę obkładam kompostem a wiosną podsypałam granulatem z końskiego obornika i po łyżce mączki rogowej , jak zaczną
kwitnąc podsypię Azofoską. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wandziu; dzięki za te cudne zdjęcia! Serce rośnie jak się je ogląda!
Czy ty masz może JPII bo ja a posadziłam ubiegłej jesienii a teraz z kolei dzikie tj aptekarską, canina i rugoza bo mnie naszło na robienie własnych kosmetyków i konfitur. Czy może próbowalaś równez tej sztuki???
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wandziu ach te róże. ;:oj
Za niedługo zacznie się szaleństwo....czekamy na pączusie. :D
Odpocznij też choć na chwilkę bo to maj i trzeba się nim nacieszyć. ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem Wanda ile ma krzewów, ale wiem ,że masę :;230 Staram się mieć różnorodne gatunki. Na szczęście u mnie klimat sprzyja temu. Lubię tak dobierasz żeby kwitło od prawie zimy do późnej jesieni lub zimy :wink: To moje hobby na emeryturze :lol: Paulownia nie zawsze tak pięknie kwitnie, kwiatki lubią przemarzać , ale w tym roku wyjątkowo kwitnie:) Glicynie kwitną i rosną bez problemu. Zobaczysz jak zakwitną róże :!: :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”