Moja działka 8
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2015, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 8
Koleusy maja cztery tygodnie.
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Tak, u mnie też była gruba warstwa śniegu ale powoli zaczyna maleć. Przynajmniej ranniki i przebiśniegi już się spod niego wydobyły. Czy zauważyłaś, że ranniki emitują ciepło i wokół nich szybciej topi się śnieg? Jest jeszcze biało na rabacie ale wokół ranników wyraźny krąg bez śniegu 

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Ale zima u ciebie zaszalała
Oczywiście, że myślałam o przebiśniegach
Gapa ze mnie... Kilka już zakwitło
I ranniki też 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ cudowne zimowe fotki, mówcie co chcecie ale biała zima bardzo malownicza jest
Nie strasz Lidziu zimą w kwietniu
. Chcę Cię wypytać o sadziec czy warto go tachać z lasu do ogrodu? Jak się prezentuje u Ciebie? w cieniu lasu był bardziej biały niż różowy a w ogrodzie?

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Lidziu cieszę się że jesteś
U Ciebie zima , śnieg i dobrze bo masz kołderkę na kwiatkach a u mnie nic , zero śniegu a mróz nawet do - 20 zapowiadają . Strach myśleć co to będzie .
Zdrówka i miłego weekendu życzę

U Ciebie zima , śnieg i dobrze bo masz kołderkę na kwiatkach a u mnie nic , zero śniegu a mróz nawet do - 20 zapowiadają . Strach myśleć co to będzie .
Zdrówka i miłego weekendu życzę

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jakie ?chociaż?, co za ?chociaż?? To, że ciemiernik spodobał mi się najbardziej, nie znaczy, że inne rzeczy mi się nie podobają. Uwielbiam wirtualnie spacerować po Twoim ogrodzie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
U nas też w nocy spadł śnieg.Jest taki zimny wiatr,ale i świeci słońce ,więc kapie z dachu.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Ewuniu - ewa2105 jak tam Twoje wysiewy. Zapewne siewki są już duże.
Florianie - Florian Silesia na działce nadal leży śnieg i tylko w niektórych miejscach zaczynają pokazywać się ciemne placki zamarzniętej ziemi.
Moje ranniki jakoś słabo emitują ciepło, bo dzisiaj rozgrzebywałam śnieg, żeby zrobić im kilka zdjęć.
Małgosiu - clem3 tak, zima zaszalała i dopiero jak śnieg się całkowicie roztopi okaże się w jakim stanie są rośliny. Na razie wiadomo, że to co wystawało ponad śniegową okrywę, przemarzło.
Cieszę się, że Twoje przebiśniegi i ranniki zakwitły.
Tak bardzo żal mi Kiteliuszka.
Ewuniu - ewa w zima może i malowniczo na zdjęciach wyglądała, ale w rzeczywistości dała mi w tym roku nieźle popalić.
Sadziec rosnący w lesie to pewnie sadziec konopiasty, nasza rodzima bylina, która w dobrych warunkach bywa inwazyjna. Jego jasnoróżowe kwiaty przyciągają sporo owadów. Jeżeli masz dużo miejsca i lubisz owady, to zaproś go do ogrodu. U mnie rośnie doskonale i pewnie już nie pamiętasz, że mam go właśnie od Ciebie. Jak będę miała dostęp do dysku zewnętrznego to wkleję jego zdjęcia.
Tereniu - TerDob jakie spustoszenia poczynił u mnie mróz, okaże się jak całkowicie zniknie śnieg. Mam nadzieję, że niskim roślinom, które były okryte dość grubą, śniegową kołderką, nic złego się nie stało.
Nie masz pojęcia jakie to dla mnie miłe i budujące stwierdzenie.
Danusiu - danuta z mam nadzieję, że u Ciebie zima już w odwrocie.
Póki co, widoki na działce jeszcze zimowe.

Ale coś takiego udało mi się dzisiaj spod śniegu wygrzebać.
Rannik zimowy

rannik cylicyjski

rannik zimowy 'Schwefelglanz'

rannik zimowy 'Grunling'

rannik zimowy wielkokwiatowy siewka

pierwiosnek gruziński

A tak sobie pod bukszpanem krokus Siebera 'Fire Fly' poczyna.

Florianie - Florian Silesia na działce nadal leży śnieg i tylko w niektórych miejscach zaczynają pokazywać się ciemne placki zamarzniętej ziemi.
Moje ranniki jakoś słabo emitują ciepło, bo dzisiaj rozgrzebywałam śnieg, żeby zrobić im kilka zdjęć.
Małgosiu - clem3 tak, zima zaszalała i dopiero jak śnieg się całkowicie roztopi okaże się w jakim stanie są rośliny. Na razie wiadomo, że to co wystawało ponad śniegową okrywę, przemarzło.
Cieszę się, że Twoje przebiśniegi i ranniki zakwitły.
Tak bardzo żal mi Kiteliuszka.
Ewuniu - ewa w zima może i malowniczo na zdjęciach wyglądała, ale w rzeczywistości dała mi w tym roku nieźle popalić.
Sadziec rosnący w lesie to pewnie sadziec konopiasty, nasza rodzima bylina, która w dobrych warunkach bywa inwazyjna. Jego jasnoróżowe kwiaty przyciągają sporo owadów. Jeżeli masz dużo miejsca i lubisz owady, to zaproś go do ogrodu. U mnie rośnie doskonale i pewnie już nie pamiętasz, że mam go właśnie od Ciebie. Jak będę miała dostęp do dysku zewnętrznego to wkleję jego zdjęcia.
Tereniu - TerDob jakie spustoszenia poczynił u mnie mróz, okaże się jak całkowicie zniknie śnieg. Mam nadzieję, że niskim roślinom, które były okryte dość grubą, śniegową kołderką, nic złego się nie stało.
Jurku - LocutusLocutus pisze:Jakie ?chociaż?, co za ?chociaż?? To, że ciemiernik spodobał mi się najbardziej, nie znaczy, że inne rzeczy mi się nie podobają. Uwielbiam wirtualnie spacerować po Twoim ogrodzie.
Nie masz pojęcia jakie to dla mnie miłe i budujące stwierdzenie.
Danusiu - danuta z mam nadzieję, że u Ciebie zima już w odwrocie.
Póki co, widoki na działce jeszcze zimowe.

Ale coś takiego udało mi się dzisiaj spod śniegu wygrzebać.
Rannik zimowy

rannik cylicyjski

rannik zimowy 'Grunling'

rannik zimowy wielkokwiatowy siewka

pierwiosnek gruziński

A tak sobie pod bukszpanem krokus Siebera 'Fire Fly' poczyna.

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Lidziu
Ja już nic nie rozumiem piszesz ze zima , że śnieg leży a tu kwiatuszki kwitną
super .
Dobrze że miałaś dużo śniegu i kwiatuszki miały kołderki , oby Ci nic nie umarzło .
Serdecznie pozdrawiam i oby do wiosny

Ja już nic nie rozumiem piszesz ze zima , że śnieg leży a tu kwiatuszki kwitną

Dobrze że miałaś dużo śniegu i kwiatuszki miały kołderki , oby Ci nic nie umarzło .
Serdecznie pozdrawiam i oby do wiosny

Śniegu nie ma.W tej chwili świeci słońce.Niestety jestem chora już drugi tydzień.Dopadł mnie jakiś wyjątkowo wredny wirus.Miałam siać
pomidory i jeszcze tego nie zrobiłam.U Ciebie widzę wiosna.
pomidory i jeszcze tego nie zrobiłam.U Ciebie widzę wiosna.

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu, u Ciebie tyle śniegu, a u mnie przez całą "pseudozimę" w ogóle go nie było. Czasem trochę popadało, ale na następny dzień było już czarno.
Wczoraj była cudna pogoda, poodkrywałam roślinki, część dobrze zniosła te anomalia, inne kiepsko. Ciemierniki odmianowe zmasakrowane, pierwiosnki zwyczajne /primula vulgaris/ częściowo też.
Wczoraj była cudna pogoda, poodkrywałam roślinki, część dobrze zniosła te anomalia, inne kiepsko. Ciemierniki odmianowe zmasakrowane, pierwiosnki zwyczajne /primula vulgaris/ częściowo też.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Tereniu - TerDob u mnie na razie nastało przedwiośnie, ale podobno zima ma jeszcze w marcu powrócić. Dzisiaj na działce roztopiły się ostatnie placki śniegu, a o mrozach przypomina tylko gruba tafla lodu w dużym, betonowym gazonie. Śniegu było dużo i długo leżał, ale spadł dopiero po kilku mroźnych nocach. Sporo roślin już wcześniej kwitło i te najbardziej oberwały. Najważniejsze jednak, że już coś zaczyna kwitnąc, a dzisiaj zauważyłam kilka pszczół i biedronkę.
Danusiu - danuta z u Ciebie zima zakończyła się wcześniej i na działce na pewno już widać pierwsze oznaki wiosny, a Ty chorujesz i nie możesz ich zobaczyć.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pomidory jeszcze zdążysz wysiać.
Marysiu - delosperma u mnie jeszcze dzisiaj rano leżały gdzieniegdzie placki śniegu, ale poranny deszczyk, a potem słońce, zrobiły z nim porządek. Ziemia jest jeszcze zamarznięta, chociaż po południu, w słonecznych miejscach pokazała się warstwa błota. Ogólnie jest jeszcze szaro i brzydko, ale jak dobrze się przyjrzeć, to kilka kwitnących roślin już można wypatrzeć. W związku z tym ogłaszam, że nadeszło przedwiośnie.
Krokus złocisty 'Dorothy'

krokus złocisty 'Ard Schenk'

krokus Siebera 'Firefly'

krokus nn

krokus Tommasiniego 'Barr's Purple'

przebiśnieg pospolity

przebiśnieg Elwesa

irys Danforda

irys histrioides 'Lady Beatrix Stanley'

miłek wiosenny i miłek amurski

rannik zimowy

rannik wielkokwiatowy siewka

rannik zimowy 'Grunling'

Danusiu - danuta z u Ciebie zima zakończyła się wcześniej i na działce na pewno już widać pierwsze oznaki wiosny, a Ty chorujesz i nie możesz ich zobaczyć.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pomidory jeszcze zdążysz wysiać.
Marysiu - delosperma u mnie jeszcze dzisiaj rano leżały gdzieniegdzie placki śniegu, ale poranny deszczyk, a potem słońce, zrobiły z nim porządek. Ziemia jest jeszcze zamarznięta, chociaż po południu, w słonecznych miejscach pokazała się warstwa błota. Ogólnie jest jeszcze szaro i brzydko, ale jak dobrze się przyjrzeć, to kilka kwitnących roślin już można wypatrzeć. W związku z tym ogłaszam, że nadeszło przedwiośnie.
Krokus złocisty 'Dorothy'

krokus złocisty 'Ard Schenk'

krokus Siebera 'Firefly'

krokus nn

krokus Tommasiniego 'Barr's Purple'

przebiśnieg pospolity

przebiśnieg Elwesa

irys Danforda

irys histrioides 'Lady Beatrix Stanley'

miłek wiosenny i miłek amurski

rannik zimowy

rannik wielkokwiatowy siewka

rannik zimowy 'Grunling'

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Dziś tropiłam wiosnę w ogrodzie.
Znalazłam jednak dopiero pierwsze zaczątki wegetacji, jeszcze za wcześnie.
Twoje przebiśniegi już duże, moje dopiero nieśmiało wychylają się spod ziemi.
O innych kwiatach, oprócz oczaru, mowy nawet nie ma.
Znalazłam jednak dopiero pierwsze zaczątki wegetacji, jeszcze za wcześnie.
Twoje przebiśniegi już duże, moje dopiero nieśmiało wychylają się spod ziemi.
O innych kwiatach, oprócz oczaru, mowy nawet nie ma.
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Lidziu, pięknie Ci kwitną krokusy i ranniki. Moje ranniki które mam Ciebie też kwitną, czekam na cieszyniankę , jest przesadzona mam nadzieję że zakwitnie. Moim marzeniem jest, wiosną zobaczyć Twoją działeczkę. Mijają choroby eM już więcej się rusza o kulach., ja będę mogła więcej czasu poświęcić działce. Wczoraj pobieliłam drzewa, syn mi obciął jabłoń , zrobiłam oprysk brzoskwiniom .
Czeka mnie dużo pracy i sama muszę ją pokonać ale dam radę.

Czeka mnie dużo pracy i sama muszę ją pokonać ale dam radę.

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Krokusy i ranniki rzeczywiście rzucają na kolana... Zwłaszcza ranników trochę zazdroszczę, bo na jesieni wkopałem całe opakowanie bulw, a teraz wyszedł z tego cały jeden rannik, któremu kwiat i tak zeżarły ślimaki zanim zdążył się rozwinąć...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI