Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuziu, czy szkarłatka amerykańska wystartowała?
Jeśli nie, to chętnie podrzucę Ci sadzonki. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza bibeloty ogrodowe uwielbiam, niestety nie mam ich zbyt wiele gdyż u mnie takie rzeczy potrafią szybko zniknąć. Slimowe sama dzis zbieralam i wysyłałam do sąsiada :D
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Zuziu, czuwam nad nowym wątkiem, żeby nie było :wink:
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu i jestem u ciebie z powrotem :wit
Ogród piękny ,tyle kwitnących roślin ,ze ja oczu oderwać nie mogę.Rododendrony tak pięknie ci kwitną,tyle mają kwiatów .Co ty z nimi robisz,że są takie cudne,moje mają pojedyncze kwiaty a twoje całe w nich.Widziałam u ciebie krzewuszkę variegata ,ja ją mam i jeszcze mi nie kwitła,czy coś trzeba z nią robić,żeby miała kwiaty bo inne moje kwitną co rok a ta wcale ?
Miło się ogląda twój ogród ,jest cudny ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza piękne masz ozdoby,lubię takie gadżety w ogrodzie ;:215 kule tez mi się podobają,ale ja bałabym się je zostawić na noc,mam działkę przy drodze ;:224
U mnie też popadało,dobrze,bo było strasznie sucho....jest ciepło i wilgotno czyli najlepsze warunki dla róż...dziś pochmurno,czekam na słonko i nieziemskie zapachy ;:224
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu :wit wreszcie odnalazłam Cię w tym gąszczu forumowym ;:196
Obejrzałam cały ogród i padam na kolana ;:180 Ależ on jest piękny ;:oj kolorowy, pachnący. Jakie Ty masz tulipany cudne, to dopiero miałaś śliczną wiosnę w ogródku. Ale i cała reszta roślin. Coś fantastycznego. Duuużo pracy włożonej ale efekty powalające.
Wszystko mi się u Ciebie podoba,wszystko i bibeloty też ! czekam na dalsze fotki :wit ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ogród, dużo kolorowych kwitnień ;:215 .Tak jak i ja lubię .
Nowy bodziszek ładny, ciekawy, taki inny. :)
Berbers Maria mam.Będziesz z niego zadowolona.W prawdzie kupiłam go dopiero na jesieni,ale widzę jaki jest zmienny.
Urzekł mnie na jesieni w sklepie ogrodniczym taka pomarańczką :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Małgosia-clem3, jeszcze nie pikowałaś ;:oj No to faktycznie jestem szybsza Obrazek Rozchodnika niestety nie znam odmiany, była na znaczniku w sklepie i myślałam że jest też na doniczce bo w tym sklepie tak mają, poszłam sprawdzić na doniczkę i nie ma ;:185 Może jeszcze wypatrzę jak będę w tym sklepie to pstryknę fotkę nazwy :lol:
Iwonka-iwona0042, u mnie pada trzeci dzień, ale wcale mi to nie przeszkadza. Moje roślinki wciąż czekają na sadzenie, a jak ziemia dobrze napita to i sadzi się łatwiej ;:333
Małgoś-PEPSI, jedzonko... hmmm... wcześniej Iwona myślała że to pędraki ;:306 Napisz adres jak sadzonki zmężnieją to wyślę. Ja niestety już łubinu nie mam gdzie posadzić, za bardzo się rozrasta i już mi moją różyczkę Beverly przykrył ;:124 Ale to nie problem, wyślę bez wymiany ;:108 A na kule chorowałam od dawna, no i wreszcie są :tan
Lucynko, moje ślimaki ładne ;:oj to może podeślę je do Ciebie jak Tobie się podobają ;:183 Mnie tam wszystko jedno czy z chatką czy bez, wpie... rośliny tak samo ;:306
A szkarłatka wylazła i to w zatrważających ilościach. Chyba każde ziarenko wykiełkowało, mam ich pewnie ze sto ;:oj
Ela, u mnie już zakwitł też jaśmin snowbelle. Zapachy mam teraz w ogrodzie obłędne ;:167
Dorota-Dorota71, a może podeślesz te swoje mądre ptaki do moich na lekcję ;:183 Moje to tylko robaki z trawnika wyjadają, ślimorów coś zjadać nie chcą ;:222
Dorota-dorotka350, moje rh muszą słonko pokochać, bo innego miejsca dla nich nie mam. Ale nie narzekają ;:198 Niestety po trzech dniach deszczu ich spektakl się skończył. Teraz czas obrywania, czego nieszczególnie lubię. Ale to ważne, bo wtedy lepiej kwitną. Na róże czekam z niecierpliwością, bo jak na razie same pączki ;:65
Kasia-Kasiula17, no właśnie tak to jest że trzeba wybierać - karmienie szkodników naszymi wymuskanymi roślinkami czy ładne kwitnienia. Niestety najczęściej kończy się to niezbyt pozytywnie dla szkodników :? No nic, takie życie... ;:151
Marlena, ja mam ogród przydomowy, więc mogę sobie pozwolić na pozostawienie biżu ogrodowej na zewnątrz. No chyba że kiedyś przyjadę po pracy i już ich nie będzie, to wtedy zmienię zdanie Obrazek
Malvina, cieszę się że jesteś ;:196
----------------
Kochani reszta odpowiedzi i zdjęcia wieczorkiem. Teraz muszę uciekać. Buziaki zostawiam dla wszystkich Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Beata, a odrywasz przekwitłe kwiatostany w rodkach? To poprawia kwitnienia w przyszłym sezonie. Ja swoje sadziłam z mikoryzą do rododendronów. Myślę że to może też im pomaga bo stanowisko mają ciężkie, sucho i słonecznie.
Krzewuszka z kolei podobno lepiej kwitnie jak się ją po kwitnieniu przytnie tak o 1/3 pędów. Moja kwitła po przycięciu faktycznie ciut lepiej i na nowych pędach bujniej ;:108 Cieszę się że ogród Ci się podoba ;:196
Ania-Annes 77, ja mam ogród przydomowy więc nie mam strachu o biżu. Choć na początku przed wprowadzeniem też nie do końca byłam pewna, to jednak jest tutaj dość spokojna okolica i nic z ogrodu nie znika. Oby tak zostało ;:170
U mnie też ciepło i mokro ale panienki coś niechętnie się otwierają. Tylko żółtasek NN góruje nad resztą.
Asia, bo aż rumieniec wpełzł na mą twarzyczkę od tych wszystkich pochwał ;:131 Cieszę się że włożona praca przynosi efekty i że ogród może się podobać też innym a nie tylko mi. A cieszę się podwójnie bo wszystko własnymi ręcami zrobione, każda najmniejsza roślinka własnoręcznie do ziemi włożona. Cudnie patrzeć jak to wszystko rośnie i cieszy ;:167
Ania-anabuko1, ten nowy bodziszek to bodziszek popielaty Ballerina. Byłam dość zrażona do bodziszków, bo mój pierwszy bardzo się pokładał i nie wyglądał ciekawie. Dopiero Wandzia uświadomiła mnie że są też odmiany zwarte i kompaktowe. Mam nadzieję że ten właśnie taki pozostanie.
Fajnie że piszesz że berberys Maria jest taki zmienny. Podobają mi się czerwone i pomarańczowe berberysy, a tak będę miała 2 w 1 ;:198
--------------------

Powiem Wam że mam ostatnio cudną pogodę. Cieplutko i słonecznie a popołudniu/wieczorem deszcz. W nocy to nawet ulewy. Ogród rośnie w oczach, choć róże coś się ociągają. Tylko mój żółtek wyrywne otwiera pąki

Obrazek

Ostróżka

Obrazek

Piwonia

Obrazek

Czosnki

Obrazek

Obrazek

Znalazł się szafirek Plumosum, a myślałam że nie wyrośnie :lol:

Obrazek

A tu popatrzcie jaka opóźniona przylaszczka, dopiero wylazła :shock:

Obrazek

Kto zgadnie co to :lol:

Obrazek

Edenka tuż tuż ;:167

Obrazek

Mój potwór black beauty zaczyna kwitnienie ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzykrotka

Obrazek

Delikatna hortensja pnąca

Obrazek

Zawciąg czerwony

Obrazek

I kolejny jaśminowiec kwitnie, tym razem snowbelle

Obrazek

I ukochany... deszczyk :tan

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim takiego deszczu jak u mnie, no chyba że ktoś ma już go zbyt wiele to już nie ;:198
Mam nadzieję że kolejny raz będę już mogła się pochwalić jakąś otwartą różaną panienką, ach wiosno trwaj :tan
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, ja przyjmę deszcz w każdej ilości ;:108 Niby zapowiadają coś na jutro, ale po ostatnich "burzach" trwających 5 minut to raczej nie nastawiam się na zbyt wiele ;:306
Czarny bez wygląda obłędnie ;:oj . Robisz jakieś przetwory z jego owoców czy rośnie jedynie w charakterze ozdobnym?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, moje róże też powolutku się budzą, ale to wina suszy i majowych upałów. Dzisiaj dojrzałam u nich mnóstwo pąków. Deszcz zmoczył im korzonki i od razu ożyły. ;:333
Szkarłatka to bardzo ekspansywna roślina. Jeśli nie zetnie się jej przekwitłych kwiatostanów na czas, to w następnym roku można już tylko tę roślinę uprawiać. A jeżeli ścięte kwiatostany wyrzucisz do kompostu, efekt będzie taki sam i to przez kolejne lata. ;:306
Bardzo ciekawy jest ten czarny bez. Nie wiedziałam, że taki istnieje....
Z kwiatów czarnego bzu, tego o zielonych liściach robię nalewkę zdrowotna. Jest smaczna i bardzo aromatyczna.
Ciekawam, czy kwiat Twojego bzu też się do tego nada. ;:218
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zuza, a coś się uparła na żółtka? Bardzo zdrowa róża :D
Bez cudny ;:333 Moja Ewa powoli zaczyna mi się podobać, bo zaczęła się na rozrastać :lol:
O deszcz poproszę, powiedz mu, żeby do mnie zakręcił ;:7
Jak to nie problem to poproszę o łubin ;:196
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Ja robiłam nalewkę z owoców czarnego bzu o zielonych liściach :D teraz też mam black beauty, ale mój się nie umywa do Twojego Zuziu, ledwie dziecię i to jeszcze w... donicach :wink:
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze unikałam żółtych róż. Teraz widzę że niepotrzebnie...
Zapisuję sobie w planach zakupowych :wink:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To ja spróbuję odpowiedzieć na pytanie:czy to są nasienniki cesarskiej korony?
Bez czarny, to rzeczywiście potwór, ale za to jaki piękny potwór ;:oj Też mi się taki zamarzył, ale z braku miejsca kupiłam kolumnowy Black Tower. Będę miała smukły czarny bez
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”