Jeśli nie, to chętnie podrzucę Ci sadzonki.
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Zuziu, czy szkarłatka amerykańska wystartowała?
- wagabunga123
- 1000p

- Od: 11 lip 2013, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zuza bibeloty ogrodowe uwielbiam, niestety nie mam ich zbyt wiele gdyż u mnie takie rzeczy potrafią szybko zniknąć. Slimowe sama dzis zbieralam i wysyłałam do sąsiada 
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Zuziu, czuwam nad nowym wątkiem, żeby nie było 
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Zuziu i jestem u ciebie z powrotem
Ogród piękny ,tyle kwitnących roślin ,ze ja oczu oderwać nie mogę.Rododendrony tak pięknie ci kwitną,tyle mają kwiatów .Co ty z nimi robisz,że są takie cudne,moje mają pojedyncze kwiaty a twoje całe w nich.Widziałam u ciebie krzewuszkę variegata ,ja ją mam i jeszcze mi nie kwitła,czy coś trzeba z nią robić,żeby miała kwiaty bo inne moje kwitną co rok a ta wcale ?
Miło się ogląda twój ogród ,jest cudny
Ogród piękny ,tyle kwitnących roślin ,ze ja oczu oderwać nie mogę.Rododendrony tak pięknie ci kwitną,tyle mają kwiatów .Co ty z nimi robisz,że są takie cudne,moje mają pojedyncze kwiaty a twoje całe w nich.Widziałam u ciebie krzewuszkę variegata ,ja ją mam i jeszcze mi nie kwitła,czy coś trzeba z nią robić,żeby miała kwiaty bo inne moje kwitną co rok a ta wcale ?
Miło się ogląda twój ogród ,jest cudny
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Zuza piękne masz ozdoby,lubię takie gadżety w ogrodzie
kule tez mi się podobają,ale ja bałabym się je zostawić na noc,mam działkę przy drodze
U mnie też popadało,dobrze,bo było strasznie sucho....jest ciepło i wilgotno czyli najlepsze warunki dla róż...dziś pochmurno,czekam na słonko i nieziemskie zapachy
U mnie też popadało,dobrze,bo było strasznie sucho....jest ciepło i wilgotno czyli najlepsze warunki dla róż...dziś pochmurno,czekam na słonko i nieziemskie zapachy
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Zuziu
wreszcie odnalazłam Cię w tym gąszczu forumowym
Obejrzałam cały ogród i padam na kolana
Ależ on jest piękny
kolorowy, pachnący. Jakie Ty masz tulipany cudne, to dopiero miałaś śliczną wiosnę w ogródku. Ale i cała reszta roślin. Coś fantastycznego. Duuużo pracy włożonej ale efekty powalające.
Wszystko mi się u Ciebie podoba,wszystko i bibeloty też ! czekam na dalsze fotki

Obejrzałam cały ogród i padam na kolana
Wszystko mi się u Ciebie podoba,wszystko i bibeloty też ! czekam na dalsze fotki
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny ogród, dużo kolorowych kwitnień
.Tak jak i ja lubię .
Nowy bodziszek ładny, ciekawy, taki inny.
Berbers Maria mam.Będziesz z niego zadowolona.W prawdzie kupiłam go dopiero na jesieni,ale widzę jaki jest zmienny.
Urzekł mnie na jesieni w sklepie ogrodniczym taka pomarańczką
Nowy bodziszek ładny, ciekawy, taki inny.
Berbers Maria mam.Będziesz z niego zadowolona.W prawdzie kupiłam go dopiero na jesieni,ale widzę jaki jest zmienny.
Urzekł mnie na jesieni w sklepie ogrodniczym taka pomarańczką
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Małgosia-clem3, jeszcze nie pikowałaś
No to faktycznie jestem szybsza
Rozchodnika niestety nie znam odmiany, była na znaczniku w sklepie i myślałam że jest też na doniczce bo w tym sklepie tak mają, poszłam sprawdzić na doniczkę i nie ma
Może jeszcze wypatrzę jak będę w tym sklepie to pstryknę fotkę nazwy
Iwonka-iwona0042, u mnie pada trzeci dzień, ale wcale mi to nie przeszkadza. Moje roślinki wciąż czekają na sadzenie, a jak ziemia dobrze napita to i sadzi się łatwiej
Małgoś-PEPSI, jedzonko... hmmm... wcześniej Iwona myślała że to pędraki
Napisz adres jak sadzonki zmężnieją to wyślę. Ja niestety już łubinu nie mam gdzie posadzić, za bardzo się rozrasta i już mi moją różyczkę Beverly przykrył
Ale to nie problem, wyślę bez wymiany
A na kule chorowałam od dawna, no i wreszcie są
Lucynko, moje ślimaki ładne
to może podeślę je do Ciebie jak Tobie się podobają
Mnie tam wszystko jedno czy z chatką czy bez, wpie... rośliny tak samo
A szkarłatka wylazła i to w zatrważających ilościach. Chyba każde ziarenko wykiełkowało, mam ich pewnie ze sto
Ela, u mnie już zakwitł też jaśmin snowbelle. Zapachy mam teraz w ogrodzie obłędne
Dorota-Dorota71, a może podeślesz te swoje mądre ptaki do moich na lekcję
Moje to tylko robaki z trawnika wyjadają, ślimorów coś zjadać nie chcą
Dorota-dorotka350, moje rh muszą słonko pokochać, bo innego miejsca dla nich nie mam. Ale nie narzekają
Niestety po trzech dniach deszczu ich spektakl się skończył. Teraz czas obrywania, czego nieszczególnie lubię. Ale to ważne, bo wtedy lepiej kwitną. Na róże czekam z niecierpliwością, bo jak na razie same pączki
Kasia-Kasiula17, no właśnie tak to jest że trzeba wybierać - karmienie szkodników naszymi wymuskanymi roślinkami czy ładne kwitnienia. Niestety najczęściej kończy się to niezbyt pozytywnie dla szkodników
No nic, takie życie...
Marlena, ja mam ogród przydomowy, więc mogę sobie pozwolić na pozostawienie biżu ogrodowej na zewnątrz. No chyba że kiedyś przyjadę po pracy i już ich nie będzie, to wtedy zmienię zdanie
Malvina, cieszę się że jesteś
----------------
Kochani reszta odpowiedzi i zdjęcia wieczorkiem. Teraz muszę uciekać. Buziaki zostawiam dla wszystkich
Rozchodnika niestety nie znam odmiany, była na znaczniku w sklepie i myślałam że jest też na doniczce bo w tym sklepie tak mają, poszłam sprawdzić na doniczkę i nie ma Iwonka-iwona0042, u mnie pada trzeci dzień, ale wcale mi to nie przeszkadza. Moje roślinki wciąż czekają na sadzenie, a jak ziemia dobrze napita to i sadzi się łatwiej
Małgoś-PEPSI, jedzonko... hmmm... wcześniej Iwona myślała że to pędraki
Lucynko, moje ślimaki ładne
A szkarłatka wylazła i to w zatrważających ilościach. Chyba każde ziarenko wykiełkowało, mam ich pewnie ze sto
Ela, u mnie już zakwitł też jaśmin snowbelle. Zapachy mam teraz w ogrodzie obłędne
Dorota-Dorota71, a może podeślesz te swoje mądre ptaki do moich na lekcję
Dorota-dorotka350, moje rh muszą słonko pokochać, bo innego miejsca dla nich nie mam. Ale nie narzekają
Kasia-Kasiula17, no właśnie tak to jest że trzeba wybierać - karmienie szkodników naszymi wymuskanymi roślinkami czy ładne kwitnienia. Niestety najczęściej kończy się to niezbyt pozytywnie dla szkodników
Marlena, ja mam ogród przydomowy, więc mogę sobie pozwolić na pozostawienie biżu ogrodowej na zewnątrz. No chyba że kiedyś przyjadę po pracy i już ich nie będzie, to wtedy zmienię zdanie

Malvina, cieszę się że jesteś
----------------
Kochani reszta odpowiedzi i zdjęcia wieczorkiem. Teraz muszę uciekać. Buziaki zostawiam dla wszystkich
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Beata, a odrywasz przekwitłe kwiatostany w rodkach? To poprawia kwitnienia w przyszłym sezonie. Ja swoje sadziłam z mikoryzą do rododendronów. Myślę że to może też im pomaga bo stanowisko mają ciężkie, sucho i słonecznie.
Krzewuszka z kolei podobno lepiej kwitnie jak się ją po kwitnieniu przytnie tak o 1/3 pędów. Moja kwitła po przycięciu faktycznie ciut lepiej i na nowych pędach bujniej
Cieszę się że ogród Ci się podoba
Ania-Annes 77, ja mam ogród przydomowy więc nie mam strachu o biżu. Choć na początku przed wprowadzeniem też nie do końca byłam pewna, to jednak jest tutaj dość spokojna okolica i nic z ogrodu nie znika. Oby tak zostało
U mnie też ciepło i mokro ale panienki coś niechętnie się otwierają. Tylko żółtasek NN góruje nad resztą.
Asia, bo aż rumieniec wpełzł na mą twarzyczkę od tych wszystkich pochwał
Cieszę się że włożona praca przynosi efekty i że ogród może się podobać też innym a nie tylko mi. A cieszę się podwójnie bo wszystko własnymi ręcami zrobione, każda najmniejsza roślinka własnoręcznie do ziemi włożona. Cudnie patrzeć jak to wszystko rośnie i cieszy
Ania-anabuko1, ten nowy bodziszek to bodziszek popielaty Ballerina. Byłam dość zrażona do bodziszków, bo mój pierwszy bardzo się pokładał i nie wyglądał ciekawie. Dopiero Wandzia uświadomiła mnie że są też odmiany zwarte i kompaktowe. Mam nadzieję że ten właśnie taki pozostanie.
Fajnie że piszesz że berberys Maria jest taki zmienny. Podobają mi się czerwone i pomarańczowe berberysy, a tak będę miała 2 w 1
--------------------
Powiem Wam że mam ostatnio cudną pogodę. Cieplutko i słonecznie a popołudniu/wieczorem deszcz. W nocy to nawet ulewy. Ogród rośnie w oczach, choć róże coś się ociągają. Tylko mój żółtek wyrywne otwiera pąki

Ostróżka

Piwonia

Czosnki

Znalazł się szafirek Plumosum, a myślałam że nie wyrośnie

A tu popatrzcie jaka opóźniona przylaszczka, dopiero wylazła

Kto zgadnie co to

Edenka tuż tuż

Mój potwór black beauty zaczyna kwitnienie

Trzykrotka

Delikatna hortensja pnąca

Zawciąg czerwony

I kolejny jaśminowiec kwitnie, tym razem snowbelle

I ukochany... deszczyk

Życzę wszystkim takiego deszczu jak u mnie, no chyba że ktoś ma już go zbyt wiele to już nie
Mam nadzieję że kolejny raz będę już mogła się pochwalić jakąś otwartą różaną panienką, ach wiosno trwaj
Krzewuszka z kolei podobno lepiej kwitnie jak się ją po kwitnieniu przytnie tak o 1/3 pędów. Moja kwitła po przycięciu faktycznie ciut lepiej i na nowych pędach bujniej
Ania-Annes 77, ja mam ogród przydomowy więc nie mam strachu o biżu. Choć na początku przed wprowadzeniem też nie do końca byłam pewna, to jednak jest tutaj dość spokojna okolica i nic z ogrodu nie znika. Oby tak zostało
U mnie też ciepło i mokro ale panienki coś niechętnie się otwierają. Tylko żółtasek NN góruje nad resztą.
Asia, bo aż rumieniec wpełzł na mą twarzyczkę od tych wszystkich pochwał
Ania-anabuko1, ten nowy bodziszek to bodziszek popielaty Ballerina. Byłam dość zrażona do bodziszków, bo mój pierwszy bardzo się pokładał i nie wyglądał ciekawie. Dopiero Wandzia uświadomiła mnie że są też odmiany zwarte i kompaktowe. Mam nadzieję że ten właśnie taki pozostanie.
Fajnie że piszesz że berberys Maria jest taki zmienny. Podobają mi się czerwone i pomarańczowe berberysy, a tak będę miała 2 w 1
--------------------
Powiem Wam że mam ostatnio cudną pogodę. Cieplutko i słonecznie a popołudniu/wieczorem deszcz. W nocy to nawet ulewy. Ogród rośnie w oczach, choć róże coś się ociągają. Tylko mój żółtek wyrywne otwiera pąki

Ostróżka

Piwonia

Czosnki

Znalazł się szafirek Plumosum, a myślałam że nie wyrośnie

A tu popatrzcie jaka opóźniona przylaszczka, dopiero wylazła

Kto zgadnie co to

Edenka tuż tuż

Mój potwór black beauty zaczyna kwitnienie

Trzykrotka

Delikatna hortensja pnąca

Zawciąg czerwony

I kolejny jaśminowiec kwitnie, tym razem snowbelle

I ukochany... deszczyk

Życzę wszystkim takiego deszczu jak u mnie, no chyba że ktoś ma już go zbyt wiele to już nie
Mam nadzieję że kolejny raz będę już mogła się pochwalić jakąś otwartą różaną panienką, ach wiosno trwaj
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Zuza, ja przyjmę deszcz w każdej ilości
Niby zapowiadają coś na jutro, ale po ostatnich "burzach" trwających 5 minut to raczej nie nastawiam się na zbyt wiele
Czarny bez wygląda obłędnie
. Robisz jakieś przetwory z jego owoców czy rośnie jedynie w charakterze ozdobnym?
Czarny bez wygląda obłędnie
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Zuziu, moje róże też powolutku się budzą, ale to wina suszy i majowych upałów. Dzisiaj dojrzałam u nich mnóstwo pąków. Deszcz zmoczył im korzonki i od razu ożyły.
Szkarłatka to bardzo ekspansywna roślina. Jeśli nie zetnie się jej przekwitłych kwiatostanów na czas, to w następnym roku można już tylko tę roślinę uprawiać. A jeżeli ścięte kwiatostany wyrzucisz do kompostu, efekt będzie taki sam i to przez kolejne lata.
Bardzo ciekawy jest ten czarny bez. Nie wiedziałam, że taki istnieje....
Z kwiatów czarnego bzu, tego o zielonych liściach robię nalewkę zdrowotna. Jest smaczna i bardzo aromatyczna.
Ciekawam, czy kwiat Twojego bzu też się do tego nada.
Szkarłatka to bardzo ekspansywna roślina. Jeśli nie zetnie się jej przekwitłych kwiatostanów na czas, to w następnym roku można już tylko tę roślinę uprawiać. A jeżeli ścięte kwiatostany wyrzucisz do kompostu, efekt będzie taki sam i to przez kolejne lata.
Bardzo ciekawy jest ten czarny bez. Nie wiedziałam, że taki istnieje....
Z kwiatów czarnego bzu, tego o zielonych liściach robię nalewkę zdrowotna. Jest smaczna i bardzo aromatyczna.
Ciekawam, czy kwiat Twojego bzu też się do tego nada.
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Zuza, a coś się uparła na żółtka? Bardzo zdrowa róża
Bez cudny
Moja Ewa powoli zaczyna mi się podobać, bo zaczęła się na rozrastać
O deszcz poproszę, powiedz mu, żeby do mnie zakręcił
Jak to nie problem to poproszę o łubin
Bez cudny
O deszcz poproszę, powiedz mu, żeby do mnie zakręcił
Jak to nie problem to poproszę o łubin
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Ja robiłam nalewkę z owoców czarnego bzu o zielonych liściach
teraz też mam black beauty, ale mój się nie umywa do Twojego Zuziu, ledwie dziecię i to jeszcze w... donicach 
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Zawsze unikałam żółtych róż. Teraz widzę że niepotrzebnie...
Zapisuję sobie w planach zakupowych
Zapisuję sobie w planach zakupowych
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja spróbuję odpowiedzieć na pytanie:czy to są nasienniki cesarskiej korony?
Bez czarny, to rzeczywiście potwór, ale za to jaki piękny potwór
Też mi się taki zamarzył, ale z braku miejsca kupiłam kolumnowy Black Tower. Będę miała smukły czarny bez
Bez czarny, to rzeczywiście potwór, ale za to jaki piękny potwór