Moje roślinki w domu - inaq1
- kasienka30
- 10p - Początkujący

- Od: 6 lut 2008, o 07:57
Re: Moje roślinki w domu - inaq1
Po pierwsze hoja lubi mieć ciasno dla gałązek, po drugie mogłaś przenawozić, ona nie lubi za dużo nawozu , bo raczej nią nie kręcisz i jej chyba nie przestawiasz?
Po za tym przeciągi, a i jeszcze jedno czasem jest źle pobrana szczepka , nie wiem za bardzo o co w tym chodzi , ale jak szczepka jest z jednej gałązki np takiej długiej czepnej to może hoja nie kwitnąć. Ja dla pewności zawsze biorę do jednej doniczki szczepki z trzech gałązek.
- kasienka30
- 10p - Początkujący

- Od: 6 lut 2008, o 07:57
Witam Witam . No tak zapomniałam dodać, ze na te strony na razie nie wchodzę bo są na razie ubogie ale niech tylko pojawi sie oferta wiosenna to ....oj lepiej nie mówić. Mam je wszystkie w ulubionych więc ... resztę sami sobie dopowiedzcie
Jeszcze dodam ,że moi chłopcy jak już dojrzą gdzieś kwiaty to mnie z uśmiechem odciągają i nie karzą mi nawet przystawać żebym mogła pooglądać bo wiedzą czym to się kończy. Jak już mi się uda przystanąć to pomalutku wkładam roślinkę do koszyka patrząc na synów i uśmiechając się. Oni wtedy mówią też z uśmiechem <mamuś mówiłaś ze tylko pooglądać>
ale mają ubaw ze mnie.
Każdy nowy dzień jest kwiatem ,który zakwita w naszych rekach
U mnie cały czas coś kwitnie z doniczkowców.Uwielbiam to
Ponownie zakwitają fiołeczki

niesamowita sprawa ,ale zaczęły też kwitnąć ponownie.....grudniki
Pierwszy raz spotkało mnie takie szczęście ,więc jestem podwójnie szczęśliwa.Mają tylko po parę kwiatków ,ale ważne że są.Różowy ma już prawie rozwinięte kwiaty a biały parę pączków ,dlatego wolę go nie ruszać

niedługo zakwitnie hipek. Podobno ma być biały ,ale łodygę ma ciemną i pąk też ,więc na pewno będzie w innym kolorze. Niespodzianka też będzie miła.

niesamowita sprawa ,ale zaczęły też kwitnąć ponownie.....grudniki

niedługo zakwitnie hipek. Podobno ma być biały ,ale łodygę ma ciemną i pąk też ,więc na pewno będzie w innym kolorze. Niespodzianka też będzie miła.

Moje nowoukorzenione syngonium ładnie się przyjęło i zaczyna rosnąć.

na łodyżce ludisi pojawił się mały kiełek. Ciekawe co to będzie. Nowa odnóżka?

a w mojej piwnicy też już wiosna. Są tam przechowywane kwiaty,które stoją cały sezon w ogrodzie,m.in.hibiskusy. I właśnie u nich zauważyłam coraz więcej pąków kwiatowych.Nie chcę ich przenosić do pokoju ,bo mogą zmarnieć.Zauważyłam,że te hibiskusy,które stoją w ogrodzie mają inne liście,bardziej sztywne ,prawie skórzaste.W piwnicy mają chłodno i pewnie nie bardzo by im się podobało przeniesienie w cieplarniane warunki do pokoju. Nie chcę ich zmarnować ,bo są to rośliny wieloletnie ,niektóre to już małe drzewka.Trudno,będę schodziła do piwnicy aby pooglądać ich piękne kwiaty

na łodyżce ludisi pojawił się mały kiełek. Ciekawe co to będzie. Nowa odnóżka?

a w mojej piwnicy też już wiosna. Są tam przechowywane kwiaty,które stoją cały sezon w ogrodzie,m.in.hibiskusy. I właśnie u nich zauważyłam coraz więcej pąków kwiatowych.Nie chcę ich przenosić do pokoju ,bo mogą zmarnieć.Zauważyłam,że te hibiskusy,które stoją w ogrodzie mają inne liście,bardziej sztywne ,prawie skórzaste.W piwnicy mają chłodno i pewnie nie bardzo by im się podobało przeniesienie w cieplarniane warunki do pokoju. Nie chcę ich zmarnować ,bo są to rośliny wieloletnie ,niektóre to już małe drzewka.Trudno,będę schodziła do piwnicy aby pooglądać ich piękne kwiaty

Piwniczno-ogrodowa, Inko ty masz pomysłyinag1 pisze:To jest odmiana pokojowa ,ale przerobiona na "piwniczno-ogrodową"Te hibiskusy po paru latach takiej hodowli mają naprawdę grubsze liście,niż te które mam w domu.To chyba nawet widać na pierwszym zdjęciu,jak dobrze się przyjrzeć. :P
Ino dużo masz światła w piwnicy?
- Antooosia
- 1000p

- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hihihi,dobry pomysłnezka pisze:Piwniczno-ogrodowa, Inko ty masz pomysłyinag1 pisze:To jest odmiana pokojowa ,ale przerobiona na "piwniczno-ogrodową"Te hibiskusy po paru latach takiej hodowli mają naprawdę grubsze liście,niż te które mam w domu.To chyba nawet widać na pierwszym zdjęciu,jak dobrze się przyjrzeć. :P
, super
, będą za to supeeeer kwitły.
Ino dużo masz światła w piwnicy?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...

. Witamy ogrodomaniaczkę!