Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Loki, wszystkie niebródkowe kosaćce, które kwitły, pokazywałem i jeszcze pokażę. Jednak 75% to kosaćce bródkowe więc pozostałe łatwo przeoczyć 8-) Miałbym dla Ciebie fotkę kosaćca trawiastego ale wyczerpała się bateria w aparacie, zanim do niego dotarłem więc zdjęcia brak.
Mały oddech przed kolejnymi kosaćcami:
Obrazek

Obrazek

ostrość skierowałem na liście, bo to główny atut tej odmiany
Obrazek

Grażynko, no tak - nie sposób mieć wszystkiego, co się podoba. W dodatku kosaćce często trzeba przesadzać i wciąż przygotowuję nowe rabaty. Ale to norma w moim ogrodzie (z daliami jeszcze więcej gimnastyki)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz ciekawe odmiany orlików. U mnie zauważyłam, że raczył jeden różowy zakwitnąć. Reszta fioletowa ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Woodside Strain mam od kilku lat i pierwszy raz mi się zdarzyło ,że liści nie rozwija,tak jak z ziemi wyszedł i listki ma skulone wokół łodyżki tak stoi w miejscu-nie rozumiem co mu dolega
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pięknie i kolorowo a ja coś mam z tych piękności? czy się nie podzieliłeś ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, dziękuję :) Te wszystkie bez nazw to samosiejki. Większość ich wyrywam, tylko tam gdzie mi nie przeszkadzają łaskawie zostawiam :lol:
Wracam do kosaćców, bo to teraz najważnejsze kwiaty:
Obrazek

Dorcia, nie mam pojęcia, co dolega Twojemu 'Woodside Strain'. Mój ładnie rośnie w półcieniu w gliniastej glebie i na szczęście ślimaki go omijają, bo to teraz mój największy szkodnik. Kosaćce też są męczone przez nie
Obrazek

Dorotko-DTJ, Ty też coś masz z kosaćców - niebieskie
Obrazek

Witaj Aniu :!: Ja też je podziwiwiam od samego rana, gdy obrywam przekwitłe kwiatostany, podwiązuję itd 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku 'florentina' i ten dedykowany mnie są piękne a jeszcze przy tym ich zapach ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Na pierwszym miejscu stawiam 'Florentine', a na drugim 'Księżnę Łowicką'.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku opanuj się pozujesz takie Orliki, że gdzieś mnie ściska oj będę w potrzebie :wit
chciałabym uprzejmie "donieść" biała hortensja kwitnie, reszta też sprawuje się bez zarzutów :heja
kupiłam gdzieś ze 4-5 lat temu białą kwitnącą i nie kwitła u mnie a teraz kiedy mam od Ciebie wredna małpa, zazdrośnica ma pąki ciekawe czy będzie biała?
Mam pytanie mam jedną Hortensję ogrodową 'Mariesii Variegata' miała kwitnąć na niebiesko, ale nie doczekałam się tez ok5 lat kwiatów, nawet pączków, w tym roku widzę ma ale problem mój to jest taki: ciągle choruje, zmieniłam miejsce /ślimaki/ i w tym roku miała zasilić kompostownik czy one są naprawdę takie ciężkie? co robię zle możesz podpowiedzieć? :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, cieszę się, że podobają Ci się te stare odmiany. Kosaciec florentyński, to jakbym odkrył szkielet dinozaura! Miałem go od wielu lat, nie zdając sobie sprawy, jaka to perełka! Potwierdziła to kolekcjonerka kosaćców.
To dla Ciebie kolejna stara odmiana
Obrazek

Lidziu, bardzo dobry wybór ;:333 'Księżną Łowicką' ze świecą szukać!
Ta też bardzo stara odmiana ale wg mnie nic jej nie brakuje
Obrazek

Aniu, bardzo się cieszę, że hortensja nie zawodzi. U mnie też białe pięknie kwitną. Jak wiesz, one zawiązują pąki przed zimą więc trzeba specjalnego traktowania i zabezpieczenia. Już się trochę tego nauczyłem ale póki sadzonka nie jest za duża - trzymam je w doniczkach.
Druga sprawa - potrzebują kwaśną glebę. Więc sadzę je w torfie. I nic więcej nie robię. Te które w gruncie nawożę raz w sezonie. Mam też odmianę kwitnącą na pędach jednorocznych 'Altona'. Polecam!
Obrazek

Wczoraj był dzień nowinek. Tych nie trzeba reklamować - wystarczy pokazać ;:170 :
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku :wit
Zbieram się napisać coś mądrego o Twoim ogrodzie ale ciężko mi idzie...
Raz,że sie mało znamy,dwa - że Twój ogród trudno jednoznacznie zakwalifikować :wink:
Bo tak...Fotki piękne,rośliny bardzo ciekawe i duża sympatia do starych odmian,często mało efektownych...
Irysa KSIĘŻNA ŁOWICKA znam tylko z książki p.Komarnickiego,u Ciebie podejmowana z honorami :!: Księżna :!:
Ale będe się przyglądał i może zrozumię jaki klucz zastosowałeś,choć prawdę mówiąc,to nie jest
najważniejsze ;:108
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Jacku, świetne iryski pokazujesz ! :heja
Jestem pełna podziwu, że udało Ci się stworzyć dla nich, w Twoich warunkach, odpowiednie siedlisko ;:180
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku, 154 taksony kosaćców ;:oj ... to niesamowity zbiór. Jestem pod ogromnym wrażeniem, że masz zarówno stare i jak i nowe odmiany tych kwiatów. "Księżna Łowicka" jest niezmiernie elegancka.
A i orliki są super ;:333
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku Twoja kolekcja irysów zapiera dech..... ogromna, piękna.... niesamowita.... 154 różne odmiany naprawdę robi wrażenie ;:180
I wciąż nie mogę przestać się zachwycać bajecznymi zdjęciami.... takie wyraziste, pięknie nasycone kolorem....soczyste.... aż chciałoby sie wyciągnąć rękę i sięgnąć po kwiat ;:167 Widać każdą najmniejszą żyłkę, plamkę.... jestem pod ogromnym wrażeniem i każdą fotkę oglądam kilkakrotnie :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Sławku za miłe i zachęcające do dalszego działania słowa ;:173
Mój ogród jest przede wszystkim kolekcjonerski - 4 główne kolekcje (irysy, liliowce, dalie, astry) i inne rośliny, które wpadną mi w ręce (czyt. - ktoś mi podaruje).
Interesuję się systematyką, botaniką, historią roślin, nazewnictwem itd. więc lubię różne ciekawostki, nietypowe rośliny, możliwość ich porównywania, zestawiania itp.
Staram się też o estetykę "żeby było ładnie" ale z tym bywa różnie :lol:
No i co by tu jeszcze mądrego napisać? Często lepiej rozumiem i dogaduję się z roślinami niż z ludźmi ;:224
Następna stara odmiana (chyba z 1938)
Obrazek

Marysiu, wielkie dzięki 8-) Trochę muszę się postarać na moim wilgotnym terenie, by chciały rosnąć irysy sucholubne, ale jakoś się udaje. No to przekornie dla Ciebie - kosaćce wilgociolubne :)
Obrazek

Obrazek

Halinko, kosaćce dobrze się mnożą, zmuszają do częstego wykopywania więc co rusz, ktoś coś mi podaruje i tak się tego nazbierało ;:170
Ogromnie się cieszę, że 'Księżna Łowicka' wzbudza zainteresowanie :tan Na próżno jej szukać w internecie, zagraniczne strony irysowe nie mają o niej zielonego pojęcia więc my sami musimy pamiętać o naszych kosaćcach i ich twórcach ;:108
'Księżna' już przekwitła inne polskie odmiany jeszcze nie kwitną więc dla Ciebie kolejny kosaciec botaniczny:
Obrazek

Agnieszko, bardzo miłe to co piszesz 8-) Twoje zdjęcia i ogród były niejednokrotnie dla mnie inspiracją ;:136
Nie jest tajemnicą, że lubię macro i detale roślin, dlatego tak Was "katuję" tymi zbliżeniami. Szkoda, że jeszcze nie można przesłać zapachu, bo uwielbiam zapach kosaćców i nuty zapachowe poszczególnych odmian, bo są różnice. 'Louvoice' pachnącego czekoladą już pokazywałem, to teraz jego kolega z grupy IB:
Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Jakoś musimy sobie radzić : Ty z dużą wilgocią, a ja z jej brakiem :wink:
Moje syberyjskie i japońskie też jakoś dają radę i nawet ładnie przyrastają z czego bardzo się cieszę.
Syberyjskie już czarują masą kwiatów a japońskie za chwilkę ;:173

Iris pseudoacorus w dużej ilości zasiedla okoliczne bagienka, aż mam ochotę przenieść go na próbę nad swoją rzeczkę. Ale raczej zabiorę kawałek z warszawskiego ogródka, nie będę kraść dzikiej przyrodzie :wink:
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”