Dzięki
Sławku za miłe i zachęcające do dalszego działania słowa
Mój ogród jest przede wszystkim kolekcjonerski - 4 główne kolekcje (irysy, liliowce, dalie, astry) i inne rośliny, które wpadną mi w ręce (
czyt. - ktoś mi podaruje).
Interesuję się systematyką, botaniką, historią roślin, nazewnictwem itd. więc lubię różne ciekawostki, nietypowe rośliny, możliwość ich porównywania, zestawiania itp.
Staram się też o estetykę "żeby było ładnie" ale z tym bywa różnie
No i co by tu jeszcze mądrego napisać? Często lepiej rozumiem i dogaduję się z roślinami niż z ludźmi
Następna stara odmiana (chyba z 1938)
Marysiu, wielkie dzięki

Trochę muszę się postarać na moim wilgotnym terenie, by chciały rosnąć irysy sucholubne, ale jakoś się udaje. No to przekornie dla Ciebie - kosaćce wilgociolubne
Halinko, kosaćce dobrze się mnożą, zmuszają do częstego wykopywania więc co rusz, ktoś coś mi podaruje i tak się tego nazbierało
Ogromnie się cieszę, że 'Księżna Łowicka' wzbudza zainteresowanie

Na próżno jej szukać w internecie, zagraniczne strony irysowe nie mają o niej zielonego pojęcia więc my sami musimy pamiętać o naszych kosaćcach i ich twórcach
'Księżna' już przekwitła inne polskie odmiany jeszcze nie kwitną więc dla Ciebie kolejny kosaciec botaniczny:
Agnieszko, bardzo miłe to co piszesz

Twoje zdjęcia i ogród były niejednokrotnie dla mnie inspiracją
Nie jest tajemnicą, że lubię macro i detale roślin, dlatego tak Was "katuję" tymi zbliżeniami. Szkoda, że jeszcze nie można przesłać zapachu, bo uwielbiam zapach kosaćców i nuty zapachowe poszczególnych odmian, bo są różnice. 'Louvoice' pachnącego czekoladą już pokazywałem, to teraz jego kolega z grupy IB: