Witam serdecznie. Czy w całym kraju taka paskudna pogoda?? Leje i leje...I wieje
Jadziu - mam troszkę bluszczu w ogrodzie, ale ten na murze to jakaś inna odmiana, nie znam.
Aniu - postaram się zebrać nasionka, i mam nadzieję, że będę wiedziała które to nasionka

W razie problemów zwrócę się do Ciebie.A nazwy bluszczu też nie znam.
Pauli -
Marysiu - najpierw muszę zaliczyć przyśpieszony kurs murarski, bo chętnych w moim domu brak do "kolejnych zachcianek" ( tak to raczyła męska część mojej familii określić). A ponieważ ja spełniam swoje zachcianki, mam nadzieję że wybuduję takową ścianę w ogrodzie. Już ją widzę oczyma wyobraźni...
Basiu - czyli działamy obie. Ściana porośnięta bluszczem. Ja jeszcze tak sobie myślałam o trójklapowym pnączu ( zapomniałam nazwy), on się tak ładnie przebarwia na jesieni. I tak się wspina po murach za pomocą macek.
Robercie - coś jest w tych starych, porośniętych murach
Iwonko - dobrze by było znać nazwę, może ktoś zajrzy i pomoże
Martuś - to niedobre wieści

. Trzymam kciuku, zapowiadają,że pogoda ma się poprawić. I opryski będą chyba konieczne. Przy takiej wilgotności...grzybki i inne choroby będą kwitły, zamiast naszych kwiatków.
Dzisiaj posiałam nasionka bylin. Mam nadzieję, że jesienią posadzone do gruntu ( po szczęśliwym ich rozmnożeniu) będą pięknie kwitły w następnym sezonie na mojej grobli ( pamietacie?).
Oczekuję na kwitnienie w kolejnych latach
* języczka
* rudbekia purpurowa
* nachyłek wielkokwiatowy
*mak syberyjski
* przetacznik kłosowy
* kupidynek
* smagliczka
* kocimiętka
*margerytka złocień
* dzwonek karpacki
* gailardia oścista