jak myślisz czy to może być to samo? Jeśli tak to Przemo ma rację i to jest Trichocereus spachianus
To dlatego że Twoja opuntia ma widocznie złe warunki lub za mało światła miała do tej pory bo ten gatunek powinien mieć płaskie blaszki i z pewnością jest to opuntia microdasys. Tak powinna wyglądać prawidłowo pielęgnowanaale opuncji mojej nie mogę zidentyfikować - wszystkie mają takie płaskie pędy a moja ma okrągłe jeśli tak mogę się wyrazić.
A nie jest to Weberbauerocereus johnstonii bo tego mi przypomina. Porównaj proszęRzeczywiście, porównałam sobie z fotkami na necie i to jest cleistokaktus,
Bardzo możliwe napisałem Ci wcześniej że w kaktusach nie jestem zbyt mocny dopiero zaczynam je hodować i też sugeruję sie wyglądem choć Twoja wygląda trochę dziwnie na taka lekko przymarniała z uwagi na wydłużanie sie pędów tak jakby do światła, ale ja tylko staram sie pomóc niestety nie mam 100%pewności czy to akurat te kaktusy.ania007 pisze:Przemo jakoś nie chce mi się wierzyć że to jest moja opuncja. u mojej siostry rosła na południowym oknie i urosła bardzo wysoka, ale też taka okrągła.
a co do drugiego kaktusa to na pewno jest cleistokaktus, szukałam już w sieci i znalazłam takiego samego ale niestety nie było napisane jaki to dokładnie, ale będę szukać dalej.