Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Ogla :wit To spacer po wodzie jest wspaniałą kapielą , zdrowo i przyjemnie dla Ciebie i pieseczka. Dobrze ,że lubi moczyć się w wodzie :;230
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Myzianko dla futrzaka :wit . ŚLiczności nam pokazujesz ;:138
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogluś, no to czekam na zapiski wakacyjne z zachowaniem zasady trzech jedności :wink:
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Skrawek nowości z bałaganu :D Zacznę od tego, że praktyki zajmują mi więcej czasu i pochłaniają więcej sił niż sądziłam, że będą. To chyba przez te rekordowe upały... Dlatego bałagan nadal ma wolne, chwasty rosną, to co radzi sobie samo (czyli większość moich roślinek) też jakoś żyje, a nawet część kwitnie. Bałagan wzbogacił się o biały rozwar, różowy goździk i żółty nachyłek z targu, a na balkon powędrował w końcu heliotrop :heja
Wielosił i tawułka z poprzednich zakupów już przekwitają, troszkę krótko mnie cieszyły, ale chyba zbt słoneczne stanowisko im przeznaczyłam.

Pogoda trochę dobijająca bo w dzień 35 stopni, a w nocy burze. Ale roślinki nie narzekają :wink: a chwasty to już są całkiem zachwycone.

Wieści z warzywnika są ciekawsze - mamy już pierwsze cukinie i kalarepki, ogórki też zaczęły masowe owocowanie. Pomidorki nawiązały dużo owoców, niech no tylko dojrzeją teraz :) Papryka na razie jest zielona, czekam aż nabierze kolorów. No i bezkonkurencyjna fasolka szparagowa - można się już obżerać :wink:
Rosnąca w bałaganie czereśnia w tym roku ma bardzo dużo owoców, już ponad tydzień jemy i przejeść nie sposób. O dziwo nie ma dużo robaczków. Może to zasługa sikorek, które na niej mieszkają, wychowują już drugi lęg.

Dziękuję Wam za odwiedziny! Do końca lipca pewnie za często nie będzie mnie na FO, ale postaram się wpadać co jakiś czas.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będziemy cierpliwie ;:65 czekać na wieści z Twojego ogrodu. Czereśni w tym roku rzeczywiście dużo chyba u wszystkich. Ja nie mam nawet drzewka- jaki wstyd :oops:
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Ogla :wit Niestety praktyki to namiastka pracy tyle ,że teraz dochodzą te upały. Moja córka dzisiaj rozpoczęła praktykę .Ciekawe jak wróci co powie :;230. Ale to jest chyba kilkanaście dni , wakacji trochę zostanie :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olu a myślałaś, że w wakacje będzie lepiej. Najważniejsze że masz wgląd we wszystko. U mnie niestety czereśni nie było dużo. Bo na tej wczesnej kwiaty były, a zapylających nie było. Mam na drugiej działce w zasadzie tylko 2 czereśnie, ale na sąsiedniej szykują się do budowy i wycięli czereśnie i pewnie brak zapylaczy sprawił że czereśni było parę. Te późniejsze w ogrodzie mają dopiero dwa lata więc jeszcze za młode.
Jarzynki to jest to co lubię w lecie najbardziej!
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halo, halo! Co tam, zamilkłaś jak zaklęta. Czy te praktyki tak Cię wchłonęły bez reszty? A kiedy skończysz? Bo ciekawa jestem wieści z Twojego ogródka. Pewnie teraz wszystko kwitnie jak szalone, a tu ani widu, ani słychu.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja się już melduję korzystając, że gospodyni wróciła - a i obiecała kiedyś, że jak wróci to będą zdjęcia ;:108 tego wspaniałego bałaganu!! :;230 :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

I po praktykach... tych fajniejszych i dłuższych bo zostały jeszcze jedne - nieciekawe, ale za to krótkie :wink:
Dziękuję za odwiedziny mojego nudnego wątku. Postaram się go trochę ożywić i podkolorować zdjęciami, ale najpierw muszę je zrobić.

Marzko nadrabiaj zaległości czereśniowe, na jesieni lub wiosną wybór będzie duży i na pewno coś dla siebie znajdziesz. Szkoda, że już po czereśniach, ale w sumie taki już urok sezonowych owoców :)

Ewo jak podobało się Twojej córce? Bo ja jestem zachwcona, mogłabym z lecznicy nie wychodzić. Jedyne co mnie trochę męczyło to codzienne dojazdy, ale przynajmniej pokręciłam troszkę kierownicą, co też mi się przydało.
A i parę przygód z okazji dojazdów miałam.

Maryś Szkoda, że nie miałaś czereśni w tym roku, że też sąsiedzi musieli wyciąć akurat to drzewko. Twoje dwulatki na pewno szybko podrosną i wtedy nie będzie Ci brakować tych pyszności. A odnośnie jarzynek - właśnie dojadałam zapiekankę z buraka liściowego. Już dwa razy go zbierałam, zobaczymy czy będzie trzecie podejście. Ładnie rośnie, mszyce go nie jedzą, ale w smaku trochę gorszy (inny) niż szpinak.
Mialam wszystko na oku, choć chwasty i tak wygrały. Może dlatego że zaglądałam do ogródka na chwilkę i już musiałam iść. No a wiadomo że pańskie oko konia tuczy... to się chwasty utuczyły :wink: tylko kwiatkom wiele to nie dało, chyba czas poplewić.

Linetko praktyki były bardzo ciekawe, bo z tego co mnie bardzo interesuje, więc z tym wciąganiem to prawda :) A wracając do ogródka - mało teraz kwitnie, muszę trochę roślin szalejących w lipcu dodać bo szaro-zielono w bałaganie. No i chwastów chyba więcej niż kwiatów, ale nad tym popracuję jak trochę upał zelżeje, bo wyjść się z domu nie da.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

super, że jesteś. Muszę rzeczywiście kupić czereśnie, może one obok wiśni dadzą radę rosnąc na moim piasku.
dawaj zaległe zdjęcia ;:333
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Tam da dam! Coś kwitnącego z bałaganu i okolic. Zdjęcia w większości dzisiejsze, a więc trzy jedności w końcu razem ;:138

85. Kwitnie, nie da się ukryć
Obrazek

86. Słoneczniczki mam już chyba wszędzie... najlepiej pasują przy płocie, w końcu miało być swojsko
Obrazek

87. A tu już całkiem pokaźny słonecznik w towarzystwie pomarańczowych kłujących cosiów i aksamitek. Cała gromada jednorocznych wita gości przed bramą.
Obrazek

88. Westerland, miłości moja!
Obrazek

89. Mieczyki... zdjęcie z dzisiaj... i wcale im się nie dziwię że jeszcze nie kwitną, w końcu sadziłam je pod koniec czerwca :;230
Obrazek

90. W domu też coś kwitnącego mamy...
Obrazek

91. Coś dla ciała też się znajdzie - cukinia przerobiona na pasztet
Obrazek

Na razie tyle, choć jeszcze mały zapasik na jutro zostawiłam :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zaintrygowałaś mnie pomarańczowym i cosiami, chyba nie cynie? Ale lilia piękna, róża do zakochania a i storczyk jak na wystawie! Pyszny pasztecik spróbowałam i idę dalej.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Marysiu - pomarańczowe cosie też mnie intrygują - faktycznie kwiat przypomina cynie, ale są dużo wyższe i mają inne liście - powcinane i bardziej szorstkie. Nie mam pojęcia co to jest, nasiona dostałam od znajomej mojej Mamy, a ona nazywa je "kujakami" :wink: Ładnie wschodzą siane prosto do gruntu, są jednoroczne i nie wiem o nich nic więcej :D No i oczywiście zbiorę nasiona!
Chyba jutro zrobię im lepsze fotki to może ktoś rozpozna.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to może to nagietki? A pasztet pierwsza klasa. jak go robisz? sąsiadka obdarowuje mnie cukiniami, bo moje jeszcze małe i nie przejadam ich, to może pasztet zrobię?

Słoneczniki możesz do mnie wyeksmitować jak masz zadużo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”