Prześliczne zdjęcia robisz !!! Storczyki piękne ale zdjęcia super
Moje początki hodowli storczyków...
- anabell
- 100p

- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Moje początki hodowli storczyków...
Prześliczne zdjęcia robisz !!! Storczyki piękne ale zdjęcia super
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mnie zdziwiło to opadanie paków, że poszperałam w necie i okazuję się, że przyczyną takiego zamierania paków może być między innymi:
1. Pasożyt (wełnowce, mszyce lub inne tałatajstwo na kwiatach)
2. Niedoświetlenie (zwłaszcza teraz)
3. Niedobór składników odżywczych lub ich nadmiar
4. Przestawienie rośliny w inne miejsce
5. Uszkodzenie mechaniczne (np. potrącanie)
6. Przewianie zimnym powietrzem (otwieranie okien)
7. Zbyt wysoka temeperatura pow 20 stop.
8. Zbyt mała wilgotność (tacka z keramzytem i wodą)
9. Przechowywanie w pomieszczeniu owoców wytwarzający etylen (szybkie przekwitanie kwiatów i opadanie pąków)
10. Choroby i pasożyty korzeni lub liści.
Teraz pomyśl Arku czy u Ciebie któryś z tych punktów pasuje i go weliminuj.
1. Pasożyt (wełnowce, mszyce lub inne tałatajstwo na kwiatach)
2. Niedoświetlenie (zwłaszcza teraz)
3. Niedobór składników odżywczych lub ich nadmiar
4. Przestawienie rośliny w inne miejsce
5. Uszkodzenie mechaniczne (np. potrącanie)
6. Przewianie zimnym powietrzem (otwieranie okien)
7. Zbyt wysoka temeperatura pow 20 stop.
8. Zbyt mała wilgotność (tacka z keramzytem i wodą)
9. Przechowywanie w pomieszczeniu owoców wytwarzający etylen (szybkie przekwitanie kwiatów i opadanie pąków)
10. Choroby i pasożyty korzeni lub liści.
Teraz pomyśl Arku czy u Ciebie któryś z tych punktów pasuje i go weliminuj.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
deszczówka79-Jolu,anabell
Bardzo łaskoczące te Wasze komentarze na temat moich storczyków i jakości zdjęć-dzięki.
fiskomp-Basiu
Zadałaś sobie dużu trudu i praktycznie za mnie zrobiłaś kawał roboty za co masz u mnie multum punktów-dzięki stokrotne.
W rachubę wchodzi chyba punkt 7-temperatura powyżej 20 stopni a dlatego,że postawiłem go na półce nad kaloryferem bo tam ładnie się prezentował i to był mój kolejny błąd w traktowaniu tego gatunku roślin.Nie chciałbym uprzedzać faktów ale na otarcie łez końcowe pąki-jeszcze maciupkie chyba zaczynają powoli dojrzewać-oby.
Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe posty i zapraszam i pozdrawiam Wszystkich,którzy zaszczycają mnie swoją obecnością
Bardzo łaskoczące te Wasze komentarze na temat moich storczyków i jakości zdjęć-dzięki.
fiskomp-Basiu
Zadałaś sobie dużu trudu i praktycznie za mnie zrobiłaś kawał roboty za co masz u mnie multum punktów-dzięki stokrotne.
W rachubę wchodzi chyba punkt 7-temperatura powyżej 20 stopni a dlatego,że postawiłem go na półce nad kaloryferem bo tam ładnie się prezentował i to był mój kolejny błąd w traktowaniu tego gatunku roślin.Nie chciałbym uprzedzać faktów ale na otarcie łez końcowe pąki-jeszcze maciupkie chyba zaczynają powoli dojrzewać-oby.
Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe posty i zapraszam i pozdrawiam Wszystkich,którzy zaszczycają mnie swoją obecnością
- jolcia1212
- 500p

- Od: 8 gru 2009, o 21:45
U mnie jest chłodniej i też zamierają pąki. Naprawdę niektóre mają zdaje się idealne warunki ale to też nie gwarantuje obfitego kwitnienia.
- Arkadius121

Jolcia1212-Jolu
Z Twej wypowiedzi wynika,że nie ma recepty na opadanie dojrzałych pąków u naszych nowo nabytych storczyków
Dziękuję Ci za podtrzymanie mnie na duchu,kolejne miłe odwiedziny i pościk.Pozdrawiam
Co prawda na szereg naszych ludzkich dolegliwości jest recepta ale i tak swoje trzeba odchorować i w swoim czasie jak w moim przypadku.
Pragnę zatem przeprosić za przerwę jaka zaistniała w moim wątku na wskutek moich zimowych przypadłości zdrowotnych a z okazji nadchodzących Świąt i Nowego 2013 Roku składam tym Wszystkim,którzy odwiedzają mój wątek i tym,którzy po odwiedzinach w nim pozostawiają posty z miłymi słowami i poradami,życzenia wielu radosnych chwil w życiu,dużo uśmiechów i wszystkiego co się dobrem zwie.

Pozdrawiam Wszystkich
Z Twej wypowiedzi wynika,że nie ma recepty na opadanie dojrzałych pąków u naszych nowo nabytych storczyków
Dziękuję Ci za podtrzymanie mnie na duchu,kolejne miłe odwiedziny i pościk.Pozdrawiam
Co prawda na szereg naszych ludzkich dolegliwości jest recepta ale i tak swoje trzeba odchorować i w swoim czasie jak w moim przypadku.
Pragnę zatem przeprosić za przerwę jaka zaistniała w moim wątku na wskutek moich zimowych przypadłości zdrowotnych a z okazji nadchodzących Świąt i Nowego 2013 Roku składam tym Wszystkim,którzy odwiedzają mój wątek i tym,którzy po odwiedzinach w nim pozostawiają posty z miłymi słowami i poradami,życzenia wielu radosnych chwil w życiu,dużo uśmiechów i wszystkiego co się dobrem zwie.

Pozdrawiam Wszystkich
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Życzę dobrych i pogodnych Świąt w gronie rodziny i przyjaciół, oddechu od codzienności i worka prezentów.
- fiskomp

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Co słychać, nie zasypało Cię, u mnie śnieg i mróz, słonko dziś świeciło aż 20 min
- Arkadius121

majowa-Iwonko fiskomp-Basiu witam Was i wszystkich odwiedzających mój wątek w Nowym Roku,życząc raz jeszcze dużo dobrego dziękując Wam równocześnie za złożone mi przez Was życzenia i wszystkim Tym,których życzenia wcięło
fiskomp-Basiu
Z nowości tyle,że od 27 grudnia ub.r.przebywam poza krajem na odwiedzinach w trakcie których na codzień doznaję mnóstwa wrażeń/zerknij do II-go wątku/ a temperatura dochodzi tutaj do +12 C i zimy to tutaj prawie nigdy nie ma ale za to mgły to tutaj mają jak trza bo takie gęste jak mleko.
Ślę zatem Wam wszystkim serdeczne pozdrowienia z miejsca aktualnego pobytu
Przy okazji załączam kilka fotek cymbidium zrobionych w jednym z tut.ogrodów botanicznych a konkretnie w Royal Botanic Garden Edinburgh.

Pozdrawiam Wszystkich
fiskomp-Basiu
Z nowości tyle,że od 27 grudnia ub.r.przebywam poza krajem na odwiedzinach w trakcie których na codzień doznaję mnóstwa wrażeń/zerknij do II-go wątku/ a temperatura dochodzi tutaj do +12 C i zimy to tutaj prawie nigdy nie ma ale za to mgły to tutaj mają jak trza bo takie gęste jak mleko.
Ślę zatem Wam wszystkim serdeczne pozdrowienia z miejsca aktualnego pobytu
Przy okazji załączam kilka fotek cymbidium zrobionych w jednym z tut.ogrodów botanicznych a konkretnie w Royal Botanic Garden Edinburgh.

Pozdrawiam Wszystkich
hej, z wrodzonej ciekawości
spytam:
znalazłeś jakiś rarytas do domowej kolekcji? będzie storczykowa pamiątka z Wysp
?
znalazłeś jakiś rarytas do domowej kolekcji? będzie storczykowa pamiątka z Wysp
-
Monikwiaty
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 23:59
I ja serdecznie Ciebie pozdrawiam choć bez takich wspaniałości 
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Jakie cuda

- Arkadius121

Hej furious
Być może to co znalazłem na Wyspach a konkretnie w Scotlandzie rarytasem nie jest ale bardzo mi się spodobał.
Szkopuł jednakże w tym,że do samolotu mnie z nim nie wpuszczą i będę się musiał nim nacieszyć do dnia wylotu i pozostawić go u Przyjaciół chyba.....,że kiedyś do niego dołączę???
Witaj miniulek
Jesteś znawcą,jak wynika z Twojej wypowiedzi i bardzo istotną jest dla mnie ta informacja,bo a nuż skusiłbym kiedyś się na kupno cymbidium i spotkałby je taki sam los jak kilka moich storczyków do których jeszcze ręki nie mam.
Paula15-Paulinko witam Cię
Przyznam,że i mnie się te cuda podobają.
Monikwiaty-Moniko Tobie,wymienionym powyżej Forumowiczom i wszystkim odwiedzającym mój wątek dedykuję zaprezentowanego poniżej phalenopsisa dziękując za odwiedziny i milutkie słowa zawarte w postach zapraszając ponownie do siebie.

Pozdrawiam Wszystkich
Być może to co znalazłem na Wyspach a konkretnie w Scotlandzie rarytasem nie jest ale bardzo mi się spodobał.
Szkopuł jednakże w tym,że do samolotu mnie z nim nie wpuszczą i będę się musiał nim nacieszyć do dnia wylotu i pozostawić go u Przyjaciół chyba.....,że kiedyś do niego dołączę???
Witaj miniulek
Jesteś znawcą,jak wynika z Twojej wypowiedzi i bardzo istotną jest dla mnie ta informacja,bo a nuż skusiłbym kiedyś się na kupno cymbidium i spotkałby je taki sam los jak kilka moich storczyków do których jeszcze ręki nie mam.
Paula15-Paulinko witam Cię
Przyznam,że i mnie się te cuda podobają.
Monikwiaty-Moniko Tobie,wymienionym powyżej Forumowiczom i wszystkim odwiedzającym mój wątek dedykuję zaprezentowanego poniżej phalenopsisa dziękując za odwiedziny i milutkie słowa zawarte w postach zapraszając ponownie do siebie.

Pozdrawiam Wszystkich
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Cudny i rarytas jak nic, śliczny kolor (zdjęcia jak zawsze super). Szkoda że nie możesz go zabrać ze sobą , ale może w Polsce kupisz równie ładnego.
Cudne kwiaty miałeś okazję podziwiać
Pozdrawiam
Cudne kwiaty miałeś okazję podziwiać
Pozdrawiam
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Piękny! Takiego właśnie bym chciała tylko miniaturkę, bo na dużego miejsca już niestety brak