Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Że piękne iglaczki - to już chyba wiesz :D Piękne - to w zasadzie mało powiedziane - są cudowne ;:138
Kalikarpa (moja) mnie dobija: przemarzła już kolejny rok (mimo okrywania), mam dwie posadzone obok, czyli powinny (teoretycznie) owocować. Może dokupię kolejną, z innego punktu, aby się doczekać koralików? Teraz wygląda żałośnie - liście zmarznięte; ot, takie badylki :?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, byłam, z przyjemnością obejrzałam, ale przyznam, że rozglądałam się głównie za różyczkami. Ale wiem, wiem, też gdzieś tam są, razem z iglaczkami.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zagadka: szesnaście fioletowych koralików na dwu pięknotkach- co to?
Myślę cieplutko!!
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Czy to coś z zagadki jeszcze dodatkowo uroczo pełza po ziemi przykryte bujną roślinnością? :wink:
Bo mam pewne podejrzenia ;:224
Jolu... zaglądam ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej, gdzie zniknęłaś?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

pamelka pisze:
A jak się Wam podoba to cudo Cornus kousa Baśka /dereń Kousa/
Obrazek Obrazek
bardzo nam się podoba, ciekawe czy tych barw nabrał jesienią czy taka jego uroda?
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, trochę brakuje teraz tych pamelkowych widoków. Myślę, że wkrótce zasypiesz nas ślicznymi fotkami. Czekam z niecierpliwością. ;:65
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Puk,puk...gdzie jesteś :?:
Pokaż jakieś widoczki z ogródeczka :)
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu co prawda nie mam miejsca na drzewa i krzewy, ale coraz częściej chodzi mi po głowie dereń świdwa "Compressa",
a teraz jeszcze zachwycił mnie pokazany przez Ciebie Cornus kousa Baśka :shock:
Oczywiście przemilczę, że w pierwszej chwili wzięłam go za fikusa beniamina :oops:
Nie zmienia to faktu, że "strasznie" mi się spodobał.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Jooooluuu ...gdzie jeeesteeeś ... ;:17 ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Jolu, prezent w postaci - Cornus kousa Baśka moim zdaniem bardzo trafiony, a i chwalić wypada jedynie pomysłodawcę na tak udany prezent ;) fajnie jak znajomi, rodzina potrafią zaskoczyć inwencją, potrudzą się przy tym jeszcze bo jak ktoś nie siedzi w tym to każda roślina wydaje się taka sama, a tu proszę, takie miłe zaskoczenie :) wrócę się jeszcze do pomysłu małej architektury, bo tak to sobie nazywam ;) powiem Ci że na prawdę fajnie się to prezentuje i aż dziw bierze że zagospodarowanie tego zajęło Ci (może lepiej napisać Wam) kilka ostatnich miesięcy i dało tak fajny efekt, na który zwykle trzeba nieco poczekać ;:180 no a teraz na deser jak to Paweł mówi - to co Tygrysy lubią najbardziej :tan Pinus mugo Maria przecudna, powiedz mi jak u niej z przyrostem :?: mam jakoś słabość do wszelkich pasiaków, Picea pungens Brynek kolejny maluszek przy którym nie można przejść obojętnie ;) Pinus mugo Jacobsen kolejny dowód okazyjnego zakupu i to jak trafionego, jedna z moich ulubionych kosówek.

Przyglądam się jeszcze bo masz na rabatach wysypany kamień, czy pod nim coś jest :?: chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, ale nie mogę się przekonać do funkcjonalności, bo jakby nie patrzeć ja ciągle ryje w tych rabatach :;230 :;230
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Joluś pozdrawiam Cię weekendowo. ;:196
Myślę, że wyjechałaś gdzieś na jakąś cudną wycieczkę. :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

I mam za swoje, tydzień milczenia, półtorej godziny odpisywania.
Muszę wziać się w garść chyba ;:14 bo zaprzyjaźniona forumowiczka śmieje się z tego, ile muszę nadrobić

Zbyszku świerk Brewera na mojej liście chciejstw, jednak dotychczas nie znalazłam okazu wartego zakupienia. Miałabym nawet pomysł, gdzie go upchnąć.
Aguś właśnie, jednak poźnojesienna pora nie sprzyja takim wyjazdom.
Dydaktyczne jakieś wyzwania muszę podjąć. Poki co dom do porządku po lecie, przed zimą doprowadzam. Tarasowe i ogrodowe ozdoby trzeba upchnąć na strychu. z góry zaś znieść zimoocieplacze dla roślinek.
Reniu zapraszam, choć mój ogród młodziutki jeszcze, nie bardzo jest co oglądać.
Edward cieszę się, że znalazłeś kolejną część. Pracy już coraz mniej w ogrodzie. Jeszcze tylko zostało roślinki na zimę zabezpieczyć, ale dopiero, jak przyjdzie na to czas.
Grażynko, miło, że wpadłas ;:196
Joluś nie ryzykowałabym perełek w wilgotnym podłożu, bo istenieje duże ryzyko chorób grzybowych, niestety.
Miruś tylko jeden :shock: no nie chyba parkę, a najlepiej trójkę :D Co sądzisz o cyprysikach nutkajskich? Wiem, one nie z tych maluchów, ale .... :wink:
Na forum dużo inspiracji, więc szukaj.
Iwonko, pewnie, że pora. Myśl, szukaj i działaj.
Aniu odpisałaś. Cudna jest ta różyczka, muszę się rozejrzeć, bo zza granicy raczej nie będę sprowadzała. Chciałbym kiedyś mieć okazję obejrzeć ją na żywo.
Małgosiu, jak patrzę na dojrzałe ogrody z dużymi drzewami to mi szkoda bardzo, że choc jednego takiego nie mam u siebie :? Niech rosną moje, oby zdrowo.
Aga cieszę się, że choć kawałek mojego ogrodka wpadł w oko ;:108 Mam nadzieję, że z roku na rok będzie u mnie coraz ladniej. Oczywiście za sprawą rosnących roślinek.
Andrzeju przyznam, że czekałam, się przygotowałam nawet, a tu nici :?
Coż, jak zaczęło się robić ciemno stwierdziałam, że .... może choć telefon :cry:
Marta i byłaś, co prawda nie w miom towarzystwie :cry: Ciekawam, co tam przytargałas :;230
Margoś Jacobsen to dobry wybór. Wszystko zależy od tego jaką chcesz wysokość i pokrój drzewka.
Aga myślę, że i u Was można go nabyć. Ciekawe, jak tam na wyspach działają szkółki drzew iglastych, wysyłkowe?
Tajeczko nie moge się doczekać wiosny, te nowe, iglaste przyrosty to istne szaleństwo. Czy wiesz, że znów siedzę w ofertach szkółek wysyłkowych i ogladam cudaki :lol: chyba coś się zdaży jeszcze przed wiosną. W maju na szkółking :uszy
Madziu u Ciebie także okazy piękne, jednak Ty kupujesz większe - efekt też jest inny, u mnie trzeba poczekać kilka lat.
Tadeusz wkrótce wiosna :D myślę, że będzie sposobność się spotkać. Oczywiście zapraszam.
Dangar, niektóre iglaczki też wymagają nieco zachodu, jutro będę nieco czesała długowłose, bo mój pinus strobus Minima trochę łysieje. O bylinkach nie wspomnę nawet, chyba dopiero wiosną.
Anetko, a wiesz o czym jeszcze czytałam. Nie powinno się kupować pięknotek w tej samej szkołce. Ja mam z różnych, więc chyba sprobuj.
Jesienią dosyć wysoko kopczykowałam kalikarpy, a potem kaptur z agro i to wystraczyło. Przemarzły, ale nie do wysokości kopaca, tylko same czubki.
Wandziu są ... gdzieś tam ... juz ponad 50 sztuk, to się będzie działo.
Niestety ostatnie przymrozki nie pozwalają rozwijać się pączkom, a trochę ich jeszcze zostało. Moje różyczki są jeszcze bardzo młode. Te ubiegłoroczne nawet zaczęły już jakoś wygladac, większość to tegoroczne nabytki, trzeba więc poczekać do kolejnego sezonu.
Izka zgaduję ..... ametysty, na dwóch zamożnych elegantkach :;230
8008M
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 11:18

Post »

:wit ;:180
Oooo nie z wielkości jaj wynika.... Widzisz ja kupuję większe okazy do tzw. lasu za oczkiem bo zależy mi na wyciszeniu i odizolowaniu sąsiadów (coz tego, że tuje rosną jak tu płasko jak na stolnicy i wszystko widać).
Są jednak miejsca gdzie wyraźnie muszę "bardziej popracować, a trawnik się zmniejszy).
Tam planuję rabatę właśnie z małymi iglastymi kulkami - jak to nazywasz, przetykaną kwiatami z cebulek.
Masz cudne te iglaczki mini :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47885" onclick="window.open(this.href);return false;
A to może będzie ogród - Magda
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Gorzatko bardzo się cieszę, też zaglądam, choć ostatnimi czasy zazbyt milcząco :oops: Że cos pełza ..... niec nie przychodzi do głowy pustej ;:14
Dorotko jestem, jestem choć milcząco.
Jesienna depresja, problemy, przymrozki wycięły wszystko, a Ciebie jeszcze takie kolorki.
Ulcia, jak się domyślam latem Baśka jest zielono biala, barwy przybiera jesiennie. Ma już nawet swoje miejsce w ogródku. Teraz jedyne zmartwienie, oby przezimowała.
Romku no niestety. Wpadam do Ciebie podziwiać piękne kolory jesieni. Te Twoje klony palmowe i dereń, istne cuda. U mnie nocne przymrozki zmroziły co mogły, zrobiło sie buro.
Grażynko nie mam fotek aktualnych, chodzę, patrzę.... jak zasypia ogród. Co prawda sporo jeszcze pączkow na jeżówkach, różyczkach, ale pogoda nie daje rozkwitnać.
Iwonko każdy z tych dereni ma inny pokrój i walory, jeśli szukasz czegos mniejszego polecam Świdwę. Obejrzyj ofertę szkółek, wiele jest kolorowych dereni i wszystkie są piękne.
Jestem Moniko :wit cichcem się skradam i ogladam Twój ogrodek :wink:
Sylwek ... jakby tu powiedzieć, goście nie zwyczajni, to i prezent wyjątkowy. Inny nie mógł być, a tu kolejny
Chamaecyparis nootkatensis 'Gloria Polonica'
Obrazek Obrazek
Co do architektury ogrodowej są kolejne pomysły, nawet materiał przygotowany, wiosną będziemy działać.
Pasiaki też rzucają mnie w kucki, moze nie na kolana :;230 Coś marnie wygląda moj Rositech, łudzę się, że za przyczyna jesienie tak się dzieje. Zobaczymy wiosną. Za to oścista zaczęła nareszcie rosnąć. Tyle mam jeszcze planów ... tylko miejsc szukać i oczywiście atrakcyjnych ofert szkółkarskich.
Pod kamykami mam rozłożoną agrowłókninę, spełnia dosonale egzamin, bo nawet jak sie wysieją chwasty, to mają płytki system korzeniowy, wystarczy tylko zruszyć kamyki i można wybierać.
Tajeczko jestem, nie wyjechałam, choc bardzo bym chciała. Sprawy mają się różnie to i człowiek nie ma nawet ochoty nic pisać, zaś czytać jak najbardziej.

-- 29 paź 2011, o 23:20 --

Madziu myślę, ża jakby stracić iglaka z powodu dajmy na to warunków niesprzyjających ;:224 łatwiej byłoby małego za 20 zł :D zawsze można uzupełnić. Takich dużych, droższych okazów szkoda by było. Ale za mnie sknera, co :;230
Kupuj, kupuj kochana, z chęcia podpatrzę :wink:

Może kilka kolejnych maluchów

Abies koreana Ice Breaker /jodła koreańska/
Obrazek

Picea orientalis Golden Star /świerk kaukaski/ i Tsuga canadensis Jervis /choina kanadyjska/

Obrazek Obrazek

Picea pungens Mrs. Cesarini /świerk kłujący/ i Picea omorica Wodan /świerk serbski/

Obrazek Obrazek

Pinus strobus Louie /sosna wejmutka/ i Pinus flexis Pygemya /sosna giętka/

Obrazek Obrazek

i Pinus mugo Jalubi /sosna kosodrzewina/ jesień - lato

Obrazek Obrazek

Na dobry sen bukiecik różyczek :D

Obrazek

... słońce już dawno śpi, pora zmykać ;:65

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”