Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko na bugenwille się nie skuszę bo to rośnie potwór z tego. Wolę podziwiać w innych ogródkach :lol: . Oleander to też krzaczor dlatego kupiłam sobie szczepionego na pniu i go spaliłam nawozem :oops: Mocno przyciełam i czekam na jego ruch ;:224 Róż mam, czekaj niech policzę, 8. W tym 2 pienne. A teraz zakupiłam na stronie Davida Austina jeszcze 3 róże. Świetnie tu rosną.
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadłam z rewizyta i mowę mi odjęło ;:108 Piękny ,wypielęgnowany ogród!!! Magnolia piękna ,ale nie tylko-cudne bzy ,nie mam takiego kolorku ;:108 Oczko pięknie obsadzone :uszy Bardzo mi sie podoba w Twoim RAJU bedę zaglądać i podziwiać jeśli pozwolisz Dana
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popatrz Madziu , a dla mnie bugenwilla jest cudowna i żałuję , że jej nie mam . We Francji przepięknie rosną i bugenwille i oleandry , tuż , przy drogach . Ja mam dwa drzewka oleandrowe , na razie mają 1,60 m . Jak zamawiałaś róże D. Austina , w szkółce w Anglii ? Czy też ma we Włoszech swoją filię ?
Posadż bugenwillę , a zaskoczy Cię feerią barwnych kwiatów , są nawet variegatowe , z liśćmi białozielonymi . Przecież zawsze będziesz mogła ją przyciąć , by trzymać ją w ryzach .

Witam Cię Dano , w moich gościnnych progach , jak mawia moja mama - Gość w dom , Bóg w dom ;:196 .

Oczko musimy zrekonstruować , folia w zimie została uszkodzona , ryby pływają w starej pralce ( Frani ) :;230 , a lilie w beczce siedzą ściśnięte ( osiem sztuk ) .
Zapraszam , wpadaj na ;:40 ;:79 , kiedy tylko zechcesz .
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Wiesz z tą bugenwillą może masz racje , może się skuszę. Naprawde masz oleandry?? A w zimie co z nimi robisz? Zimuja w ogrodzie? Wiesz , to śmieszne, ale ja wolę Polskie ogrody... David Austin ma swoja stronkę w jezyku Włoskim i wysyła róże również do Włoch. Wczoraj zakupiłam 3 róże, nie mogę się doczekać kiedy dojdą.
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

ryby pływają w starej pralce ( Frani )
:;230 :;230 Tylko nie wstawiaj na wirowanie, chociaż chyba Frania nie ma takiej opcji, ale jest chyba wyrzymanie... Nie wiadomo co gorsze :;230 :;230
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu , mam oleandry pełne , różowe , oto , jak wyglądają latem ich kwiaty .

W tle , po prawej stoi drugi oleander .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na zimę są przenoszone do letniej kuchni , w suterenach domu .

Ty się nie śmiej lepiej , bo mój M pierze sobie ubrania robocze w tej pralce , a teraz jest uziemiony , a mnie roboty przybyło ;:14 ;:223 .
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

magda2003 pisze:
ryby pływają w starej pralce ( Frani )
:;230 :;230 Tylko nie wstawiaj na wirowanie, chociaż chyba Frania nie ma takiej opcji, ale jest chyba wyrzymanie... Nie wiadomo co gorsze :;230 :;230
Widac , że humorek dopisuje. Jagódko piękne te Twoje oleandry ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ile lat ma twój oleander? Ja mam białego z ub.roku z biedronki,słabo kwitł.ale przez sezon urósł bardzo dużo.Wystawiam już go na dzień na dwór.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś , to wszystko przez Madzię , to Ona chce mi wirować ( dobrze , że Frania nie ma takiej opcji ) i wyrzymać ( biedaczka nie wie , że wyrzymaczki od dawna już nie ma ) moje rybki :;230 .

Małgosiu , oleandry mają osiem lat . To były ukorzenione szczepki z Egiptu , przywiezione przez moją znajomą z Krakowa .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Jgódko kusisz tymi oleandrami :shock: a jak wspomniałaś o ukorzenionych szczepkach to ;:224
i tak myślę co by tu ukorzenić i wrzucić do bagażnika jadąc w Tatry :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,jak ukorzeniasz oleandry, bo mi się nie udaje? Twój jest przepiękny.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku , ja mogę Ci podarować gałązki do ukorzeniania , ukorzenionych nie mam oleandrów . Dostałam już gotowe , ukorzenione szczepki w małych 0,5 l doniczkach . Już miesiąc temu odcięłam małe gałązki , które siedzą w wodzie i nic ;:223 .
Czy Ty ukorzeniałeś w ukorzeniaczu , do półzdrewniałych , czy też w wodzie ?
Kiedy wybierasz się w Tatry ?
Małgosiu , ja też mam problem z ukorzenianiem , zawsze mi zbrązowieją w wodzie , może spróbuję w ukorzeniaczu .
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Śliczny ten różowy oleander. Ja niestety nie mogę ich mieć bo nie mam w domu pomieszczenia do zimowania.
Teraz to żałuję, że w pomieszczeniu gospodarczym nie zrobiłam drzwi z szybą czy choćby świetlikiem ;:223 .
A wiesz, że oleander jest trujący?
Słyszałam opowieść, że pewien chłopina zakończył żywot jak pomieszał herbatę gałązką oleandra :shock: .
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

mały cytat z forum oleandrowego:
"Najlepiej ukorzenia się oleandry wiosną- w ziemi lub ciepłej wodzie.Także latem- lipiec-sierpień, w temp.16- 18 stopni C.
Sadzonki z wczesnej wiosny moga jeszcze w tym samym roku zakwitnąć. Należy pamiętać, że oleander lubi świeże powietrze- latem najlepiej czuje sie na polu.
Dodam , że najlepiej ukorzeniają się w ciemnych szklanych naczyniach. Ja np wykorzystuje butelki ze syropu (takie brązowe) nigdy nie stawiam sadzonek na słonecznym parapecie. Jeśli na zewnątrz jest ciepło zaraz je wynoszę. Ukorzeniają się bardzo szybko."
jest tam jeszcze więcej porad

Jagódko mój teściu wsadził do doniczki i miał (na ocienionym i osłoniętym balkonie), on ma a ja nie :(
w Tatry to dopiero jak śniegi stopnieją (na wyższych partiach), więc wcześniej w Bieszczady ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu ! Ja pamiętam , że moja ciocia miała 40 lat temu ogromny oleander w pokoju . Sięgał sufitu , miał różowe , małe , pojedyńcze kwiatki zebrane w wiechy , na szczytach pędów . Rosnął w olbrzymiej donicy , potem znalazł swoje miejsce w szkole , jako podarunek , bo ciężko było , ze względu na swoje wymiary go trzymać w domu . On na zimę może mieć chłodno i ciemno , a jak ma ciepło , to musi mieć widno . Wiem , że jest trujący , podobnie , jak i datury , złotokap , tojad i wiele , wiele innych roślin , które mamy u siebie w domu , jak i w ogrodzie .

Zbyszku ;:196 , ślicznie dziękuję , postaram się wykorzystać te wskazówki . Być może sie uda , na co po cichu liczę .

Jezeli tylko zawitasz w me strony , zapewne będziesz miał po drodze , to serdecznie zapraszam ;:180 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”