Papryka w doniczce, na balkonie
Re: Papryka w doniczce
Może tutaj ktoś mi pomoże, hmm. Wysiałam sobie wiosną papryczki. Wyczytałam w internecie, że można robić z nich drzewka bonchi. Przykładowe drzewko w linku obok
http://fatalii.net/bobo.jpg Oczywiście zachciało mi się takiego drzewka. Planuję je zrobić z tego mniejszego krzaczka. I teraz pytanie: Kiedy zebrać owoce z moich papryczek? Kiedy robić cięcie? Czekać do wiosny? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam.

Re: Papryka w doniczce, na balkon
Moja papryczka z początku grudnia nie ma się najlepiej. Z 3 które wykiełkowały po pikowaniu przetrwała tylko jedna i chyba z braku słońca jest "papryką karłowatą" (orzech włoski dla porównania). Niestety nie mam możliwości doświetlania. Czy papryczka zacznie się normalnie rozwijać jak dostanie więcej światła w marcu czy jest spisana na straty??

- basiaamatorka
- 200p

- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MILIX uważam , że tak, że się pięknie rozwinie niech no tylko słoneczka zaświeci!
Basia
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesadź ją do innego kubka.
Może być tej samej wielkości co obecny, ale zakop roślinkę po same liścienie.
Może być tej samej wielkości co obecny, ale zakop roślinkę po same liścienie.
Pozdrawiam Kaśka
Moja papryczka siana na początku grudnia dostała światła i chyba coś z niej będzie, ładnie wygląda. Ale bez doświetlania sianie w zimę mija się z celem. 
Mam też nowe siewki papryk i pomidorków wysianych 07.03.2014. Możecie mi doradzić czy rozsadzić je w oddzielne pojemniki? Czy pikować po same liścienie? Jeszcze nigdy nie produkowałem rozsady

Mam też nowe siewki papryk i pomidorków wysianych 07.03.2014. Możecie mi doradzić czy rozsadzić je w oddzielne pojemniki? Czy pikować po same liścienie? Jeszcze nigdy nie produkowałem rozsady

-
tysonka
- 500p

- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, i to natychmiast (zwłaszcza pomidory) - po same liścienie
- grazka100
- 500p

- Od: 25 paź 2010, o 10:39
W poszukiwaniu wątku o paprykach uprawianych w pojemnikach trafiłam tutaj
Wnioskuję, że papryka powinna mieć doniczkę ok 10 l, aby miała dość ziemi.
Napiszcie jak przez ten czas wzbogaciło się Wasze doświadczenie nt. papryk uprawianych w pojemnikach.
Mam kilka odmian i planuję uprawiać kilka krzaków w pojemnikach na tarasie.
Napiszcie jak przez ten czas wzbogaciło się Wasze doświadczenie nt. papryk uprawianych w pojemnikach.
Mam kilka odmian i planuję uprawiać kilka krzaków w pojemnikach na tarasie.
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Rok temu sadziłam ostrą Świński ogonek i pół ostrą Rokitę w donice 10l i mimo nawożenia plony nie były zadowalające. Ta sama papryka sadzona w gruncie, dała o wiele większy plon.
W tym sezonie do donic pójdą mniejsze ostre odmiany: Boliwian Rainbow, Piri Piri, Chili żółto-pomarańczowe.
W tym sezonie do donic pójdą mniejsze ostre odmiany: Boliwian Rainbow, Piri Piri, Chili żółto-pomarańczowe.
Pozdrawiam Kaśka
- grazka100
- 500p

To już jakaś informacja Minia.
U mnie są (chyba) odmiany potrzebujące większych pojemników.
Mam: Odę (fioletowa),
Borutę,
Robertinę,
Corno di torro (pomarańczowa),
czereśniową,
ostrą strączkową (od kolegi z forum ostatnie dwie - bez nazwy właściwej)
To mój pierwszy rok z paprykami. W zeszłym sezonie żadna mi nie wykiełkowała !
U mnie są (chyba) odmiany potrzebujące większych pojemników.
Mam: Odę (fioletowa),
Borutę,
Robertinę,
Corno di torro (pomarańczowa),
czereśniową,
ostrą strączkową (od kolegi z forum ostatnie dwie - bez nazwy właściwej)
To mój pierwszy rok z paprykami. W zeszłym sezonie żadna mi nie wykiełkowała !
Grazka100
Jeżeli skrzynka ma wymiary zbliżone do 20x20x50 cm to wejdą do niej 3 sztuki papryk.
Do wiadra 10 l - 2 sztuki.
Z konieczności wsadziłem w ub. roku paprykę Pimientos de Padron do doniczki 3 l. Siana była późno, bo z początkiem maja a mimo to miała aż 9 sztuk owoców, które do tego dojrzały na krzaku. Tyle, że był problem z podlewaniem, bo 3 l to jednak za mało podłoża.

Jeżeli skrzynka ma wymiary zbliżone do 20x20x50 cm to wejdą do niej 3 sztuki papryk.
Do wiadra 10 l - 2 sztuki.
Z konieczności wsadziłem w ub. roku paprykę Pimientos de Padron do doniczki 3 l. Siana była późno, bo z początkiem maja a mimo to miała aż 9 sztuk owoców, które do tego dojrzały na krzaku. Tyle, że był problem z podlewaniem, bo 3 l to jednak za mało podłoża.

- grazka100
- 500p

Dzięki forumowicz
Oczywiście do gruntu też pójdą, ale na tarasie chciałabym mieć kilka pojemników z paprykami (i pomidorami). Na działkę 15 km, a w domu pod ręką jest super wygodnie
Czy już później zasilać je podobnie jak pomidory Florovitem do pelargonii??
Na razie są w ziemi do wysiewu i pikowania polecanej tu na FO firmy.
Oczywiście do gruntu też pójdą, ale na tarasie chciałabym mieć kilka pojemników z paprykami (i pomidorami). Na działkę 15 km, a w domu pod ręką jest super wygodnie
Czy już później zasilać je podobnie jak pomidory Florovitem do pelargonii??
Na razie są w ziemi do wysiewu i pikowania polecanej tu na FO firmy.
Tak, fertygować je tym samym nawozem i identycznie jak pomidory.
- grazka100
- 500p

Wielkie dzięki
Powodzenia 
- TomekD
- 200p

- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moich mikrych doświadczeń dwóch sezonów wydaje się że jest tak (przynajmniej papryka i pomidory):grazka100 pisze:W poszukiwaniu wątku o paprykach uprawianych w pojemnikach trafiłam tutaj![]()
- jeżeli jesteśmy w stanie zapewnić stałą wilgotność podłoża i poprawnie, regularnie uzupełniać braki pokarmowe rośliny będą rosły dobrze nawet w niewielkich pojemnikach. Rozleniwione dostatkiem nie będą rozbudowywały mocno systemu korzeniowego, pomimo to będą rosły szczęśliwe i zdrowe.
- im mniejszy pojemnik tym trudniej utrzymać stałą wilgotność i zapewnić zrównoważone nawożenie.
W zeszłym sezonie miałem 6 papryk w kastrze budowlanej 60l przerobionej po amatorsku na rozwiązanie nawadniania 'od dołu' Earthbox:
http://earthbox.com/
Ziemi razem miały tak 40-45l. Żadnych nawozów do ziemi jak w oryginale, raz na tydzień uzupełniane braki składników przy podlewaniu.
Rosły i owocowały pięknie. Miały zdecydowanie zbyt ciasno - źle zaprojektowałem im podparcie 'do wewnątrz' zamiast 'na zewnątrz'. W tym sezonie się poprawię...
Jesienią zdziwiło mnie jak mizernie rozbudowały system korzeniowy.
Identycznie było z wysokimi pomidorami w takiej samej uprawie.
Dwa lata temu, tak papryki jak i pomidory w identycznym rozwiązaniu miały potężnie rozbudowane korzenie. Za to stan roślin był dramatyczny, po prostu je wtedy zagłodziłem... Jeszcze gorzej było w zwykłych pojemnikach.
W tym sezonie pozostaję przy podlewaniu 'od dołu', sporo gotowych rozwiązań pojawiło się na rynku, nawet w marketach.
Co do odpowiedzialnego nawożenia to nie podpowiem, zbyt wiele muszę się jeszcze nauczyć i zbadać
pozdrawiam, Tomek